Shape
carespot.gr
carespot.gr

Η καλύτερη γυμναστική για να έχεις δυνατή καρδιά!

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

7 Απριλίου 2021

«Η άσκηση αποτελεί κυριολεκτικά την κορυφαία προληπτική ιατρική. Αν θες να μείνεις υγιής εσύ και η καρδιά σου, μην κάθεσαι, κουνήσου! Έχε το σώμα σου σε συνεχή κίνηση». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν σε μία από τις κορυφαίες προπονήτριες φυσικής κατάστασης, την Τζίλιαν Μάικλς, που γυμνάζει μερικούς από τους παγκόσμιους σταρ με τα καλύτερα σώματα. Κι αυτά τα λόγια έρχονται ως συμπλήρωμα και επιβεβαίωση μαζί σε άπειρες ιατρικές και επιστημονικές μελέτες που υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα της άσκησης στη γενικότερη υγεία μας και ειδικότερα εκείνη της καρδιάς. Υπάρχουν τρία βασικά είδη άσκησης που βοηθούν την καρδιά σου να γίνει πιο ανθεκτική και περιορίζουν στο ελάχιστο τις πιθανότητες καρδιακού επεισοδίου.

Πριν ωστόσο αναφερθούμε σ' αυτές τις κατηγορίες, είναι απολύτως απαραίτητο να τονιστεί ότι αποτελεί ανάγκη η άσκηση να μην επιβαρύνει κάτι άλλο στο σώμα μας. Γι' αυτό υπάρχουν συμπληρώματα που αυξάνουν την ενέργειά μας, αξεσουάρ προστασίας αστραγάλων, μέσης και μελών του σώματος που καταπονούνται είτε χρησιμοποιούνται πριν είτε μετά το πρόγραμμα. 


A) Αερόβια: Είναι η γυμναστική που αυξάνει τον ρυθμό της αναπνοής σου και του καρδιακού παλμού. Είναι γνωστή και ως καρδιαγγειακή άσκηση αφού βελτιώνει άμεσα το καρδιαγγειακό σύστημα. Με κάποιο είδος αερόβιας γυμναστικής, από τα παρακάτω, θα αυξηθεί η χωρητικότητα του σώματος στη χρησιμοποίηση οξυγόνου και θα βελτιωθεί η κυκλοφορία. Το Αμερικανικό Καρδιολογικό Ινστιτούτο παροτρύνει τους ενήλικες να επιλέγουν αερόβια άσκηση, το λιγότερο, 150 λεπτά κάθε εβδομάδα. Οι συνέπειες θα είναι ευεργετικές αφού θα «πέσει» η πίεση, θα δυναμώσουν οι μύες της καρδιάς και κατ' επέκταση θα υπάρξει απώλεια βάρους που σημαίνει μικρότερος κίνδυνος καρδιακών νοσημάτων.

  • Περπάτημα / τρέξιμο
  • Χορός
  • Υγρά σπορ
  • Τένις-
  • Ποδηλασία


Β) Άσκηση ενδυνάμωσης: Το Αμερικανικό Καρδιολογικό Ινστιτούτο συστήνει επίσης, απ' αυτές τις 150 ώρες την εβδομάδα που θα διαθέτουμε για άσκηση, κάποιες να τις «σπαταλάμε» σε πιο έντονη γυμναστική που στοχεύει στην ενδυνάμωση των μυών. Για μάξιμουμ απόδοση και αποτέλεσμα πρέπει το εβδομαδιαίο πρόγραμμα γυμναστικής να περιλαμβάνει κύκλους με συνδυασμό αερόβιου προγράμματος και ενδυνάμωσης. Οπως εξηγείται από τους ειδικούς, το να απασχολείς όσο περισσότερες ομάδες μυών μπορείς, σε βοηθάει να «κάψεις» περισσότερες θερμίδες και κάνεις πιο ανθεκτική την καρδιά σου. Αν το κάνεις αυτό, δίχως υπερβολές σε βάρη, θα καταφέρεις να έχεις πιο λεπτούς μύες δίχως περιττό λίπος γύρω τους ενώ κάτι ανάλογο θα συμβεί με την καρδιά η οποία επίσης θα απαλλαγεί από το λίπος κοντά της .

  • Άρση βαρών 
  • Προπόνηση με αντίσταση
  • Κάμψεις / push ups
  • Ασκήσεις κορμού (π.χ. η λεγόμενη «γέφυρα», κοιλιακοί ή πλάγιες κάμψεις)


Γ) Γυμναστική ευλυγισίας (stretching): Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται περιττή ή λιγότερο σημαντική αλλά δεν ισχύει. Ο πιο διαδεδομένος τύπος άσκησης ευλυγισίας είναι η γιόγκα η οποία δρα άμεσα και αποτελεσματικά στο να μειώσει την αρτηριακή ακαμψία ή το «βούλωμα» που ευθύνονται για καρδιακά επεισόδια. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2020 υπήρξε επιστημονική έρευνα που επιβεβαίωσε ότι άνθρωποι που έκαναν τακτικά γιόγκα είχαν λιγότερο άκαμπτες ή «βουλωμένες» αρτηρίες και μειωμένη πίεση. Επίσης, είναι σημαντική η συμβολή της γιόγκα στην απόδοση που έχει κάποιος στις άλλες δύο κατηγορίες, δηλαδή την αερόβια άσκηση και της ενδυνάμωσης.  



Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .