Shape
carespot.gr
carespot.gr

Covid-19: Η διαφορά όσων νοσούν και επιβιώνουν μ' εκείνους που «φεύγουν»

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

14 Σεπτεμβρίου 2021

Όταν κάποιος είναι ανεμβολίαστος, όπως λένε οι επιστήμονες, είναι πιο ευάλωτος στην επιδημία covid-19. Και όταν λέμε πιο ευάλωτος εννοούμε πως εφόσον νοσήσει είναι περισσότερο πιθανό ο οργανισμός του να δοκιμαστεί πιο σκληρά από εκείνον που έχει καλυφθεί από το εμβόλιο ή έχει νοσήσει νωρίτερα και έχει αναπτύξει αντισώματα. Ενδιαφέρον έχουν ωστόσο τα ευρήματα μιας πιο πρόσφατης μελέτης η οποία είχε ως στόχο να εξηγήσει τι διαχωρίζει έναν ασθενή που νοσεί αλλά κερδίζει τη... μάχη με κάποιον που δυστυχώς δεν τα καταφέρνει και φεύγει από τη ζωή. Όπως έδειξε λοιπόν η έρευνα του Nature Microbiology, πολύ μεγάλο ρόλο παίζει το ύψος του ιικού φορτίου στους πνεύμονες ενός ασθενή. 

Σε ασθενείς που δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή διαπιστώθηκε ότι το ιικό φορτίο στους αεραγωγούς ήταν έως και 10 φορές πιο μεγάλο σε σχέση με άλλους που κατάφεραν να γιατρευτούν αν και νόησαν σοβαρά και δεν υπήρχε άλλη βακτηριακή λοίμωξη. Επίσης, δεν φάνηκε να επιβεβαιώνεται άλλο αρχικό συμπέρασμα ότι ενδεχομένως ο ιός ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό ώστε να... επιτεθεί σε ιστούς των πνευμόνων για να μεγαλώσει τις φλεγμονές. Ουσιαστικά η απόκριση του ανοσοποιητικού ήταν ανάλογη με το ιικό φορτίο που υπήρξε στον οργανισμό. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στις σχετικές έρευνες που έγιναν σε κάτι λιγότερο από 600 διασωληνωμένους ασθενείς με covid-19 και των δύο φύλων βρέθηκε ότι οι 142 εξ' αυτών υποβλήθηκαν σε διάνοιξη των αεραγωγών τους με βρογχοσκόπηση. Αναλύθηκε επίσης το ποσοστό ιού στους κατώτερους αεραγωγούς και ταυτοποίησαν τα μικρόβια που βρέθηκαν για να γίνει μελέτη μικρών τμημάτων του γενετικού τους κώδικα αλλά και των κυτταρικών τύπων και ενώσεων του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Συγκριτικά με όσους επέζησαν λοιπόν οι ασθενείς που έφυγαν από τη ζωή είχαν κατά περίπου 50% χαμηλότερα επίπεδα ειδικών πρωτεϊνών του επίκτητου ανοσοποιητικού που στοχεύουν στους παθογόνους εισβολείς και τους απομνημονεύουν προκειμένου ο οργανισμός να ανταποκριθεί άμεσα σε ενδεχόμενη νέα μελλοντική «επίθεση». Εκτιμούν λοιπόν οι επιστήμονες ότι η ανακάλυψη της αρχής του... κακού θα οδηγήσει σε πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές θεραπείες.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .