Shape
carespot.gr
carespot.gr

Covid-19 και ανοσμία ή παροσμία και οι σοβαροί κίνδυνοι

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

6 Οκτωβρίου 2021

Η απώλεια όσφρησης (ανοσμία) είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα σε έναν άνθρωπο που προσβλήθηκε από Covid-19. Το ποσοστό δεν είναι ακριβές και ποικίλλει πληθυσμό σε πληθυσμό και χώρα σε χώρα. Σε μια έρευνα που διεξήχθη για το θέμα διαπιστώθηκε ότι το 41% είχε απώλεια όσφρησης ενώ σε άλλη το ποσοστό που δήλωσε ότι είχε κάποιου είδους δυσλειτουργία άγγιξε το 96%! 

Το κακό είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις αυτή η κατάσταση κρατάει για καιρό, ακόμα και μήνες μετά την ανάρρωση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή ο ιός επιτίθεται στα κύτταρα στο πίσω μέρος της μύτης. Η αίσθηση / ικανότητα της όσφρησης επανέρχεται σταδιακά μετά την ανάρρωση ωστόσο μερικοί άνθρωποι ενδέχεται να καθυστερήσουν πολύ περισσότερο να ανακτήσουν την όσφρησή τους ενώ υπάρχουν και κάποιοι που δεν την ανακτούν ποτέ ξανά! Η πλειοψηφία πάντως επανακτά την όσφρηση σε διάστημα ενός μηνός. Πιο συγκεκριμένα, σε έρευνα που διεξήχθη μεταξύ ανθρώπων που προσβλήθηκαν από Covid-19 και έχασαν την όσφρηση, το 72% δήλωσε ότι επέστρεψε στην κανονικότητα μετά από περίπου ένα μήνα

Πέρα από την ανοσμία στην αρχή, ύστερα είναι πιθανό να ακολουθήσει η παροσμία για κάποιους ασθενείς. Τι είναι αυτή; Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία, μετά την ανάρρωση και στη διαδικασία επανάκτησης της όσφρησης, κάποια πράγματα μυρίζουν διαφορετικά απ' αυτό που γνωρίζαμε ή ακόμα και άσχημα. Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, υπάρχουν και ασθενείς το ποσοστό των οποίων είναι μικρό βέβαια, που δεν επανακτά ποτέ την όσφρησή του αφού ο ιός «σκοτώνει» μια και καλή τους αισθητήρες των νευρώνων της όσφρησης. 

Αυτό το τελευταίο μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πολύ επικίνδυνο για την υγεία, ακόμα και τη ζωή ενός ανθρώπου. Τι εννοούμε; Ένας άνθρωπος που έχει μόνιμη ανοσμία, δεν μπορεί να μυρίσει τίποτα δηλαδή, είναι πιθανό να καταναλώσει χαλασμένο τρόφιμο δίχως να το καταλάβει από τη μυρωδιά. Επίσης, αν έχει πιάσει κοντά του μια πυρκαγιά, δεν θα είναι σε θέση να μυρίσει τον καπνό (π.χ. αν κοιμάται) και να απομακρυνθεί. Θα ενεργήσει μόνο σε περίπτωση που γίνει ορατός αυτός. 


Extra info1: Η όσφρηση γίνεται στην περιοχή της ρινικής κοιλότητας όπου το ρινικό διάφραγμα ενώνεται με το πλάγιο τοίχωμα. Τα οσφρητικά κύτταρα, χημικά, διεγείρονται από τις μυρωδιές. Νευρικές ίνες που περνούν μέσα από το λεπτό οστό της βάσης του κρανίου μεταδίδουν τα ερεθίσματα τς μύτης σε συγκεκριμένους εγκεφαλικούς σταθμούς που ονομάζονται οσφρητικοί βολβοί. Ύστερα τα εξειδικευμένα νεύρα μεταφέρουν κάθε πληροφορία στα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την όσφρηση για να καταγραφούν και να κωδικοποιηθούν οι οσμές. 

Extra info2: Πέρα από το πρόβλημα που μπορεί να προκύψει από covid-19, υπάρχουν φυσικά και πολλοί άλλοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε ανοσμία ή και υποσμία (σ.σ.: μειωμένη όσφρηση) και μερικοί εξ' αυτών είναι οι εξής:

  • Κάπνισμα / συχνή οσφρηση χρωμάτων ή διαλυτικών / χρήση ναρκωτικών και δη κοκαΐνης
  • Ηλικία
  • Νόσοι του εγκεφάλου (π.χ. Πάρκινσον ή Αλτσχάιμερ) ή κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
  • Όγκοι εγκεφάλου ή μύτης / χειρουργικές επεμβάσεις
  • Ενδοκρινολογικές νόσοι 

Extra blog: Διαβάστε σε τι οφείλεται το ροχαλητό και μάθετε τρόπους να σταματήσει.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .