Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τι είναι το BPA και γιατί να διαλέγεις προσεκτικά τα μπιμπερό του μωρού σου

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

11 Οκτωβρίου 2021

Κάθε φορά που διαλέγεις μπιμπερό για το μωρό σου φροντίζεις να ψάξεις για την ένδειξη «BPA free» ή «0% BPΑ»; Αν όχι, κακώς. Πολύ κακώς. Η Bisphenol A, ή στα ελληνικά δισφαινόλη που σημαίνουν τα αρχικά BPA, είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται (από τη δεκαετία του 1960!) με μεγάλη συχνότητα στην κατασκευή πλαστικών και διαφόρων ρητινών. Χαρακτηριστικό είναι ότι παράγονται πάνω από 2,2 εκατ. τόνοι δισφαινόλης ετησίως. Τη συναντάμε σε πολυκαρβονικά πλαστικά, δηλαδή σε σκληρά διάφανων ή όχι πλαστικών. Π.χ. υπάρχουν σε κομπιούτερ, αθλητικό εξοπλισμό, αυτοκίνητα, πλαστικά δοχεία, μπουκάλια και πολλά άλλα. Ακόμα και σε κονσέρβες. Στα προϊόντα υπάρχει η ένδειξη PC και χρησιμοποιούνταν κατά κόρον επειδή χάρη στην ουσία τα πλαστικά αυτά είναι ελαφριά, άκαμπτα, διάφανα και τρομερά ανθεκτικά στη θερμότητα. 

Επί σειρά ετών θεωρούνταν αθώα η συγκεκριμένη ουσία. Όμως, τον Ιανουάριο του 2010 η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναγνώρισε ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία ενός ανθρώπου από την BPA με συνέπεια τον Μάιο του 2011 να απαγορευτεί η χρήση της σε μπουκάλια ειδών διατροφής και τον Ιούνιο του ίδιου έτους να απαγορευτεί η εισαγωγή τέτοιων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μπιμπερό των μωρών ήταν ένα από τα πολλά προϊόντα που κατασκευάζονταν με BPA. 

Όπως διαπιστώθηκε ωστόσο, η δισφαινόλη εισχωρούσε στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν έμενε στα προϊόντα που κατασκευάζονταν. Και ο οργανισμός δέχονταν μια εξαιρετική επικίνδυνη ουσία. Σύμφωνα πάντα με τις έρευνες ήταν πολύ πιθανό να προκληθούν βλάβες στο συκώτι, στο αναπαραγωγικό σύστημα, τον θυρεοειδή αδένα ενώ συσχετίστηκε με την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου! Γι' αυτό λοιπόν επιβάλλεται να ψάχνουμε την ένδειξη «BPA free» ή «0% BPΑ» στα πλαστικά που αγοράζουμε. Εναλλακτικά αναζητήστε την ένδειξη PP που σημαίνει ότι έχουν κατασκευαστεί από προπυλένιο υψηλής ποιότητας δίχως BPA. Βλέπετε δεν είναι μόνο τα μωρά που κινδυνεύουν αλλά και οι ενήλικες που συνηθίζουν να πίνουν νερό από ένα εμφιαλωμένο πλαστικό μπουκάλι. Για μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά μπορεί το πλαστικό μπιμπερό να αντικατασταθεί με γυάλινο


Extra info: Ακόμα και αν ένα πλαστικό σκεύασμα (μπουκάλι ή τάπερ) έχει ένδειξη «BPA free» ή «0% BPΑ», είναι καλό να αποφεύγουμε να το φέρνουμε σε επαφή με πολύ καυτό τρόφιμο ενώ συνίσταται η πλύση στο χέρι και όχι σε πλυντήριο πιάτων. 

Extra blog: Μάθε πως θα επιλέξεις τον σωστό αποστειρωτή για το μωρό σου.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .