Shape
carespot.gr
carespot.gr

Αρνίσιο κρέας: Οι θερμίδες, η διατροφική αξία και τα οφέλη για την υγεία

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

12 Απριλίου 2023

Το Πάσχα έχει συνδεθεί διατροφικά, σε μεγάλο βαθμό, με το κρέας και ειδικότερα το αρνί. Πρόκειται για τύπο κόκκινου κρέατος, όρος που χρησιμοποιείται για το κρέας των θηλαστικών που είναι πλουσιότερο σε σίδηρο από το κοτόπουλο ή τα ψάρια. Το κρέας από νεαρά αρνιά, που βρίσκονται στον πρώτο χρόνο ζωής τους, είναι γνωστό ως γάλακτος. Το συγκεκριμένο κρέας είναι πλούσιο σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Γενικότερα το κρέας αρνιού μπορεί να αποτελεί ένα μέρος υγιεινής διατροφής. Αρκετά με τους προλόγους, ας δούμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το συγκεκριμένο κρέας. 


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το αρνάκι περιέχει κυρίως πρωτεΐνη αλλά και λιπαρά. Τα 100γρ. ψητού αρνιού έχουν την παρακάτω θρεπτική αξία

  • 258 θερμίδες
  • 57% νερό
  • 25,6 γρ. πρωτεΐνη
  • 15,6 γρ. λιπαρά
  • 0 φυτικές ίνες
  • 0 υδατάνθρακες
  • 0 ζάχαρη


ΠΡΩΤΕΪΝΗ

Όπως κάθε τύπος κρέατος έτσι και το αρνάκι περιέχει πρωτεΐνη. Το περιεχόμενο πρωτεΐνης στο «καθαρό» μαγειρεμένο κρέας είναι περίπου στο 25-26%. Το κρέας αρνιού είναι μια πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης και παρέχει και τα εννέα βασικά αμινοξέα που έχει ανάγκη το σώμα για την ανάπτυξή του και τη διατήρησή του. Γι' αυτό η κατανάλωση αρνιού, ή κρέατος άλλου είδους, είναι εξαιρετικά ευεργετική για ανθρώπους που προσέχουν το σώμα τους και θέλουν να του δώσουν όγκο όπως π.χ. οι bodybuilders, οι αθλητές που προσπαθούν να επανέλθουν από τραυματισμό και άνθρωποι μετά από επεμβάσεις. Η κατανάλωση κρέατος είναι πολύ θρεπτική και ευνοεί τις ανάγκες των ιστών των μυών για «χτίσιμο» και αποθεραπεία. 

ΛΙΠΑΡΑ

Το αρνί περιέχει διαφόρων ειδών λιπαρά. Η ποσότητα των λιπαρών αυτών εξαρτάται από το πόσο έχει πεταχτεί πριν από το μαγείρεμα / ψήσιμο αλλά και τη διατροφή, την ηλικία και το φύλο του ζώου. Συνήθως η ποσότητα λιπαρών στο κρέας του αρνιού είναι 17-21%. Περιέχει συνήθως κορεσμένα και μονοακόρεστα λιπαρά σε ίσες ποσότητες αλλά έχει και πολυακόρεστα. Σε 100γρ. αρνιού περιέχονται 6,9 γρ. κορεσμένων, 7 γρ. μονοακόρεστων και 1,2 γρ. πολυακόρεστων λιπαρών. Το λίπος / ξύγκι του αρνιού συνδέεται επί σειρά ετών με καρδιακά νοσήματα ωστόσο αρκετές μελέτες δεν βρήκαν επί της ουσίας τέτοια συσχέτιση.

Στο ξύγκι υπάρχει και μέρος τρανς λιπαρών που ονομάζονται τρανς λιπαρών μηρυκαστικών. Σε αντίθεση με τα τρανς λιπαρά που συναντάμε σε επεξεργασμένες τροφές, τα τρανς λιπαρά στο αρνί εκτιμάτε ότι κάνουν καλό στην υγεία. Το πιο συνηθισμένο τρανς λιπαρό είναι το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA). Σε σύγκριση με κρέας άλλων μηρυκαστικών όπως το βόδι ή το μοσχάρι το αρνί περιέχει υψηλότερη ποσότητα CLA. Το CLA έχει συνδεθεί με μια σειρά οφέλη για την υγεία μεταξύ των οποίων είναι και η μείωση της μάζας του λίπους. Βεβαίως οι υψηλές ποσότητες CLA σε συμπληρώματα είναι πιθανό να έχουν αντίθετα αποτελέσματα στην υγεία του μεταβολισμού. 

 

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το αρνί είναι πλούσια πηγή αρκετών βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων μεταξύ των οποίων και τα εξής:


Βιταμίνη Β12: Είναι σημαντική η Β12 για την παραγωγή αίματος και τη λειτουργία του εγκεφάλου και η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει αναιμία και νευρολογικές ζημίες. 

Σελήνιο: Πρόκειται για συστατικό που έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις σε λειτουργίες του οργανισμού.

Ψευδάργυρος: Συνήθως ο ψευδάργυρος απορροφάται καλύτερα από το κρέας παρά τα φυτά, είναι κομβικό συστατικό για τον σχηματισμό και την ανάπτυξη ορμονών όπως η ινσουλίνη και η τεστοστερόνη.

Νιασίνη: Είναι γνωστή και ως βιταμίνη Β3 και βοηθάει σε μια σειρά λειτουργιών στο σώμα και η έλλειψή της έχει συνδεθεί με καρδιακά προβλήματα. 

Φώσφορος: Υπάρχει σε αρκετές τροφές και είναι σημαντικός για την ανάπτυξη του οργανισμού αλλά και την υγιή διατήρησή του. 

Σίδηρος: Το αρνί είναι πλούσιο σε σίδηρο και ειδικά στη μορφή σιδήρου αίμης που απορροφάται πιο εύκολα και αποτελεσματικά από την άλλη μορφή σιδήρου. 


ΟΦΕΛΗ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΝΙΣΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ

Ως μια πολύ πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη το αρνί μπορεί να αποτελέσει βάση μιας υγιεινής διατροφής. Τι ευνοεί στην υγεία η κατανάλωση κρέατος αρνιού; 


Διατήρηση μυών: Το κρέας περιέχει πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και όλα τα εννέα αμινοξέα. Η ποιοτική πρωτεΐνη βοηθάει στη διατήρηση της μάζας των μυών ειδικά στους μεγαλύτερους ενήλικες. Η ελλιπής πρόσληψη πρωτεΐνης οδηγεί σε ταχύτερη και πιο σημαντική απώλεια μυϊκής μάζας σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες. Αυξάνεται λοιπόν η πιθανότητα εμφάνισης σαρκοπενίας που είναι η μικρή μάζα μυών. Η κατανάλωση κρέατος λοιπόν και ειδικά αρνιού συμβάλλει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας. 

Βελτίωση σωματικής / φυσικής απόδοσης: Το αρνί βοηθάει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας αλλά και της σωστής λειτουργίας της. Περιέχει το αμινοξύ που λέγεται beta-alanine που χρησιμοποιεί το σώμα να παράξει καρνοσίνη, μια απαραίτητη ουσία για τη λειτουργία των μυών. Η βήτα-αλανίνη (Beta-alanine) υπάρχει σε υψηλή ποσότητα στο κρέας, όπως το αρνί, το βοδινό και το χοιρινό. Τα υψηλά επίπεδα καρνοσίνης στους ανθρώπινους μύες έχει σχετιστεί με μειωμένο αίσθημα κόπωσης και υψηλή σωματική / φυσική απόδοση. Διατροφικές συνήθειες χαμηλές σε Beta-alanine, δίαιτες δηλαδή ανθρώπων που είναι vegan, είναι πιθανό να μειώσουν σε βάθος χρόνου τα επίπεδα καρνοσίνης στους μύες. 

Πρόληψη αναιμίας: Η αναιμία είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων και μειωμένη χωρητικότητα οξυγόνου στο αίμα. Τα κύρια συμπτώματα της αναιμίας είναι το αίσθημα αδυναμίας και κόπωσης. Η έλλειψη σιδήρου είναι μια πολύ σημαντική αιτία αναιμίας αλλά μπορεί εύκολα να αποτραπεί με σωστή στρατηγική στη διατροφή. Το κρέας είναι η καλύτερη πηγή σιδήρου και περιέχει και τα δύο είδη του, και εκείνου δηλαδή που υπάρχει στα φυτά. Ο αιμικός σίδηρος συναντάται στο κρέας γι' αυτό και απουσιάζει από vegan / χορτοφαγικό διατροφολόγιο. Έτσι εξηγείται και ο αυξημένος κίνδυνος των χορτοφάγων στην εμφάνιση αναιμίας. Για να τεθεί όσο πιο απλά γίνεται η κατανάλωση κρέατος αποτελεί την καλύτερη διατροφική στρατηγική για να εμποδιστεί η αναιμία. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .