Shape
carespot.gr
carespot.gr

600.000 Έλληνες πάσχουν από την 4η πιο θανατηφόρα ασθένεια τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

18 Νοεμβρίου 2021

Τι ξέρεις για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια; Αν είσαι καπνιστής και, ακόμα, δεν αναγκάστηκες να τη μάθεις ήρθε η ώρα να ενημερωθείς με το... καλό για να μην ενημερωθείς με το... κακό, όταν πια θα είναι αργά. Η Χ.Α.Π. (COPD) συνιστά την , αυτή τη στιγμή, αιτία θανάτου παγκοσμίως και η τάση της είναι δυστυχώς αυξητική! Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα έχει την ασθένεια το 8,5% (!) του πληθυσμού, δηλαδή περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι. Ακόμα χειρότερο είναι ότι τουλάχιστον οι μισοί αγνοούν ότι πάσχουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια με συνέπεια όσο περισσότερο περνάει ο καιρός τόσο χειρότερη και μη αναστρέψιμη να γίνεται η κατάστασή τους. Η ΧΑΠ είναι ξεκάθαρα η νόσος των καπνιστών αφού αυτή είναι η βασική αιτία εμφάνισής της και ακολούθως το παθητικό κάπνισμα και η ρύπανση του περιβάλλοντος. Όταν ένας ασθενής εμφανίσει τη νόσο δυσκολεύεται πολύ στην αναπνοή αφού περιορίζεται η ροή αέρα στα πνευμόνια


Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια εμφανίζεται με δύο τύπους. 1) Τη Χρόνια Βρογχίτιδα που αποτελεί διαχειρίσιμη βλάβη. 2) Το Πνευμονικό Εμφύσημα που είναι μη αναστρέψιμο. Είναι αυτονόητο, αφού μιλάμε σχεδόν αποκλειστικά για νόσο του καπνίσματος, ότι η άμεση και κάθετη διακοπή του καπνίσματος κρίνεται επιβεβλημένη. Αυτονόητο είναι επίσης πως σε περίοδο πανδημίας όπως είναι αυτή της covid-19 η οποία «χτυπάει» το αναπνευστικό, γίνεται διπλά επιβεβλημένη η επαγρύπνηση, η έγκαιρη διάγνωση και η διακοπή του καπνίσματος. Ο γιατρός καταλήγει στο συμπέρασμα για την ύπαρξη (ή όχι) ΧΑΠ σε έναν ασθενή με σπιρομέτρηση που συνιστά τη βασική εξέταση. Δεν αποκλείεται πάντως να γίνουν κι άλλες εξετάσεις (π.χ. ακτινογραφία θώρακος ή αξονική τομογραφία θώρακος) αν εκτιμήσει ο γιατρός πως είναι απαραίτητες.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΧΑΠ: 

  • Συριγμός.
  • Δύσπνοια σε σωματική άσκηση / κόπωση, ύστερα και σε κατάταση ηρεμίας. 
  • Αίσθηση σφίξιματος στον θώρακα. 
  • Βήχας - τσιγαρόβηχας.


ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΑΠ:

  • Φάρμακα: Εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά ή στεροειδή, βρογχοδιασταλτικά και αντιφλεγμονώδη χάπια.
  • Παροχή / σύνδεση με οξυγόνο σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.  
  • Αποκατάσταση των πνευμόνων με βελτίωση φυσικής κατάστασης και εκμάθηση σωστού τρόπου αναπνοής.
  • Τοποθέτηση βαλβίδων εμφυσήματος στους βρόγχους.
  • Αφαίρεση, με χειρουργείο, των περιοχών των πνευμόνων που έχουν καταστραφεί. 


Extra info1: Οι ασθενείς με Χ.Α.Π. εμφανίζουν συχνά και νοσήματα που χαρακτηρίζονται σύνοδα. Μπορεί να εμφανίσουν υπέρταση, αρρυθμίες, στεφανιαία νόσο, καρκίνο στον πνεύμονα, καρδιακή ανεπάρκεια, ή ακόμα και σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο.

Extra info2: Σε αντίθεση με το άσθμα στο οποίο υπάρχει αναστρεψιμότητα, η Χ.Α.Π. αποτελεί μια μόνιμη ή μερικώς αναστρέψιμη κατάσταση κι αυτό την καθιστά απείρως πιο σοβαρή.

Extra info3: Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συστήνει καθολικό εμβολιασμό ασθενών με Χ.Α.Π. έναντι SARS-CoV-2, του ιού της γρίπης και του πνευμονόκοκκου.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .