9 σημάδια ότι σου λείπει ασβέστιο
6 Μαΐου 2021
Στο άκουσμα της λέξης «ασβέστιο», κακώς, το μυαλό των περισσότερων πάει στα παιδιά αφού παίζει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών και των δοντιών. Υπάρχει λοιπόν μια λανθασμένη εντύπωση ότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο μόνο σε βρέφη ή παιδιά, δηλαδή σε άτομα μέχρι να ολοκληρωθεί η σωματική τους διάπλαση. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που όσο περισσότερο μεγαλώνει ένας άνθρωπος τόσο περισσότερο αφαιρεί από το διατροφολόγιό του το γάλα. Αν μη τι άλλο η παραπάνω εντύπωση δεν είναι απλά λανθασμένη, είναι ΚΑΙ επικίνδυνη για την υγεία. Ένας οργανισμός υποφέρει από την έλλειψη ασβεστίου και αυτό δεν αφορά μόνο τους νεότερους αλλά όλους τους ενήλικες, ακόμα και εκείνους που βρίσκονται στην 3η ηλικία.
Αν ένας άνθρωπος, συστηματικά, παίρνει λιγότερο ή καθόλου ασβέστιο είναι πιθανό να οδηγηθεί σε οστεοπενία και οστεοπόρωση αλλά και σε οδοντικά προβλήματα (το 99% του ασβεστίου ενός οργανισμού αποθηκεύεται σε οστά και δόντια). Π.χ. βοηθάει τους μύες ή αποτρέπει τους θρόμβους στο αίμα. Πότε θα πρέπει να μπείτε σε υποψίες και να επισκεφθείτε γιατρό (για να επιβεβαιώσετε την έλλειψη) και παράλληλα να αλλάξετε διατροφή;
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ
- Μπερδεμένη σκέψη / ασθενής μνήμη
- Μυϊκοί σπασμοί / αίσθημα κόπωσης
- Μούδιασμα και τσιμπήματα σε χέρια, πόδια και πρόσωπο
- Κατάθλιψη
- Παραισθήσεις
- Κράμπες
- Αδύναμα νύχια
- Κόκκαλα που σπάνε εύκολα
- «Εύκολη» αιμορραγία
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
- 0-6 μηνών 200mg
- 7-12 μηνών 260mg
- 1-3 ετών 700mg
- 4-8 ετών 1.000mg
- 9-18 ετών 1.300mg
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Άνδρες
- 19-30 ετών 1.000mg
- 31-50 ετών 1.000mg
- 51-70 ετών 1.000mg
- 71 ετών και πάνω 1.200mg
Γυναίκες
- 19-30 ετών 1.000mg
- 31-50 ετών 1.000mg
- 51-70 ετών 1.200mg
- 71 ετών και πάνω 1.200mg
Μελέτες έχουν αποδείξει ότι είναι πολύ υψηλό το ποσοστό των ανθρώπων που αμελούν να πάρουν την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου. Περίπου 30% των πολιτών των ΗΠΑ υπέφεραν από έλλειψη ασβεστίου και τις σοβαρές συνέπειές της. Για να εξασφαλίσετε λοιπόν ότι θα έχετε τη σωστή ποσότητα ασβεστίου στον οργανισμό σας καλό θα είναι να τρώτε αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια (π.χ. σαρδέλες, σολομός), λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, σπανάκι), προϊόντα σόγιας και ρεβίθια. Ωστόσο μοιάζει απίθανο να παρέχουμε τις απαραίτητες ποσότητες μόνο μέσω της διατροφής, όσο προσεκτική και αν είναι. Τα... κενά που υπάρχουν μπορούν να καλυφθούν με επιτυχία από συμπληρώματα διατροφής.
Extra info1: Η μειωμένη πρόληψη ασβεστίου από τον οργανισμό μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες. Μπορεί να πρόκειται για γενετική κατάσταση, ορμονολογική (αφορά κυρίως γυναίκες) ή φαρμακευτική (υπάρχουν φάρμακα που λαμβάνονται για άλλη πάθηση και εμποδίζουν την απορρόφηση ασβεστίου).
Extra info2: Υπάρχει στενή σύνδεση μεταξύ της βιταμίνης D και των επιπέδων ασβεστίου στον οργανισμό. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι το κλειδί που βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Αν λοιπόν έχεις έλλειψη βιταμίνης D πιθανώς έχεις και έλλειψη ασβεστίου.
Extra info3: Η υπερβολική κατανάλωση καφέ οδηγεί σε αυξημένη αποβολή ασβεστίου μέσω των ούρων ενώ υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών μειώνει επίσης τα επίπεδα ασβεστίου που παραμένουν στον οργανισμό.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .