Βιταμίνη D και τριχόπτωση: Πόση να πάρεις για να μην κάνεις φαλάκρα
22 Σεπτεμβρίου 2021
Βιταμίνη D. Στα blog του carespot έχει αποτελέσει θέμα «συζήτησης» ουκ ολίγες φορές. Λογικό είναι. Μιλάμε για μία από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για την υγεία. Μια βιταμίνη που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα. Μια βιταμίνη που διατηρεί υγιή τα κόκκαλα. Μια βιταμίνη που βοηθάει στην ανάπτυξη των κυττάρων. Μια βιταμίνη που κάνει έναν σωρό άλλα πράγματα. Υπάρχει και κάτι άλλο ωστόσο που ενδεχομένως να μην σου έχουν πει για την βιταμίνη D και τη σπουδαιότητά της. Κι αυτό αφορά την υγεία των μαλλιών. Ειδικά σε εποχές όπως το φθινόπωρο, που παρατηρείται το φαινόμενο της εποχιακής τριχόπτωσης (σ.σ.: όλη η φύση περνάει αυτή τη διαδικασία, τα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους), η D είναι must have.
Επιστημονικές έρευνες λοιπόν έχουν αποδείξει τη... σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της απώλειας μαλλιών (τριχόπτωσης) και της έλλειψης βιταμίνης D στο σώμα. Ένας από τους πολλούς σημαντικούς ρόλους που μπορεί να παίξει η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι να βοηθήσει να αναπτυχθούν νέα τριχοθυλάκια. Όταν ένα σώμα δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα της D τότε η διαδικασία ανάπτυξης νέων τριχών αναστέλλεται. Η αλωπεκία, όπως αποκαλείται επιστημονικά η κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται απώλεια τριχών που οδηγεί σ' αυτό που αποκαλείται λαϊκά «καράφλα», δεν είναι μόνο αντρικό «προνόμιο» αλλά επηρεάζει και γυναίκες. Όχι με την ίδια συχνότητα που συμβαίνει στους άντρες αλλά συμβαίνει. Και όσο μια γυναίκα αμελεί να λαμβάνει τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης D τότε αυξάνει τις πιθανότητες για τριχόπτωση. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας γυναικών μεταξύ 18 και 45 ετών οι οποίες εμφάνισαν έντονη τριχόπτωση. Όπως διαπιστώθηκε από λεπτομερείς εξετάσεις είχαν σημαντική έλλειψη βιταμίνης D.
Πως θα εξασφαλίσεις ότι δεν θ' ανήκεις στο ποσοστό πληθυσμού που έχει έλλειψη; Το πιο απλό και βασικό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να βγαίνεις στον ήλιο. Ειδικά το φθινόπωρο και τον χειμώνα είναι μεγαλύτερη η ανάγκη για έκθεση στον ήλιο. Περίπου 10 με 15 λεπτά την ημέρα είναι αρκετός χρόνος ώστε το σώμα να συνθέσει την βιταμίνη που απαιτείται. Εννοείται ότι πρέπει να βγεις στον ήλιο όχι ντυμένη / ος σαν... κρεμμύδι αλλά αφήνοντας μεγάλα μέρη του σώματος εκτεθειμένα. Παρότι η Ελλάδα είναι μια ηλιόλουστη χώρα ακόμα και στον «βαθύ» χειμώνα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη της D καθώς αμελεί να βγει στον ήλιο.
Ένας άλλος ασφαλής τρόπος να πάρεις τη δόση που χρειάζεται είναι τα συμπληρώματα διατροφής. Συστήνεται η ημερήσια πρόσληψη τουλάχιστον 600IU βιταμίνης D για ανθρώπους από ενός ετών και άνω. Στα μωρά κάτω του ενός έτους αρκούν 400IU ενώ, αντιθέτως, σε μεγαλύτερους ανθρώπους άνω των 70 ετών η δοσολογία πρέπει να είναι μεγαλύτερη, τουλάχιστον 800 μονάδες. Συνεπώς σε συνεννόηση με τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σου μπορείς να καταλήξεις στη σωστή δοσολογία. Να τονιστεί, τέλος, ότι και μέσω τροφών μπορεί κανείς να πάρει βιταμίνη D ωστόσο είναι πιο δύσκολο. Τη συναντάμε στο μουρουνέλαιο και σε ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .