Shape
carespot.gr
carespot.gr

Άγχος και στρες: πώς να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

18 Μαρτίου 2021

Αισθάνεσαι να σε «πνίγει» η καθημερινότητα και οι ευθύνες; Υπάρχουν στιγμές που δυσκολεύεσαι να ανασάνεις και οι καρδιακοί παλμοί εκτοξεύονται; Χαλάρωσε γιατί είναι βέβαιο πως αν συνεχίσεις έτσι, θα πάθεις κάτι. Είναι λογικό να υπάρχει άγχος στον σύγχρονο τρόπο ζωής αλλά δεν είναι καθόλου λογικό και έξυπνο από μέρους σου να επιτρέψεις σε ψυχοφθόρες καταστάσεις να συνεχίζονται και να σε καταβάλλουν. Μπορείς άμεσα να αισθανθείς πολύ καλύτερα επιλέγοντας κάποιο από τα εξαιρετικά και κατάλληλα για την περίσταση συμπληρώματα διατροφής. Και μαζί με αυτό, είναι δεδομένο ότι οφείλεις να κάνεις επιλογές για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σου. Τι επιλογές; Συνέχισε να διαβάζεις και πράξε ανάλογα. 


  • Γυμνάσου: Η γυμναστική αποτελεί έναν από τους πιο ασφαλείς τρόπους αντιμετώπισης του στρες ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική άσκηση αποτελεί και έναν από τους πιο ασφαλείς τρόπους πρόληψής του! Τι περιμένεις λοιπόν; Τρέχα, περπάτα, κάνε ποδήλατο, χόρεψε ή κάνε γιόγκα. Όλα βοηθάνε. 
  • Μείνε κοινωνική / ος: Η απομόνωση είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου αφού σε οδηγεί, αναγκαστικά, στο να σκέφτεσαι πολύ και συχνά να εστιάζεις στα αρνητικά. Μείνε με παρέα και όχι στη μοναξιά σου. Συναναστρέψου με κόσμο που αγαπάς, είτε πρόκειται για συγγενείς, είτε για φίλους. 
  • Λιγότερη καφεΐνη: Στους περισσότερους, αν όχι όλους, αρέσει ο καφές ο οποίος έχει και οφέλη για τον οργανισμό. Απλά όταν το παρακάνουμε αυτό αρχίζει να γυρίζει... μπούμερανγκ. Αν βρίσκεσαι σε περίοδο έντονου στρες και άγχους δοκίμασε να μειώσεις την ποσότητα καφεΐνης που βάζεις στον οργανισμό σου. 
  • Κράτα σημειώσεις: Μπορεί να σου φαίνεται κάπως αστείο αλλά δεν είναι ψέμα. Αντί να εστιάζεις στα αρνητικά, προσπάθησε να γυρίσεις το... τσιπ του εγκεφάλου. Άρχισε να γράφεις σε χαρτί ή το κομπιούτερ σου για τα πράγματα που αισθάνεσαι ευτυχισμένος και ευγνώμων. Θα διαπιστώσεις ότι είναι πολλά περισσότερα απ' αυτό που νόμιζες και θα αισθανθείς, άμεσα, πολύ πολύ καλύτερα.
  • Μάθε να λες όχι / μην αναβάλλεις: Ένας από τους λόγους που φορτώνεσαι με άγχος είναι να αναλάβεις περισσότερα πράγματα απ' αυτά που μπορείς να κάνεις. Μάθε να λες και «όχι» στις έξτρα δουλειές που σου φορτώνουν στο χώρο εργασίας ή στον κοινωνικό περίγυρο. Επίσης, μην αναβάλλεις για αύριο κάτι που μπορείς να κάνεις σήμερα γιατί είναι βέβαιο ότι η αναβλητικότητα θα οδηγήσει σε συσσωρευμένες υποχρεώσεις στις μέρες που θα ακολουθήσουν. 
  • Αρωματικά έλαια / κερί: Χρησιμοποιώντας μερικά αρωματικά έλαια ή απλά ανάβοντας ένα κερί με διακριτική υπέροχη μυρωδιά θα σε κάνει να χαλαρώσεις άμεσα και να αισθανθείς πολύ καλύτερα. Η αρωματοθεραπεία, έτσι λέγεται όλο αυτό, έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στη μείωση του στρες και τον καλύτερο ύπνο. 
  • Μάσα τσίχλα / ζούληξε μπαλάκι: Αποτελεσματικές μέθοδοι στην άμεση εκτόνωση και μείωση του στρες έχουν αποδειχθεί το να μασάς μια τσίχλα ή να πιέζεις με το χέρι σου ένα αντι-στρες μπαλάκι. Όσον αφορά στην τσίχλα, μελέτη έχει δείξει οι άνθρωποι που συνηθίζουν να μασάνε τσίχλες έχουν καλύτερη ποιοτική αίσθηση της ζωής τους και μια πιθανή εξήγηση έχει να κάνει με το ότι παράγεται και διοχετεύεται περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο. Μιλώντας για το αντι-στρες μπαλάκι το να το πιέζει κανείς σε στιγμές που αισθάνεται ψυχολογικό φορτίο βοηθά στην απελευθέρωση μεγάλου μέρους αυτού. 
  • Χουζούρεψε / αγκάλιασε / κάνε σεξ / γέλα: Ξύπνα λίγο νωρίτερα απ' όσο πρέπει και μείνε παραπάνω στο κρεβάτι το πρωί για να χουζουρέψεις. Μην σηκωθείς με άγχος για το αν θα τα προλάβεις όλα. Αγκάλιασε το ταίρι σου ή κάποιον που αγαπάς. Ακόμα και το κατοικίδιό σου αν έχεις. Παίξει και γέλα. Κάνε περισσότερο σεξ. Όλα αυτά μειώνουν κατακόρυφα το στρες και σου φτιάχνουν τη διάθεση. 
  • Κάνε γιόγκα: Δε χρειάζονται πολλές επεξηγήσεις. Η γιόγκα αποτελεί τον ορισμό της χαλάρωσης και της μείωσης του στρες. Αν δεν την έχεις ήδη ανακαλύψει, είναι καιρός να το κάνεις. Θα αισθανθείς πολύ καλύτερα. 
  • Βαθιές αναπνοές / χαλαρωτική μουσική: Σε στιγμές που αισθάνεσαι ότι σε κυριεύει το άγχος κάνε μια παύση και άρχισε να παίρνεις βαθιές και σταθερά αργές αναπνοές. Επίσης θα ήταν ό,τι καλύτερο αν τη διαδικασία τη συνδύαζες με την αγαπημένη σου χαλαρωτική (και όχι κάποια έντονη φυσικά για ευνόητους λόγους) μουσική. 


Στο διά ταύτα, το λιγότερο στρες στη ζωή σου είναι μια επιλογή που μπορείς να κάνεις. Εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εσένα. 


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .