Shape
carespot.gr
carespot.gr

Covid-19: Πως θα καταλάβεις ότι το παιδί σου έχει τη μετάλλαξη Delta

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

27 Αυγούστου 2021

Μπορεί τα παιδιά να είχαν, ουσιαστικά, «εξαιρεθεί» από τους ανθρώπους που θα έπρεπε να προφυλάσσονται (με μάσκες, αντισηπτικά και κοινωνική αποστασιοποίηση) πάρα πολύ στην έναρξη της πανδημίας Covid-19 αφού παρότι νοσούσαν (και διέσπειραν τον ιο) η συντριπτική πλειοψηφία δεν είχε κανένα σύμπτωμα και κανένα πρόβλημα υγείας, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως κάτι τέτοιο πρέπει να συνεχίζεται. Οι μεταλλάξεις του ιού διαδέχονται η μία την άλλη και «τσακίζουν» και το δικό τους ανοσοποιητικό. Ειδικά τώρα που κυριαρχεί η Delta οι επιστήμονες συστήνουν έξτρα προσοχή και στις πολύ μικρότερες ηλικιακές ομάδες, δηλαδή τους εφήβους ακόμα και τα παιδιά. 

«Η μετάλλαξη Delta είναι πιο μεταδοτική γι' αυτό τη βλέπουμε αρκετά και σε παιδιά τα οποία δεν είχαν... αγγίξει τόσο οι προηγούμενες», λένε οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι η μεταδοτικότητα της συγκεκριμένης μετάλλαξης αγγίζει το 100%! Γι' αυτό, εξάλλου, οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη για εμβολιασμό σε όλους αφού η νόσηση από Delta είναι πιο έντονη. Αναφορικά με τα παιδιά, χαρακτηριστικό είναι ότι στις ΗΠΑ, για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου 2021, τα κρούσματα σε κάτω των 12 ετών έφτασαν τις 94 χιλιάδες. Επειδή λοιπόν τα παιδιά στη συντριπτική πλειοψηφία δεν έχουν εμβολιαστεί, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Εκτός του ότι νοσούν τα ίδια αρκετά σοβαρά, λόγω των πολλών και ανεξέλεγκτων συναναστροφών τους δίχως προφυλάξεις, μεταδίδουν δύο φορές περισσότερο τον ιό στους γύρω τους. 

Πως θα καταλάβεις ότι το παιδί σου έχει προσβληθεί από τη μετάλλαξη Delta της πανδημίας Covid-19; Παρότι είναι νωρίς ακόμα και δεν έχουν γίνει αρκετές μελέτες και σχετική βιβλιογραφία στην παιδιατρική, σε πρώτη φάση οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι ο πυρετός, ο βήχας, τα αναπνευστικά και γαστρεντερικά προβλήματα καθώς και τα εξανθήματα είναι συμπτώματα της Delta. Πριν από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη τα παιδιά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ήταν εντελώς ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. 

Μεγάλη προσοχή συστήνουν οι επιστήμονες για το λεγόμενο MIS-C, δηλαδή το πολυ-συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών. Αυτή η ασθένεια είναι σοβαρή και συνιστά μια επιπλοκή του αρχικού ιού Covid-19. Οι γονείς πρέπει να είναι σε διαρκή εγρήγορση και να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αν παρατηρήσουν στα παιδιά τους κάποιο από τα παρακάτω:


  • Κόκκινα μάτια
  • Πόνο / σφίξιμο στο στήθος
  • Ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα / έντερο / διάρροια / εμετό
  • Αίσθημα κόπωσης / εξάντλησης
  • Υπόταση
  • Πόνο στο λαιμό
  • Εξανθήματα στο δέρμα


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .