Shape
carespot.gr
carespot.gr

Οι 7 λόγοι ζωτικής σημασίας για να κοιμάσαι καλά

2 Φεβρουαρίου 2021

Για πόσες ώρες αφήνεσαι στην αγκαλιά του Μορφέα (**) τη νύχτα; Πρέπει να ξέρεις ότι ο ύπνος δεν συνιστά... πολυτέλεια για τεμπέληδες. Αντιθέτως αποτελεί διαδικασία ζωτικής σημασίας για σένα αφού επηρεάζει στον μέγιστο βαθμό τόσο την ψυχολογική όσο και την σωματική σου υγεία. Ακόμα κι αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, είναι απλό να τα καταφέρεις αφού υπάρχει πλειάδα κορυφαίων σκευασμάτων που καταπολεμούν την αϋπνία και το στρες που σε οδηγεί σε αυτή. 


1) Πιο κοφτερό μυαλό: Έρευνες ετών έχουν επιβεβαιώσει ότι ο άνθρωπος που κοιμάται τις σωστές ώρες διαθέτει καλύτερη μνήμη και πιο κοφτερό μυαλό. Ο ύπνος παίζει ρόλο και στην εκμάθηση και στη μνήμη και δίχως αρκετές ώρες στην... αγκαλιά του Μορφέα είναι δύσκολη και η συγκέντρωση αλλά και η ικανότητα αποστήθισης νέων πληροφοριών. Ο άυπνος και συνεπώς κουρασμένος εγκέφαλος αδυνατεί να συγκρατήσει νέες πληροφορίες και να στις προσφέρει ξανά στο μέλλον όταν τις χρειαστείς. 

2) Ψυχολογική ώθηση: Μετά από έναν καλό και βαθύ ύπνο σηκωνόμαστε με άλλη διάθεση, εμφανώς βελτιωμένη. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος επεξεργάζεται συναισθήματα. Το μυαλό σου θέλει χρόνο προκειμένου να αναγνωρίσει καταστάσεις και να αντιδράσει σωστά σ' αυτές. Όταν ο ύπνος δεν είναι τόσο μεγάλος όσο πρέπει σε διάρκεια, αυτή η διαδικασία του εγκεφάλου διακόπτεται απότομα και τα αρνητικά συναισθήματα υπερισχύουν των θετικών. Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί και με διαταραχές στη διάθεσή μας. Μεγάλες έρευνες έχουν αποδείξει όταν εμφανίζεις σημάδια αμνησίας έχεις πέντε φορές υψηλότερες πιθανότητες να αναπτύξεις κατάθλιψη και εξίσου μεγάλες να υποφέρεις από κρίσεις πανικού και στρες. 

3) Υγιής καρδιά: Κι όμως, αν κοιμάσαι όσο πρέπει σε ποσότητα και ποιότητα η καρδιά σου θα είναι πιο υγιής. Αυτό συμβαίνει επειδή η πίεση του αίματος κατά τη διάρκεια του ύπνου πέφτει και δίνει την ευκαιρία στην καρδιά σου να ξεκουραστεί. Όσο λιγότερο κοιμάσαι τόσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα που η πίεσή σου μένει ψηλά σε ένα 24ωρο και επιβαρύνεται η καρδιά σου. Η υψηλή πίεση οδηγεί σε καρδιολογικά προβλήματα, φυσικά και καρδιακά επεισόδια. 

4) Καλύτερες σωματικές επιδόσεις: Αν αθλείσαι και ειδικά αν κάνεις σπορ που απαιτούν εκρήξεις ενέργειας όπως η πάλη ή η άρση βαρών η έλλειψη ύπνου δεν θα σου κάνει μεγάλο κακό. Ωστόσο αν είσαι τύπος που τρέχει, κολυμπάει ή κάνει ποδηλασία και δεν κοιμάσαι σωστά, θα δεις τις επιδόσεις σου να παίρνουν την... κατηφόρα. Η αυπνία σου... κλέβει ενέργεια αλλά, παράλληλα, δεν δίνει την ευκαιρία στους μύες σου να αποκατασταθούν και να επανέλθουν. Επίσης, η έλλειψη ύπνου σου μειώνει το κίνητρο και την επιθυμία η οποία είναι εκείνη που σε οδηγεί στη γραμμή του τερματισμού. 

5) Πιο σταθερός δείκτης γλυκόζης στο αίμα: Όταν ο ύπνος είναι βαθύς και στη σωστή ποσότητα πέφτει το ποσοστό της γλυκόζης στο αίμα σου. Επέτρεψε στον εαυτό σου να κοιμηθεί ικανοποιητικά και βαθιά και πιθανότατα θα έχεις δύο φορές μικρότερο κίνδυνο να προσβληθείς από διαβήτη τύπου 2. 

6) Ενίσχυση ανοσοποιητικού: Η άμυνα του οργανισμού σου στα βακτήρια και τους ιούς είναι πιο δυνατή και έχει γρήγορα αντανακλαστικά όταν κοιμάσαι αρκετά. Αντιθέτως, το ανοσοποιητικό σου αποδυναμώνεται όταν κοιμάσαι λίγο. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός σου αναγνωρίζει ιούς και βακτήρια και τους επιτίθεται. Δώσε του την ευκαιρία να το κάνει γιατί αλλιώς ο οργανισμός σου θα είναι πιο ευάλωτος, θα αρρωσταίνεις πιο πολύ και θα περνάς περισσότερες μέρες, ως ασθενής, στο κρεβάτι. 

7) Έλεγχος βάρους: Όταν έχεις ξεκουραστεί καλά, πεινάς λιγότερο. Όταν στερείσαι ύπνου επηρεάζονται ορμόνες του εγκεφάλου όπως η λεπτίνη και η γκρελίνη που ελέγχουν την όρεξη και κατ'επέκταση το βάρος σου. Με αυτές τις ορμόνες σε... σύγχυση μειώνονται οι αντιστάσεις στους πειρασμούς ανθυγιεινών τροφών. Επίσης, όταν αισθάνεσαι κούραση το πιο πιθανό είναι να μην σηκωθείς από τον καναπέ και ν' αρχίσεις να τρέχεις. Ο χρόνος που περνάς στο κρεβάτι πάει χέρι με χέρι με τον χρόνο που περνάς στο τραπέζι και το γυμναστήριο. 


*Extra tip: Ο ύπνος κάνει πολύ καλό στον οργανισμό σου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το παρακάνεις γιατί τα αποτελέσματα θα είναι αντίθετα από τα επιθυμητά. Το ιδανικό είναι να κοιμάσαι 7-8 ώρες τη νύχτα. Παραπάνω απ' αυτό, ειδικά περισσότερο από 9 ώρες, θα σε ζημιώσει. Όσοι κοιμούνται πάρα πολύ αποκτούν περισσότερο κάλσιο στις καρδιακές αρτηρίες και λιγότερο ευλίγιστες αρτηρίες στα πόδια. 

**Στη Μυθολογία ο Μορφέας ήταν ο θεός των Ονείρων. Μητέρα του ήταν η «Νυξ» που αποτελούσε την προσωποποίηση της Νύχτας και πατέρας του ο «Somnus» ο θεός του Ύπνου. Αδέρφια του Μορφέα ήταν ο Φοβήτωρ που θεωρούνταν υπεύθυνος για εφιάλτες και ο Φάντασος που δημιουργούσε εικόνες σουρεαλισμού έχοντας μορφές πέτρας ή ξύλου. Αντιθέτως ο Μορφέας μετέφερε μηνύματα και προφητείες στους θνητούς μέσω των ονείρων. 


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .