Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τροφική αλλεργία ή δυσανεξία; Πως διαφέρουν;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

13 Μαΐου 2021

Σε «πειράζουν» ορισμένες τροφές και προσπαθείς να καταλάβεις τι είναι αυτό που σου συμβαίνει; Αλήθεια, είσαι βέβαιη / ος τι σε ενοχλεί; Είναι αλλεργία ή μήπως δυσανεξία; Γιατί κοιτάς με απορία; Νόμιζες πως είναι το ίδιο «πράγμα»; Δεν είναι! Υπάρχουν διαφορές και για να αντιμετωπίσεις με επιτυχία την κατάσταση θα πρέπει πριν απ' όλα να κάνεις τον διαχωρισμό και ύστερα να δράσεις. Είναι άλλη η αλλεργία και διαφορετική η δυσανεξία και παρακάτω σε ενημερώνουμε για όλα όσα θέλεις να μάθεις. Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζεις ότι αυτά απασχολούν σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι τροφικές αλλεργίες απασχολούν περίπου το 1% των ενήλικων και το 7% των παιδιών. Αντιθέτως η δυσανεξία είναι σαφώς πιο συνηθισμένη. Υπολογίζεται ότι έστω και μία φορά στη ζωή του ένας άνθρωπος θα εμφανίσει κάποιας μορφής δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο. Δυσανεξία στη λακτόζη συγκεκριμένα έχει περίπου το 10% των Αμερικανών πολιτών. 


Τι είναι τροφική αλλεργία: Είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ανθρώπου. Προκαλείται όταν εκείνο, λανθασμένα, θεωρεί επιβλαβές ένα διατροφικό συστατικό (σ.σ.: συνήθως πρωτεΐνη) και δημιουργεί άμυνες / αντισώματα για να το καταπολεμήσει. Η αλλεργική αντίδραση δηλαδή αποτελεί τη... μάχη των αντισωμάτων κατά του -υποτιθέμενου- κακού συστατικού. Οι πιο συνηθισμένες αλλεργίες προκαλούνται από ψάρια με κέλυφος ή χωρίς, ξηρούς καρπούς, αυγά και γάλα. 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ:

  • Ενόχληση στο στήθος
  • Εξανθήματα / φαγούρες στο δέρμα
  • Ναυτία 
  • «Βαριά» αναπνοή
  • Στομαχική ενόχληση 
  • Διάρροια
  • *Η αναφυλαξία είναι μια πολύ σοβαρή και πιθανώς θανατηφόρα αλλεργική αντίδραση.


Τι είναι η τροφική δυσανεξία: Σ' αυτή την περίπτωση δεν εμπλέκεται το ανοσοποιητικό αλλά το πεπτικό σύστημα. Παρατηρείται όταν ένα τρόφιμο ερεθίζει το πεπτικό ενός ανθρώπου ο οποίος δυσκολεύεται ή αδυνατεί εντελώς να το χωνέψει / διασπάσει. Η δυσανεξία στη λακτόζη την οποία συναντάμε συνήθως στο γάλα αλλά και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι η πιο συνηθισμένη μορφή δυσανεξίας. Επίσης μπορεί να προκαλέσουν δυσανεξία τα δημητριακά, τα όσπρια ή τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ: 

  • «Κάψιμο» στο στομάχι
  • «Φούσκωμα» και αέρια
  • Εμετός
  • Ζαλάδα / ναυτία
  • Διάρροια
  • Πονοκέφαλος
  • Νευρικότητα


Τα συμπτώματα αλλεργίας μπορεί να εμφανιστούν από λίγα λεπτά έως και περίπου δύο ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής. Αντιθέτως τα συμπτώματα δυσανεξίας λόγω του ότι συνήθως αφορούν στο πεπτικό σύστημα, κάνουν την εμφάνισή τους ώρες μετά την κατανάλωση των... ένοχων τροφών και είναι πιθανό να επιμείνουν για σημαντικό χρονικό διάστημα. Η διάγνωση για αλλεργία ή δυσανεξία γίνεται υπό παρακολούθηση ειδικού γιατρού / διατροφολόγου και με δοκιμές τροφών για να εντοπιστούν οι... ένοχες. Φυσικά ζητείται από το άτομο να κρατήσει διατροφικό ημερολόγιο προκειμένου να γίνει αντιληπτό τι προκαλεί τα συμπτώματα. 


Extra info1: Μια μικρή ποσότητα τροφής είναι αρκετή να προκαλέσει τροφική αλλεργία και γι' αυτό συνιστάται να αποφεύγονται οι συγκεκριμένες τροφές. 

Extra info2: Η δυσανεξία αφορά, σε μεγάλο βαθμό, την ποσότητα. Άτομα με δυσανεξία σε συγκεκριμένο τρόφιμο ενδέχεται να μην εκδηλώσει συμπτώματα αν φάει λίγο ή όχι πολύ συχνά. 

Extra info3: Προφανώς η τροφική δηλητηρίαση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την αλλεργία και τη δυσανεξία και προκύπτει από μολυσμένα, ληγμένα, χαλασμένα τρόφιμα. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot 

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .