Shape
carespot.gr
carespot.gr

Άνοια-θάνατος: Πόσο συνδέονται με τον κακό ύπνο;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

12 Μαΐου 2021

Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν τον ύπνο μια περιττή πολυτέλεια ή αναγκαίο μόνο για τα μωρά. Αν ανήκεις στη συγκεκριμένη κατηγορία ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις και κάντο γρήγορα. Βλέπεις, ο ύπνος κάθε άλλο παρά πολυτέλεια συνιστά. Μία από τις μεγαλύτερες ανάγκες του οργανισμού είναι που συνδέεται άμεσα με την καλή υγεία. Μάλιστα, όπως θα διαβάσεις και πιο κάτω, σοβαρές έρευνες που έγιναν σε χιλιάδες ανθρώπους στις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη επιβεβαίωσαν κάτι πολύ σημαντικό. Όσοι κοιμούνται συστηματικά λιγότερες ώρες απ' όσο πρέπει κάθε βράδυ, έχουν σαφώς αυξημένο κίνδυνο (30 με 50%!) να εξασθενήσει η μνήμη τους και να εμφανίσουν άνοια ενώ μεγαλώνει και το ποσοστό θνησιμότητας!


Στην πρώτη μελέτη οι ερευνητές του Harvard Medical School παρακολούθησαν 2.800 ανθρώπους από 65 ετών και άνω. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά. Όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από 5 ώρες κάθε νύχτα διπλασίασαν τα ποσοστά εμφάνισης άνοιας αλλά και θανάτου! Αντιθέτως, όσοι κοιμόντουσαν έξι ώρες και πάνω, είχαν καλύτερη υγεία στην επόμενη 5ετία. 


Στη δεύτερη μελέτη ερευνητές στην Ευρώπη (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Φινλανδία) εξέτασαν τα δεδομένα από 8.000 ανθρώπους. Το δικό τους συμπέρασμα ήταν εξίσου χρήσιμο. Όσοι κοιμόντουσαν συστηματικά 6 ώρες και λιγότερο και ήταν 50, 60 και 70 ετών εμφάνισαν άνοια σε ποσοστό 30% περισσότερο σε σχέση μ' εκείνους που είχαν (7 ώρες και άνω) και καλύτερο ύπνο. 


Η μέση ηλικία εμφάνισης άνοιας είναι τα 77 χρόνια. Ωστόσο για να φτάσεις σ' αυτή την ηλικία σ' αυτο το αποτέλεσμα είναι κάτι που «χτίζεις» πολύ νωρίτερα. Ο επαρκής ύπνος είναι αναγκαίος στη μέση ηλικία ενός ανθρώπου. Προφανώς και όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται στα 30 ή τα 40 είναι δύσκολο να βρει το χρόνο για αρκετή ξεκούραση και ύπνο. Οι σύγχρονοι τρόποι ζωής είναι γεμάτοι ευθύνες και υποχρεώσεις. Ωστόσο μιλάμε για την υγεία του καθενός, συνεπώς πρέπει να γίνουν και οι ανάλογες υποχωρήσεις. 


Συμπτώματα ασθενούς μνήμης / άνοιας:

  • Αδυναμία να θυμηθείς πρόσφατα πράγματα που συνέβησαν
  • Ξεχνάς που έβαλες πορτοφόλι / κλειδιά
  • Αμέλεια πληρωμής λογαριασμών
  • Αργείς σε ραντεβού γιατί στα θυμίζουν οι άλλοι
  • Βγαίνεις να περπατήσεις και ξεχνάς δρόμους 


Extra info1: Άνοια, επιστημονική, λέγεται η βλάβη σε εγκεφαλικά κύτταρα. Η βλάβη διακόπτει την επικοινωνία μεταξύ κάποιων κυττάρων και όταν συμβαίνει αυτό επηρεάζεται η μνήμη, η σκέψη, η συμπεριφορά, ακόμα και τα συναισθήματα. Ο εγκέφαλος έχει διάφορες περιοχές, κάθε μια από τις οποίες είναι υπεύθυνη για συγκεκριμένη λειτουργία. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι άνοιας και εξαρτώνται από το κομμάτι του εγκεφάλου που έχει υποστεί βλάβη.  

Extra info2: Μερικοί παράγοντες που συνδέονται με την απώλεια μνήμης (π.χ. κληρονομικότητα, ηλικία) δεν αλλάζουν ωστόσο ένας άνθρωπος μπορεί να καθυστερήσει αρκετά ή να περιορίσει τα συμπτώματα επιλέγοντας τον σωστό τρόπο ζωής. Πέρα από τον επαρκή ύπνο στον οποίο αναφερθήκαμε ήδη, σημαντικό είναι κάθε άνθρωπος να υιοθετεί υγιή τρόπο ζωής και να προσέχει τι τρώει, τι πίνει και φυσικά να αποφεύγει το κάπνισμα. 

Extra Ιnfo3: Υπάρχει συχνά σύγχυση στον πληθυσμό αναφορικά με την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η άνοια συνιστά διαταραχή του εγκεφάλου που επηρεάζει την επικοινωνία ή τις επιδόσεις μας σε μικρές καθημερινές δραστηριότητες. Το Αλτσχάιμερ είναι μορφή άνοιας που αγγίζει συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στη σκέψη και τη μνήμη. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.



Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot 

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .