Από τι ηλικία βάζουμε αντηλιακό στο μωρό και πώς το προστατεύουμε;
14 Ιουνίου 2021
Μόλις έγινες μαμά και αναρωτιέσαι πως πρέπει να προστατέψεις το παιδί σου από την ηλιακή ακτινοβολία; Δεν υπάρχει λόγος για άγχος. Απλές είναι οι λύσεις και άκρως αποτελεσματικές και ασφαλείς για το παιδί σου. Τους πρώτους μήνες της ζωής τους τα μωρά είναι υπερ-ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία. Κι αυτό επειδή το δέρμα τους περιέχει ελάχιστη μελανίνη, πολύ λιγότερη από των ενηλίκων ή των μεγαλύτερων παιδιών. Ως γνωστόν η μελανίνη είναι η ουσία που δίνει τόνο στο δέρμα κάθε ανθρώπου αλλά και στα μαλλιά και στα μάτια και προσφέρει προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου.
Η λογική επιλογή λοιπόν είναι να το προστατεύσεις με ένα αντηλιακό. Όμως, έχεις αναρωτηθεί αν υπάρχει όριο; Από ποιά ηλικία πρέπει να βάζεις αντηλιακό στο μωρό; Το «Skin Cancer Foundation» που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ συνιστά να γίνεται χρήση αντηλιακού σε βρεφικό δέρμα από την ηλικία των 6 μηνών και έπειτα.
Αντί για αντηλιακό λοιπόν θα πρέπει να προστατεύεται το παιδί με ρούχα, καπέλα, γυαλιά ηλίου και, φυσικά, κρατώντας το στη σκιά και εκθέτοντάς το ελάχιστα στον ήλιο ώστε να αποφευχθούν πιθανά εγκαύματα. Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα, γενικώς, όπως και τα (κατά προτίμηση) λευκά καπέλα αποτελούν μία ασφαλή και πρώτη γραμμή... άμυνας κατά των βλαβερών ακτινών του ηλίου και για τους ενήλικες, όχι μόνο για τα παιδιά. Αν φοράς καπέλο στο μωρό σου είναι βέβαιο ότι θα συνηθίσει και πιθανότατα θα χρησιμοποιεί ένα και όταν μεγαλώσει αλλά και στην ενήλικη ζωή του.
Σημαντικό επίσης είναι να αποφεύγεις να το βγάζεις βόλτα τις ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο έντονη, δηλαδή από τις 12:00 ως τις 16:00. Ένα ακόμα tip προστασίας, και μάλιστα αρκετά σημαντικό, έχει να κάνει με τα ταξίδια. Αν πας κάπου με το αυτοκίνητο το καλοκαίρι και έχεις το μωρό μαζί, φρόντισε να έχεις τοποθετήσει αντηλιακή μεμβράνη στα τζάμια του αυτοκινήτου. Έτσι και επαρκές φως θα έχεις στο εσωτερικό και προστασία στο μωρό αλλά και σε σένα. Ακόμα και το εσωτερικό του αυτοκινήτου έχει ανάγκη αυτή την προστασία για να μην «καίγονται» το ταμπλό και τα όργανά του.
Μετά τους 6 μήνες που μπορείς πιο ελεύθερα να χρησιμοποιήσεις αντηλιακό φρόντισε να διαλέξεις το κατάλληλο για το δέρμα του μωρού σου. Θα πρέπει να τονιστεί ωστόσο ότι αυτό δε σημαίνει πως εγκαταλείπεις όλες τις άλλες μεθόδους προστασίας. Το αντηλιακό από μόνο του δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, ειδικά αν το παιδί είναι εκτεθειμένο ώρα στον ήλιο. Συνέχισε να του φοράς ανοιχτόχρωμα ρούχα και καπέλα και να το κρατάς κάτω από μια ομπρέλα ή ένα δέντρο.
Τέλος, μην ξεχνάς ότι το αντηλιακό δεν είναι υπόθεση, μόνο, παραλίας. Αντηλιακό πρέπει να φοράει και το παιδί αλλά και εσύ κάθε μέρα χειμώνα-καλοκαίρι!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .