Shape
carespot.gr
carespot.gr

Ακμή & Διατροφή: Τροφές που βοηθάνε στη βελτίωση της επιδερμίδας

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

6 Μαρτίου 2025

Ακμή. Αλήθεια, μπορεί να επηρεαστεί από το τι τρώμε; Η επιστήμη έχει ήδη αποφανθεί σχετικά και σ' αυτό το blog θα μιλήσουμε ακριβώς γι' αυτό. Δηλαδή το πως μπορείτε να βοηθήσετε τη «μάχη» σας με την ακμή (η οποία έχει την τάση να χειροτερεύει το καλοκαίρι) επιλέγοντας τα σωστά τρόφιμα. Παράλληλα, θα μιλήσουμε και για τα τρόφιμα που καλό θα είναι να αποφεύγετε ώστε να μην υπάρχουν εξάρσεις του φαινομένου. Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά. 

Η ακμή συμβαίνει όταν οι πόροι του δέρματος φράζουν είτε από νεκρά κύτταρα, είτε από υπερβολική έκκριση ελαίων είτε ακόμα και από βακτήρια. Κατά την εφηβεία οι ορμόνες μπορεί να προκαλέσουν τους αδένες να παράξουν περισσότερα έλαια με συνέπεια να αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης ακμής ή εφόσον υφίσταται ήδη να προκαλούνται εξάρσεις της. Ακμή εμφανίζουν και ενήλικες και οι διατροφικές επιλογές μπορεί να παίξουν το ρόλο τους. 


Προκαλεί ακμή η διατροφή;

Φαγητά που θεωρούνται ιδανικά για δίαιτα επηρεάζουν την υγεία του δέρματος σύμφωνα με ανασκόπηση του 2022 που έγινε σε κάποιες μελέτες. Συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν την τάση να αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα γρήγορα τότε ο οργανισμός απελευθερώνει μια ορμόνη που λέγεται ινσουλίνη (IGF-1). Τα υψηλά επίπεδα IGF-1 στο αίμα είναι πιθανό να οδηγήσουν τους αδένες που παράγουν έλαια στο δέρμα να παράξουν περισσότερο σμήγμα αυξάνοντας τις πιθανότητες για έξαρση ακμής και φλεγμονών στο δέρμα. 

Φαγητά με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη πυροδοτούν εξάρσεις στο σάκχαρο του αίματος που συμβάλλουν στην ακμή. Αυτές οι τροφές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ζυμαρικά
  • λευκό ρύζι
  • λευκό ψωμί
  • δημητριακά πρωϊνού 
  • αρτοσκευάσματα
  • πατάτες
  • σάκχαρα
  • αφεψήματα με σάκχαρα

Η σοκολάτα επίσης έχει συνδεθεί ευρέως με το να κάνει χειρότερη την ακμή αλλά θεωρείται ότι δεν υπάρχει, ακόμα, αρκετή και υψηλής «ποιότητας» έρευνα για να υποστηρίξει απόλυτα αυτό. 

Γενικά, η διατροφή που αποκαλείται «δυτικού τύπου» ή «αμερικανικού τύπου» έχει βρεθεί να διεγείρει την παραγωγή των ορμονών που αυξάνουν τα έλαια στο δέρμα. Η λεγόμενη «δυτική ή αμερικανική» διατροφή είναι υψηλή σε:

  • υψηλού γλυκαιμικού δείκτη υδατάνθρακες
  • γάλατα
  • νάτριο
  • κόκκινο κρέας
  • κορεσμένα λίπη
  • επεξεργασμένα λιπαρά
  • επεξεργασμένα τρόφιμα

Πιο συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι το γάλα αγελάδας ειδικότερα μπορεί να κάνει χειρότερη την ακμή και να μειώσει την αποτελεσματικότητα κάποιας σχετικής θεραπείας. Αντιθέτως τα τυριά και το γιαούρτι δεν φαίνεται να έχουν την ίδια κακή δράση πάνω στην ακμή. Άλλες τροφές που μπορεί να ερεθίσουν την ακμή είναι οι εξής:

  • καλαμπόκι
  • κόλα και άλλα αναψυκτικά
  • αλκοόλ
  • αυγά
  • γλουτένη


Ποιες τροφές είναι καλές για την ακμή;

Η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που έχουν δημιουργηθεί από σύνθετους υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για ανάπτυξη ακμής. Παραδείγματα σύνθετων υδατανθράκων περιλαμβάνουν:

  • φρούτα και λαχανικά
  • δημητριακά ολικής άλεσης
  • όσπρια

Τροφές και συμπληρώματα διατροφής που βελτιώνουν την ακμή και τη γενικότερη υγεία του δέρματος περιλαμβάνουν τα παρακάτω συστατικά:

Έρευνες επίσης υποστηρίζουν ότι τα προβιοτικά και Ω3 λιπαρά μπορούν να μειώσουν την ακμή και να βελτιώσουν την απορρόφηση των φαρμάκων που λαμβάνονται από του στόματος όπως η ισοτρετινοΐνη. Επιπρόσθετα, οι τροφές φιλικές προς το δέρμα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά όπως καρότα, βερίκοκα και γλυκοπατάτες
  • σπανάκι και άλλα σκούρα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά
  • τομάτες
  • μπλούμπερι - βατόμουρα
  • ψωμί ολικής άλεσης
  • καφέ ρύζι
  • κινόα
  • καθαρή γαλοπούλα
  • σπόροι κολοκύθας - πασατέμπο
  • φασόλια, φακές
  • σολομός, σκουμπρί, λιπαρά ψάρια
  • καρύδια


Τελικό συμπέρασμα

Έρευνες δείχνουν ότι οι διαιτητικές διατροφικές επιλογές μπορεί να χειροτερέψουν την ακμή ή να μειώσουν την αποτελεσματικότητα κάποιας θεραπείας που λαμβάνεται γι' αυτή από του στόματος. 

Προσθέτοντας Ω3 λιπαρά, προβιοτικά και άλλες τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι πιθανό να μειωθεί η ακμή. Γενικότερα, μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη στενή σύνδεση των διατροφικών επιλογών με την ακμή, είτε για καλό είτε για κακό. 



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Άμεσα Διαθέσιμο
€ 11.99
Άμεσα Διαθέσιμο
€ 14.63
Άμεσα Διαθέσιμο
€ 10.11
Άμεσα Διαθέσιμο
€ 10.66