Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τι δεν πρέπει να κάνεις το καλοκαίρι όταν είσαι έγκυος

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

23 Ιουλίου 2018

Η εγκυμοσύνη είναι αναμφίβολα το πιο καταπληκτικό που μπορεί να σου συμβεί. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι στη συγκεκριμένη διαδικασία οφείλεις να είσαι προσεκτική, ακόμα και σε «πράγματα» που δεν φανταζόσουν ότι πρέπει. Το καλοκαίρι για παράδειγμα είναι εποχή που οφείλεις να είσαι σε εγρήγορση και να μην κάνεις συγκεκριμένα πράγματα για χάρη του μωρού που κουβαλάς και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό.

 

1.Να κάνεις ηλιοθεραπεία

Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που συνδέονται με την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Το δέρμα μιας εγκύου είναι πιο ευαίσθητο από μιας γυναίκας που δεν είναι έγκυος. Ο ήλιος επιβαρύνει το κυκλοφορικό σου, μπορεί να επιδεινώσει τις ραγάδες της εγκυμοσύνης και να δημιουργήσει κηλίδες, πανάδες και ηλιακά εγκαύματα. Επιπλέον μερικές μελέτες συνδέουν την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες με μείωση του φυλλικού οξέως στον οργανισμό της μητέρας. Λιγότερο φυλλικό οξύ σημαίνει αρκετά προβλήματα στο έμβρυο και στο νευρικό σωλήνα του εμβρύου. Τέλος, η υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας, οδηγώντας, σε ακραίες περιπτώσεις, σε αποβολές ή πρόωρο τοκετό.

 

2.Να πίνεις παγωμένο φραπέ

Η καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να αποφεύγεται ή, τουλάχιστον, να περιορίζεται. Η καφεΐνη έχει διουρητική δράση, κάτι που δυσκολεύει τη διατήρηση των σωστών επιπέδων ενυδάτωσης. Η καφεΐνη επίσης είναι εθιστική, και το έμβρυο είναι πολύ ευαίσθητο σε αυτή. Υπάρχει επίσης η ανησυχία ότι επειδή η καφεΐνη είναι διεγερτική και αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, αυτό μπορεί να μην είναι ό,τι ασφαλέστερο για ένα μωρό.

 

3.Να κάνεις αποτρίχωση με κερί στο μπικίνι

Όλες αγαπούν την αποτρίχωση: απομακρύνει τις ανεπιθύμητες τρίχες αφήνοντας το δέρμα απαλό και λείο. Δυστυχώς όμως δεν είναι και η καλύτερη ιδέα σε μια γυναίκα που πρόκειται να γεννήσει σύντομα. Η αποτρίχωση, εάν γίνει σωστά, δεν είναι βλαβερή για τη μητέρα ή το μωρό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποιος ακριβώς κάνει την αποτρίχωση. Εάν δεν γίνει σωστά, μπορεί να δημιουργηθεί κάποια μόλυνση. Και η μόλυνση είναι ένα από τα τελευταία πράγματα που θα ήθελες να πάθεις.

 

4.Να ξεχνάς να πίνεις νερό

Η αφυδάτωση σε μια έγκυο γυναίκα σημαίνει αφυδάτωση και στο μωρό. Η έλλειψη υγρών μπορεί να σημαίνει προβλήματα στο νευρικό σωλήνα, όχι επαρκές αμνιακό υγρό και ανεπαρκής παραγωγή μητρικού γάλακτος. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό ή ακόμα και θνησιμότητα. Για να περιορίσεις τις πιθανότητες αφυδάτωσης, πίνε άφθονα υγρά.

 

5.Να το παρακάνεις με την άσκηση

Οποιοδήποτε είδος υπαίθριας άσκησης αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματός σου γρήγορα και η υπερθερμία είναι απειλητική για το έμβρυο. Πρέπει λοιπόν να αποφεύγεται η άσκηση σε περιβάλλον με ζέστη και υγρασία, καθώς και σε πισίνα με πολύ ζεστό νερό ( >32 βαθμούς).

Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι αρθρώσεις. Οι αρθρώσεις στην εγκυμοσύνη χαλαρώνουν εξαιτίας της αύξησης των οιστρογόνων και αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών. Προσοχή στις διατάσεις και τα βαθιά καθίσματα λόγω κινδύνου τραυματισμού. Οι φυσικές δραστηριότητες που είναι σίγουρα ασφαλείς κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών είναι οι σύντομες βόλτες, κατά προτίμηση το πρωί, όταν υπάρχει δροσιά και η αεροβική σε πισίνα. Αυτά θα κρατήσουν τον καρδιακό ρυθμό σε ένα ασφαλές επίπεδο.

 

6.Να κάθεσαι κάτω στο γκαζόν

Τα τσιμπούρια βρίσκονται στην ύπαιθρο, σε λιβάδια, δάση, θαμνότοπους, βαλτότοπους αλλά και σε αστικά πράσινα σημεία, όπως πάρκα και κήπους.

Είναι μικροσκοπικά, προσκολλώνται στο δέρμα και στη συνέχεια ρουφούν το αίμα σου. Εκτός αυτού μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από σοβαρές ασθένειες, οι πιο γνωστές είναι η νόσος του Lyme. Τα συμπτώματα είναι πόνος στις αρθρώσεις, κόπωση, μυϊκοί πόνοι και μολυσματικό εξάνθημα. Η νόσος του Lyme μπορεί επίσης να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο μωρό, συμπεριλαμβανομένων συγγενών καρδιακών παθήσεων.

 

7.Να πίνεις καλοκαιρινά κοκτέιλς

Αν και δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τους κινδύνους της κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή είναι κάτι που γνωρίζεις, ωστόσο τα καλοκαιρινά κοκτέιλς ανήκουν στην κατηγορία του αλκοόλ, ακόμη κι αν έχουν χυμό και φρούτα. Η δράση του αλκοόλ, όπως και του καπνού, είναι δοσοεξαρτώμενη. Όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνεται, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για το έμβρυο. Ακόμα και μικρές ποσότητες (1-2 ποτά ημερησίως) κατά τη διάρκεια της κύησης, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, όπως αποβολή, διαταραχές στον τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης, ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου και χαμηλό IQ στην παιδική ηλικία. Το πιο σημαντικό πράγμα που χρειάζεται να θυμάσαι είναι αυτό: δεν θα είσαι έγκυος για πάντα.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας  #carespotgr

 

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .