Shape
carespot.gr
carespot.gr

12 εύκολοι τρόποι για να νικήσεις την κακοσμία του στόματος

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

21 Φεβρουαρίου 2017

Μιλάς στους άλλους και παρατηρείς ότι γυρίζουν το κεφάλι; Πιθανότατα η κακοσμία του στόματος ευθύνεται και όχι αυτά που λες. Η πρόληψη είναι πάντα πιο εύκολη από ότι η θεραπεία. Με την απόκτηση των σωστών συνηθειών, μπορείς να έχεις ένα υγιές στόμα! Αυτοί οι 12 εύκολοι τρόποι θα σε βοηθήσουν να κερδίσεις πίσω την καθαρή αναπνοή σου και την προσοχή των άλλων.


Τι προκαλεί κακοσμία;

Η κακή στοματική υγιεινή: Η ανεπαρκής στοματική φροντίδα συσσωρεύει τα βακτήρια στα δόντια και τα ούλα, δημιουργώντας οδοντική πλάκα, η οποία με τη σειρά της, όταν δεν απομακρύνεται, οδηγεί σε ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.

Η ξηροστομία: Η ξηροστομία προσφέρει ένα ιδανικό περιβάλλον για την αναπαραγωγή αναερόβιων βακτηρίων που προκαλούν κακοσμία.

Κάποια τρόφιμα: Η κακοσμία μπορεί να επιδεινωθεί από ορισμένες τροφές όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο επειδή περιέχουν ενώσεις θείου, ενώ τα γαλακτοκομικά, το κρέας και τα ψάρια περιέχουν πρωτεΐνες που χρησιμοποιούνται ως πηγή τροφής από τα αναερόβια βακτήρια. Επιπλέον και τα επεξεργασμένα σάκχαρα παρέχουν τροφή για τα βακτήρια. Ο καφές και οι χυμοί συμβάλλουν στο πρόβλημα, επειδή είναι όξινα και παρέχουν στα βακτήρια το κατάλληλο περιβάλλον αναπαραγωγής.

Ασθένειες: Σύμφωνα με μελέτες, εκτιμάται ότι περίπου το 10% όλων των περιπτώσεων κακοσμίας του στόματος προκαλείται από ορισμένες ασθένειες. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, νεφρική νόσο, καρκίνο, νόσο του ήπατος, λοιμώξεις του αναπνευστικού, ή μεταβολικές διαταραχές έχουν κακοσμία η οποία οφείλεται σε ξηροστομία. Ιγμορίτιδα, πνευμονία, βρογχίτιδα και πολύποδες επηρεάζουν τους αεραγωγούς και μπορούν επίσης να συμβάλουν στο πρόβλημα. Ορισμένα φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για την υπέρταση και τα αντιισταμινικά μπορούν να συντελέσουν σε ξηροστομία, επειδή μειώνουν την παραγωγή σάλιου.


12 εύκολοι τρόποι να νικήσεις την κακοσμία του στόματος

1) Χρησιμοποίησε το σωστό στοματικό διάλυμα

Κάποια στοματικά διαλύματα είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της κακής αναπνοής. Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείς ποτέ στοματικά διαλύματα που περιέχουν οινόπνευμα γιατί δημιουργούν ξηρότητα στη στοματική κοιλότητα, η οποία κάνει το πρόβλημα χειρότερο. Δοκίμασε το Xerodent της FROIKA. Ενυδατικό Στοματικό Διάλυμα κατά της Ξηροδερμίας, Μικροβιακής Πλάκας & του Ερεθισμού των Ούλων. Επίσης έχει ενυδατικές, επιλιπαντικές, αντισηπτικές ιδιότητες. Το Sensitive Teeth Φθοριούχο Στοματικό Διάλυμα της Frezyderm αντιμετωπίζει καθημερινά, άμεσα και αποτελεσματικά τα συμπτώματα των ευαίσθητων δοντιών, καθότι είναι ειδικά σχεδιασμένο για να  μειώνει την δυσανεξία των δοντιών, να μειώνει την ευαισθησία τους, να καταπολεμά την μικροβιακή πλάκα και να προστατεύει από την τερηδόνα. 

2) Επίλεξε τα κατάλληλα προϊόντα στοματικής φροντίδας από το φαρμακείο

Η χρήση των κατάλληλων προϊόντων στοματικής υγιεινής, όπως στοματικά διαλύματα και οδοντόκρεμες έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της κακής αναπνοής. Δοκίμασε τη Froimed της FROIKA. Ιδανική οδοντόκρεμα για την Κακοσμία του στόματος. Δρα αποτελεσματικά κατά της Μικροβιακής Πλάκας και της Κακοσμίας. Περιέχει Ψευδάργυρο 0,2%, Φθόριο 0,05%, Ξυλιτόλη 3%, Χλωρεξιδίνη 0,03%, Cetylpyridinium Chloride 0,03%. Ο Ψευδάργυρος εξουδετερώνει τις δύσοσμες θειούχες ενώσεις που προκαλούν την κακοσμία και παρέχει αντισηπτική δράση. 

3) Ακολούθησε μια ρουτίνα σωστής στοματικής φροντίδας

Βούρτσιζε τα δόντια σου και κάνε χρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Χρησιμοποίησε μία οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες (ώστε να μην βλάπτει το σμάλτο των δοντιών ή τα ούλα) και μια κατάλληλη οδοντόκρεμα. Το βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος βοηθούν στην απομάκρυνση των τροφών και της οδοντικής πλάκας που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως τροφή από τα αναερόβια βακτήρια του στόματος. Μην ξεχνάς να καθαρίζεις και τη γλώσσα σου εκτός από τα δόντια σου με ένα ειδικό εργαλείο. Δοκίμασε το 3D White Luxe Οδοντικό Νήμα της ORAL B.Εισέρχεται εύκολα και βοηθά στην πρόληψη λεκέδων επιφάνειας ανάμεσα στα δόντια σου και αφαιρεί την οδοντική πλάκα. Το Hali Control Tongue Cleaner της GUM προσφέρει: εργονομική λαβή, και από τη μία πλευρά, διαθέτει δύο σειρές από μαλακές τρίχες για το βούρτσισμα της γλώσσας και από την άλλη πλευρά, υπάρχει ξύστης δύο σειρών για απόξεση. Συνδυάζοντας τις δύο επιφάνειες έχουμε αποτελεσματική απομάκρυνση των βακτηριδίων και δροσερή αναπνοή με διάρκεια. Η Οδοντόκρεμα Ολικής Προστασίας της KORRES προσφέρει διαρκή προστασία και αίσθηση δροσιάς. Η μοναδική αυτή οδοντόκρεμα δεν διαβρώνει την επιφάνεια των δοντιών και έχει εξαιρετικά απαλή υφή. Το αιθέριο έλαιο Δυόσμου, που περιέχει βελτιώνει την οξυγόνωση των ούλων ειδικά σε περιπτώσεις ευαισθησίας ή αιμορραγίας και παράλληλα βοηθά στον πόνο των ούλων, καθώς τα τονώνει και τα περιποιείται εις βάθος. Επίσης δεν περιέχει μενθόλη και είναι απόλυτα συμβατό σε περιπτώσεις ομοιοπαθητικής.

4) Τόνωσε τη ροή του σάλιου σου

Προσπάθησε να αποφύγεις την ξηροστομία με τσίχλες, παστίλιες, ή άλλα προϊόντα που δεν περιέχουν ζάχαρη. Ψάξε για όσα έχουν ξυλιτόλη, ένα γλυκαντικό που έχει τεκμηριωθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία για την πρόληψη της τερηδόνας των δοντιών. Δοκίμασε το Boost Strong Mint της CB12. Εξουδετερώνει τα αίτια της κακοσμίας του στόματος και είναι μια μοναδική τσίχλα χωρίς ζάχαρη με τεχνολογία που καλύπτεται από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και διπλή δράση: χαρίζει δροσερή γεύση μέντας και εμποδίζει την κακοσμία του στόματος χάρη στον οξικό ψευδάργυρο που περιέχει, το ενεργό συστατικό του CB12. Επίσης, το Mouth Kote Στοματικό Spray της GETREMED, περιέχει το βότανο Yerba Σάντα σε μια αποκλειστική, πατενταρισμένη σύνθεση. Περιέχει ξυλιτόλη, δεν περιέχει ζάχαρη ή αλκοόλ και έχει ευχάριστη γεύση λεμονιού-lime. Ανακουφίζει την ξηροστομία που προκαλείται από φάρμακα, ασθένεια, χειρουργικές επεμβάσεις, ακτινοβολία, το σύνδρομο του Sjogren και τη γήρανση. 

5) Πάρε ένα συμπλήρωμα διατροφής

Η βιταμίνη C, η βιταμίνη D, η βιταμίνη Ε και το σύμπλεγμα βιταμινών Β βοηθούν τον οργανισμό σου να αποβάλει την περίσσεια βλέννα και τις τοξίνες με φυσικό τρόπο. Μια πολυβιταμίνη όπως η Omnium Multiple της SOLGAR, η οποία αποτελεί μια πρωτοποριακή προηγμένη φόρμουλα πολλαπλής διατροφικής αξίας με μεγίστη απορρόφηση και αξιοποίηση από τον οργανισμό, θα σε βοηθήσει. 

6) Δοκίμασε τα προβιοτικά

Τα προβιοτικά μπορούν να εξισορροπήσουν το Ph της στοματικής κοιλότητας και να αποτρέψουν την υπερανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν κακοσμία του στόματος. Τα Achidophilus Extra 10 της LAMBERTS περιέχουν 10 δισεκατομμύρια φιλικά βακτήρια ανά κάψουλα.

7) Κατανάλωνε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες προλαμβάνουν στην κακοσμία του στόματος. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να απομακρυνθούν τα βακτήρια από το στόμα είναι να τρως ένα μήλο την ημέρα. Απέφευγε να τρως επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως μπισκότα, κέικ, γλυκά και παγωτά.

8) Πίνε πράσινο και μαύρο τσάι

Και τα δύο περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες βοηθούν στην εξάλειψη των πτητικών ενώσεων του θείου και μειώνουν τα αναερόβια βακτήρια του στόματος.

9) Καθάριζε το στόμα σου μετά το γεύμα

Κυρίως εάν το γεύμα σου περιείχε κρέας, ψάρι ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Η καλή στοματική υγιεινή είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο πρόληψης. Έχε μαζί σου την Technique Compact 493 Οδοντόβουρτσα της GUM που δρα αποτελεσματικά στην απομάκρυνση της πλάκας ανάμεσα στα δόντια. Έχει κλινικά αποδειχθεί ότι καθαρίζει κάτω από τη γραμμή των ούλων όπου ξεκινά η περιοδοντική νόσος και την Bio Eco Οδοντόκρεμα της APIVITA.

10) Ανάπνεε από τη μύτη αντί από το στόμα

Το ροχαλητό ή η υπνική άπνοια επηρεάζουν την αναπνοή και προκαλούν ξηροστομία. Προσπάθησε να αναπνέεις από τη μύτη. Θα σε βοηθήσει ο AirMax της GETREMED.Η τοποθέτηση του Airmax στο εσωτερικό της μύτης έχει ως αποτέλεσμα να διευρύνει το στενότερο μέρος της ρινικής εισόδου. Είναι κατασκευασμένο από μαλακό, άοσμο και ιατρικά πιστοποιημένο πλαστικό (SEBS), το οποίο κάνει τη χρήση του Airmax εξαιρετικά άνετη. Βελτιώνει την εισπνοή, ελαττώνει την αίσθηση της «μπουκωμένης μύτης» (κοινό κρυολόγημα, αλλεργίες, εγκυμοσύνη), είναι αποτελεσματικό στο ροχαλητό ενώ μειώνει την εξάρτηση από ρινικά spray και σταγόνες.

11) Πίνε πολύ νερό

Διατήρησε το στόμα σου υγρό πίνοντας άφθονο πόσιμο νερό.

12) Μείωσε το κάπνισμα

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης περιοδοντικής νόσου και ξηροστομίας.

Όπως κάθε συμπλήρωμα διατροφής, οι αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα είναι πιθανές. Προτού λάβεις κάποιο συμπλήρωμα διατροφής συμβουλεύσου πρώτα τον φαρμακοποιό σου ή τον γιατρό σου.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

 


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .