Shape
carespot.gr
carespot.gr

Θηλασμός μωρού εν μέσω covid-19: Επιτρέπεται ή όχι;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

29 Ιουλίου 2021

Μόλις έγινες μητέρα και είσαι γεμάτη ερωτήσεις σχετικά με τη φροντίδα και τη διατροφή του μωρού σου λόγω covid-19; Λογικό είναι. Δεν είσαι η μόνη. Εκατομμύρια νέες μαμάδες σε όλο τον κόσμο αναρωτιούνται για πολλά πράγματα. Πρέπει να θηλάζεις το μωρό αν έχεις νοσήσει στο παρελθόν; Πρέπει να θηλάζεις το μωρό αν έχεις κάνει εμβόλιο; Πρέπει να σταματήσεις τον θηλασμό αν υποπτεύεσαι (ή έχεις επιβεβαιωθεί) ότι κόλλησες τώρα τον ιό; Είναι επικίνδυνο το μωρό να έρχεται σε άμεση επαφή με το στήθος σου για να θηλάσει; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα βρίσκονται και στο δικό σου μυαλό και χρειάζονται απαντήσεις. Εμείς ψάξαμε στα αποτελέσματα ιατρικών ερευνών που έγιναν και σας δίνουμε κάποιες εξ' αυτών. 


ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι ασφαλές να θηλάζω αν είμαι επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα Covid-19;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, είναι ασφαλές και συστήνεται στις μητέρες να συνεχίσουν να θηλάζουν τα μωρά τους. Μάλιστα έρευνες έδειξαν ότι μητέρες που έχουν νοσήσει ήδη με κορωνοϊό περνούν αντισώματα, μέσω του γάλατος, στα παιδιά τους ενώ αντιθέτως δεν έχει ανιχνευθεί ο ιός. Ακόμα και οι μητέρες που ήταν επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα και συνέχισαν να θηλάζουν, δεν πέρασαν τον ιό στα παιδιά τους, αντιθέτως συνέχισαν να δίνουν μόνο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. 


ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι ασφαλές να δίνω το μητρικό μου γάλα στο μωρό με τη βοήθεια από ένα θήλαστρο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, είναι ασφαλές να συνεχίσετε να δίνετε το μητρικό σας γάλα με τη βοήθεια θηλάστρου στο παιδί ακόμα κι αν είστε επιβεβαιωμένο ή απλά ύποπτο κρούσμα covid-19. 


ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι ασφαλής η δέρμα με δέρμα επαφή μου με το μωρό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, ακόμα κι αν είστε επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα μπορείτε να θηλάσετε το μωρό που θα έρθει σε άμεση επαφή με το στήθος σας. Βεβαίως, φροντίστε αφενός να πλύνετε σχολιαστικά τα χέρια σας (είτε να κάνετε χρήση αντισηπτικού) πριν το πάρετε αγκαλιά και αφετέρου να φοράτε μάσκα όταν θηλάζετε και όσο το κρατάτε γιατί τα σταγονίδια από φτέρνισμα ή βήχα έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος μετάδοσης. 


ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι να κάνω αν αισθάνομαι κάποιου είδους αδιαθεσία, να θηλάσω ή όχι το μωρό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν έχετε οποιαδήποτε αδιαθεσία τότε βγάλτε με θήλαστρο το γάλα σας και βάλτε το σε μπιμπερό και δώστε το σε άλλο μέλος της οικογένειας να ταΐσει το μωρό. 


ΕΡΩΤΗΣΗ: Αντισώματα κατά Covid-19 περνούν στο μωρό μέσω του μητρικού γάλατος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, ισχύει όπως έχουν δείξει έρευνες. Μητέρες που έχουν αναρρώσει από τον ιό και έχουν αναπτύξει αντισώματα, ή μητέρες που έχουν εμβολιαστεί, περνούν αντισώματα στο μωρό τους μέσω του μητρικού γάλατος. 


ΕΡΩΤΗΣΗ: Να κάνω το εμβόλιο αν θηλάζω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν και δεν έχουν υπάρξει ακόμα πολύ μεγάλες μελέτες για το συγκεκριμένο θέμα, δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιας μορφής κίνδυνος. Εξάλλου, στα εμβόλια δεν περιέχονται ζωντανοί ιοί. Γι' αυτό λοιπόν συνίσταται και από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας να συνεχίσετε να θηλάζετε κι ας κάνατε μόλις εμβόλιο κατά covid-19. 



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .