Shape
carespot.gr
carespot.gr

Αυξημένη χοληστερίνη: Τα πιο συχνά λάθη που κάνεις

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

5 Μαρτίου 2018

 Η χοληστερίνη κατά το μεγαλύτερο μέρος της συντίθεται από το σώμα. Όταν μεταφέρεται από χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (LDL), εισέρχεται στις αρτηρίες προκαλώντας φλεγμονή και αθηρωματική πλάκα, τη βασική αιτία των εμφραγμάτων και εγκεφαλικών. Γι αυτό και οι οδηγίες για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα ήταν σημαντικές για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αυτά είναι πιο συχνά λάθη που μπορεί να σαμποτάρουν τις προσπάθειές σου για τη μείωση της χοληστερίνης.

 

1) Δεν κόβεις τη ζάχαρη

Οι περισσότεροι που έχουν υψηλή χοληστερίνη, περιορίζουν το λίπος και το κρέας από τη διατροφή τους χωρίς όμως να περιορίζουν και τη ζάχαρη, η οποία επίσης συμβάλλει στην υψηλή χοληστερόλη. Το πρόβλημα είναι ότι οι επιπλέον θερμίδες, οι οποίες προέρχονται από τη ζάχαρη και τα λιπαρά, μετατρέπονται σε λίπη και τριγλυκερίδια και αυξάνουν την κακή χοληστερόλη. Επίσης, και το αλκοόλ περιέχει ζάχαρη, επομένως αυξάνει τη χοληστερίνη.

Τι να κάνεις: Περιόρισε τις πηγές ζάχαρης, γλυκά ποτά όπως λικέρ, και επέλεγε δημητριακά ολικής άλεσης.

 

2) Πιστεύεις ότι οι σπόροι και τα φυτικά έλαια είναι υγιεινά

Κι όμως δεν είναι όλα, τουλάχιστον όχι στις ποσότητες που τα καταναλώνουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα φυτικά έλαια είναι κακά απλώς το πρόβλημα είναι ότι καταναλώνουμε πάρα πολλά από αυτά. Τα έλαια από ωμέγα-6 πρέπει να εξισορροπούνται με ωμέγα-3 σε αναλογία 1: 1 έως 3: 1, επειδή τα ωμέγα-6 είναι προφλεγμονώδη και τα ωμέγα-3 είναι αντιφλεγμονώδη.

Τι να κάνεις: Μείωσε την πρόσληψη ωμέγα-6 και πρόσθεσε περισσότερα ωμέγα-3 στη διατροφή σου. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο για το μαγείρεμα, κατανάλωνε τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 και πάρε συμπληρώματα με ιχθυέλαιο. Το Omegazon Ω3 της Health Aid είναι διπλής μοριακής απόσταξης από Νορβηγικό συμπυκνωμένο ιχθυέλαιο πλούσιο σε Ωμέγα 3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (EPA & DHA). Ελέγχει την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, βοηθάει στην καλή υγεία της καρδίας και του κυκλοφορικού συστήματος, αντιμετωπίζει τις θρομβώσεις και την υψηλή πίεση. Το συμπλήρωμα διατροφής OMEGA-3 Double Strength της Solgar προέρχεται από συμπυκνωμένο λάδι ψαριών ανοικτής θαλάσσης και παρέχει υψηλής ισχύος ουσιώδη λιπαρά οξέα Omega-3 ψυχρής πίεσης και χωρίς πρόσθετα.

 

3) Δεν παίρνεις σωστά τα φάρμακά σου

Παρόλο που οι στατίνες αποδεδειγμένα μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και μπορεί να έχουν ιδιαίτερα οφέλη σε άτομα με στεφανιαία νόσο, οι περισσότεροι κάνουν το λάθος να μην παίρνουν τις στατίνες σύμφωνα με τις οδηγίες.

Τι να κάνεις: Συζήτησε με το γιατρό σου σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετώπιζες, είτε πρόκειται για τον χρόνο που τις λαμβάνεις, το κόστος των φαρμάκων ή τον φόβο σου για τις παρενέργειες.

 

4) Τρως ό,τι θέλεις

Το ότι ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της χοληστερίνης δεν σημαίνει ότι μπορείς να τρως ό,τι θέλεις. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν λανθασμένα ότι η φαρμακευτική αγωγή τους θα τους προστατέψει, ανεξάρτητα από το τι τρώνε.

Τι να κάνεις: Δώσε σημασία στη μεσογειακή διατροφή, η οποία δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα υγιή λίπη και τα ψάρια.

Φρόντισε να μετράς τις θερμίδες σου, εκτός από τα λίπη και τους υδατάνθρακες, γιατί και αυτές συμβάλουν στο πρόβλημα της χοληστερίνης. Κόψε τα trans λιπαρά και πρόσθεσε στο διαιτολόγιό σου μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως ελαιόλαδο, ελιές, καρύδια και αμύγδαλα, και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια.

 

5) Καταναλώνεις μαργαρίνη και αφήνεις στην άκρη το βούτυρο!

Το βούτυρο έχει κατηγορηθεί επειδή περιέχει κορεσμένα λιπαρά (τα οποία δεν κάνουν πραγματικά κακό: έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal το 2015 αναφέρει ότι τα κορεσμένα λιπαρά δεν συνδέονται με όλες τις αιτίες θνησιμότητας, καρδιαγγειακά νοσήματα, ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή διαβήτη τύπου 2. Τα trans λιπαρά είναι αυτά που συνδέονται με όλες τις αιτίες θνησιμότητας και στεφανιαίας νόσου, πιθανώς λόγω των υψηλότερων επιπέδων της πρόσληψης των βιομηχανικών trans λιπαρών οξέων) και χοληστερίνη (που ο οργανισμός τη χρειάζεται). Η μαργαρίνη, από την άλλη πλευρά, είναι ένα επεξεργασμένο προϊόν διατροφής που περιέχει μεταποιημένα φυτικά έλαια και trans λιπαρά, τα οποία είναι κακά για την υγεία σου.

Τι να κάνεις: Το προφανές: να χρησιμοποιείς βούτυρο αντί για μαργαρίνη.

 

6) Δεν γυμνάζεσαι

Η διατροφή από μόνη της δεν είναι αρκετή για τη μείωση της χοληστερίνης και πρέπει να συνδυαστεί με άσκηση.

Τι να κάνεις: Η επιτυχής μείωση της χοληστερόλης απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση που περιλαμβάνει τη διατροφή, την άσκηση και, ίσως κάποια φαρμακευτική αγωγή. Μέτριας έντασης αεροβικής άσκησης (περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο) για 30 λεπτά κάθε μέρα είναι αρκετή.

 

Εάν πραγματικά θέλεις να προστατέψεις την καρδιά σου από την πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου χάσε βάρος (αν είσαι υπέρβαρος), ασκήσου καθημερινά και πρόσεχε το αλάτι, τη ζάχαρη, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και το υπερβολικό αλκοόλ στη διατροφή σου. Επίσης μείωσε το άγχος ή κάνε διαχείριση θυμού.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας  #carespot.gr

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .