Από ποιές σοβαρές ασθένειες προφυλάσσει το μωρό ο αποστειρωτής
6 Δεκεμβρίου 2021
Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός μωρού, σε αντίθεση με ενός ενήλικα, δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως γι' αυτό και είναι ευάλωτο σε μολύνσεις, ιούς και διάφορες ασθένειες. Ο αποστειρωτής είναι υπερ-απαραίτητος γιατί αποτελεί χείρα βοηθείας για μια μαμά ή έναν μπαμπά προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν θα... τρυπώσει κάποιο επιβλαβές βακτήριο στο πεπτικό σύστημα του παιδιού μέσω της τροφής. Είναι σημαντικό να αποστειρώνεται κάθε σκεύος φαγητού του μωρού τουλάχιστον μέχρι να γίνει 12 μηνών που θα έχει αρχίσει, σιγά σιγά, να αναπτύσσεται και το ανοσοποιητικό του σύστημα. Ωστόσο, συστήνεται εντόνως να χρησιμοποιείται ο αποστειρωτής για όσο χρησιμοποιεί μπουκάλι ένα παιδί για να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα να προσβληθεί από κάποιο επικίνδυνο βακτήριο ο οργανισμός του. Η αποστείρωση είναι μια έξτρα προστασία, πέρα από τον κλασικό καθαρισμό. Τι μπορεί να συμβεί σε ένα μωρό / παιδί του οποίου τα μπουκάλια δεν έχουν αποστειρωθεί;
- Να υποστεί τροφική δηλητηρίαση.
- Να πάθει διάρροια.
- Να κολλήσει ηπατίτιδα Α.
- Να κάνει εμετούς.
- Να κολλήσει ροταϊό.
- Να προσβληθεί από γαστρεντερίτιδα.
Σημαντικό επίσης είναι να γίνει κατανοητό ότι η αποστείρωση ενός μπουκαλιού είναι υπερ-απαραίτητη πριν καν από την πρώτη χρήση του. Όταν αγοράζουμε ένα νέο μπιμπερό για το μωρό πρέπει, πριν το ταΐσουμε μ' αυτό, να το αποστειρώσουμε τουλάχιστον μία φορά, καλύτερα δύο. Κι αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος που είχε τοποθετηθεί αυτό το μπουκάλι πριν συσκευαστεί και τεθεί προς πώληση. Εννοείται πως χρειάζεται αποστείρωση ένα δανεικό (σε έκτακτη ανάγκη) μπουκάλι άλλου μωρού. Το ίδιο ισχύει αν το παιδί μας είναι ήδη άρρωστο ή αντιμετωπίζει γενικότερα προβλήματα υγείας.
Πότε πρέπει να αποστειρώνεται ένα μπουκάλι μωρού; Αμέσως μετά το τάισμα του παιδιού. Κι αυτό γιατί αφενός είναι πιο εύκολο να πλυθεί / αποστειρωθεί πριν κολλήσει και ξηραθεί το γάλα (ή η κρέμα αν μιλάμε για πιατάκι) κι αφετέρου δεν θα προλάβουν να αναπτυχθούν τυχόν βακτήρια. Εξίσου σημαντικό επίσης είναι να πλένει τα χέρια του ένας γονέας όταν είναι σε διαδικασία καθαρισμού και αποστείρωσης ενός μπιμπερό. Αφού πλύνετε τα χέρια σας πλύνετε με καθαρό τρεχούμενο κρύο νερό και ειδικό σαπούνι το μπιμπερό και αφήστε το να στεγνώσει. Ύστερα κάνετε το έξτρα βήμα της αποστείρωσης για να απομακρυνθούν και τα τελευταία βακτήρια.
Extra info1: Δώστε μεγάλη προσοχή και διαβάστε αναλυτικά τις οδηγίες χρήσης κάθε προϊόντος. Υπάρχουν σκεύη που δεν χρειάζονται ή δεν αντέχουν την αποστείρωση. Γενικώς διαβάστε προσεκτικά κάθε συσκευασία, φυσικά και του αποστειρωτή. Εννοείται μιλήστε αναλυτικά για το θέμα και με τον παιδίατρο που θα δώσει χρήσιμες συμβουλές και θα καθοδηγήσει μια μητέρα.
Extra info2: Μην αφήνετε ένα παιδί να βυζαίνει ένα μπουκάλι για αρκετή ώρα. Μετά από 1-2 ώρες ένα μπουκάλι με γάλα αναπτύσσει βακτήρια και είναι ανθυγιεινό για να καταναλωθεί.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .