Αν βήχεις διαρκώς τσέκαρε μήπως έχεις βρογχίτιδα και δεν το ξέρεις
12 Νοεμβρίου 2021
Αν απέκτησες πρόσφατα κρυολόγημα που εξελίχθηκε σε ενοχλητικό βήχα, είναι πιθανό να έχεις οξεία βρογχίτιδα. Με τον όρο βρογχίτιδα περιγράφεται η κατάσταση κατά την οποία αποκτούν φλεγμονή οι αναπνευστικοί δίοδοι που μεταφέρουν αέρα από την τραχεία στα πνευμόνια. Οι βρογχικοί σωλήνες, όπως αποκαλούνται αυτοί οι δίοδοι, γεμίζουν φλέγμα και μεταξύ άλλων δυσκολεύουν την ομαλή αναπνοή. Για να σιγουρευτείς αν πρόκειται για βρογχίτιδα και όχι αλλεργία ή άλλου είδους κατάσταση, καλό θα είναι να επισκεφθείς τον γιατρό σου που θα αφουγκραστεί το στήθος σου όσο βήχεις. Τι θα σε ρωτήσει;
- Πόσο καιρό βήχεις.
- Αν έχεις φλέγματα.
- Αν υπάρχει αίμα στο σάλιο σου.
- Αν είχες πυρετό ή σφίξιμο / πόνο στο στήθος.
- Αν είχες αποκτήσει κρύωμα πριν από τον βήχα.
- Αν την αναπνοή σου συνοδεύουν περίεργοι ήχοι.
- Αν δυσκολεύεσαι να ανασάνεις ή ξεμένεις εύκολα από ανάσες.
- Αν συναναστράφηκες με ανθρώπους που είχαν τα ίδια συμπτώματα.
Αν ο βήχας και τα αναπνευστικά προβλήματα συνεχίζονται για μήνες ή χρόνια είναι πιθανό να έχεις αυτό που αποκαλείται: χρόνια βρογχίτιδα. Είναι ευνόητο λοιπόν ότι απαιτείται επίσκεψη σε γιατρό και ειδική θεραπεία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μερικοί άνθρωποι κουβαλούν τη βρογχίτιδα όλη τους τη ζωή. Άλλοι τη διαχειρίζονται με επιτυχία. Σημαντικός παράγοντας εμφάνισης και δυσκολίας στην αντιμετώπιση είναι το κάπνισμα. Τα πρώτα απλά βήματα για να αντιμετωπίσει κανείς τη βρογχίτιδα, είτε χρόνια είτε οξεία αλλά παροδική, είναι τα παρακάτω:
- Να σταματήσει το κάπνισμα, αν καπνίζει.
- Να φροντίσει να μην εκτεθεί σε περιβαλλοντική μόλυνση, σκόνη ή καπνό τσιγάρου άλλου ανθρώπου.
- Να πλένει τακτικά τα χέρια του για να μειώσει τις πιθανότητες μολύνσεων.
- Να ξεκουραστεί και να πίνει αρκετά υγρά.
Πάντως δεν αποκλείεται ο γιατρός να ζητήσει και κάποιες πιο εξειδικευμένες και περίπλοκες εξετάσεις όπως ακτίνα Χ θώρακα (για να αποκλείσει ή να επιβεβαιώσει την πιθανότητα πνευμονίας), καλλιέργεια σάλιου (για να επιβεβαιωθεί τι προκαλεί το πρόβλημα) και σπηρομέτρηση (που μετρά πόσο αέρα κρατούν τα πνευμόνια και πόσο γρήγορα τον αποβάλλουν). Πιθανότατα ωστόσο, αν δεν δει κάτι που τον ανησυχήσει, θα συστήσει τα παρακάτω:
- Κατασταλτικό για τον βήχα.
- Παυσίπονο.
- Ύπνο δίπλα σε υγραντήρα.
- Βρογχοδιασταλτικά (εισπνεόμενα φάρμακα που βοηθούν να ανοίξουν οι αεραγωγοί)
Extra info: Αντιβίωση θα συστήσει ο γιατρός μόνο αν διαπιστώσει ότι ο βήχας προέρχεται από βακτηριακή λοίμωξη και όχι κάποιον ιό.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .