7 τροφές που δεν πρέπει να φας όταν έχεις δυσκοιλιότητα
16 Μαρτίου 2018
Όταν μειώνεται η συχνότητα των κενώσεων και αλλάζει η σύστασής τους (κόπρανα σκληρά που αποβάλλονται με δυσκολία), τότε μιλάμε για δυσκοιλιότητα. Η φυσιολογική συχνότητα των κενώσεων είναι από τρεις φορές την ημέρα έως τρεις φορές την εβδομάδα. Τα αίτια εμφάνισης της δυσκοιλιότητας είναι η κακή διατροφή, η μη ικανοποιητική πρόσληψη υγρών, η έλλειψη άσκησης, το στρες, η χρήση φαρμάκων, οι αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες (ταξίδια), η εγκυμοσύνη κ.ά. Σύμφωνα και με την Πανελλήνια Έρευνα για τη Δυσκοιλιότητα που πραγματοποιήθηκε από το (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.) σε συνεργασία με την ειδικευμένη εταιρία ερευνών Centrum Research, σε δείγμα 1.000 Ελλήνων, το 16% των Ελλήνων έχουν βιώσει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 20% έχει έρθει αντιμέτωπο με το πρόβλημα τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Τα ποσοστά αυτά είναι σχεδόν διπλάσια από τους ευρωπαϊκούς δείκτες, όπου ο μέσος όρος του προβλήματος προσεγγίζει μόλις το 8,75%. Από τους Έλληνες πάσχοντες, ευπαθέστερες είναι οι γυναίκες αφού επτά στους δέκα δυσκοίλιους είναι γυναίκες. Εάν έχεις και εσύ δυσκοιλιότητα αυτές είναι οι 7 τροφές που δεν πρέπει να φας.
1) Γαλακτοκομικά
Αλλά μόνο αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη. Το γάλα περιέχει λιπαρά που επιβραδύνουν την πέψη ενώ περιέχει β-καζεΐνη και λακτόζη που οδηγούν σε παραγωγή αερίων και επιδεινώνουν τη δυσκοιλιότητα. Αλλά αυτό ισχύει μόνον στα άτομα που ο οργανισμός τους δεν μπορεί να αφομοιώσει σημαντική ποσότητα λακτόζης, η οποία είναι το κυρίαρχο σάκχαρο του γάλακτος. Αυτή η ανικανότητα προκύπτει από την έλλειψη του ενζύμου της λακτάσης, το οποίο παράγεται κανονικά από τα κύτταρα του λεπτού εντέρου. Η λακτάση αποικοδομεί τα σάκχαρα του γάλακτος σε απλούστερες μορφές που μπορούν έπειτα να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματος. Ένα μεγάλος μέρος πληθυσμού δυσκολεύεται να αφομοιώσει τη λακτόζη μετά τη βρεφική ηλικία.
2) Τηγανητές τροφές
Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δεν είναι υψηλή σε φυτικές ίνες και τα λιπαρά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κινητοποιηθούν από το στομάχι προς το έντερο και να αφομοιωθούν από τον οργανισμό, ο οποίος χρειάζεται πολύ χρόνο για να χωνέψει το λίπος. Τα φρούτα και τα λαχανικά συνήθως αποβάλλονται από το σώμα σε λιγότερο από 24 ώρες.
3) Άσπρο αλεύρι
Το άσπρο αλεύρι δεν έχει πολλές φυτικές ίνες, κι έτσι εάν καταναλώνεις αρτοπαρασκευάσματα από άσπρο αλεύρι, χωρίς φρούτα ή λαχανικά, το έντερό σου μπορεί να γίνει ακανόνιστο.
4) Τσάι
Ενώ τα τσάγια από βότανα έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πολλά οφέλη, το μαύρο τσάι περιέχει τανίνες, οι οποίες προκαλούν δυσκοιλιότητα.
5) Μπανάνες
Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, αλλά καλό είναι να τις αποφεύγεις επειδή μπορούν να κάνουν το σώμα σου να συγκρατεί αντί να μετακινεί τα κόπρανα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν δεν είναι ώριμες.
6) Ρύζι
Εάν έχεις διάρροια το άσπρο ρύζι είναι ο καλύτερός σου φίλος, αλλά εάν υποφέρεις από δυσκοιλιότητα το άσπρο ρύζι στερείται τα ινώδη στοιχεία που περιέχει το καστανό ρύζι. Δεδομένης της δυνατότητας επιλογής μεταξύ των δύο, επίλεγε το καστανό ρύζι για ένα πιο υγιές έντερο.
7) Αλκοόλ
Το αλκοόλ αναφέρεται συχνά ως πιθανή αιτία δυσκοιλιότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή εάν καταναλώσεις αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των υγρών που χάνονται μέσω της ούρησης, προκαλώντας αφυδάτωση. Η κακή ενυδάτωση συνδέεται συχνά με αυξημένο κίνδυνο δυσκοιλιότητας.
3 πράγματα που θα σε απαλλάξουν από τη δυσκοιλιότητα
Υπάρχουν εύκολοι τρόποι που θα σε βοηθήσουν ν' απαλλαχτείς από τη δυσκοιλιότητα, χωρίς να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου ή να του δημιουργήσεις νέα προβλήματα.
1) JOHN NOA - WORTS No5 Σιρόπι Υγείας κατάλληλο για Δυσκοιλιότητα με Άρωμα Δαμάσκηνο
Τα φυσικά του συστατικά είναι ιδανικά για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας. Λαμβάνεις 1 κουτάλι της σούπας ημερησίως, για μεγάλους και μικρούς, άνω των 6 ετών ή σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού ή του φαρμακοποιού σου. Να μην υπερβαίνεται η προτεινόμενη δοσολογία.
2) NOVOMED - Ρόφημα Βοτάνων για Δυσκοιλιότητα
Στραγγιστό ρόφημα από σύμπλεγμα βοτάνων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της χρόνιας Δυσκοιλιότητας. Αυξάνει τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου και διεγείρει την πεπτική λειτουργία, χωρίς να προκαλεί εθισμό. Σταδιακά ομαλοποιεί την ορθή λειτουργία του εντέρου και των κενώσεων. Σε 1 φλιτζάνι (220ml) καυτό νερό πρόσθεσε 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα σκέπασε το σκεύος, άφησέ το για 5-7 λεπτά να απελευθερωθούν οι δραστικές ουσίες των φυτών, σούρωσε σε λεπτή σίτα και απόλαυσε τα ευεργετικά συστατικά των βοτάνων.
3) HEALTH AID -Travel Probio Υγεία Εντέρου
Συμβάλλει στην καλή υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και στην καλή πέψη. Για παιδιά: 1-12 ετών, 1 κάψουλα την ημέρα. Το περιεχόμενο της κάψουλας μπορεί να αδειάσει και να αναμιχθεί με φαγητό ή χυμό. Ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών: 1-2 κάψουλες την ημέρα.
Προτού πάρεις οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής συμβουλεύσου το γιατρό σου αν είσαι έγκυος, θηλάζεις, βρίσκεσαι υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζεις προβλήματα υγείας.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot.gr
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .