Shape
carespot.gr
carespot.gr

Εμβόλια και ανοσία: Σε πόσες μέρες επιτυγχάνεται μετά από το καθένα;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

14 Μαΐου 2021

Εμβόλιο και covid-19. Είναι βέβαιο ότι τα ερωτήματά σου είναι άπειρα. Πόσο βαθμό ανοσίας δίνει η πρώτη δόση εμβολίου; Πόσο αυξάνονται τα αντισώματα μετά και τη δεύτερη δόση; Φτάνει η ανοσία στο 100% και πότε; Τι ισχύει με το μονοδοσικό; Αν κάποιος έχει ήδη νοσήσει να κάνει το εμβόλιο; Βοηθάει σε κάτι να εμβολιαστεί εφόσον έχει αναρρώσει; Όπως προείπαμε, είναι βέβαιο ότι αυτά τα ερωτήματα βασανίζουν το μυαλό σου σε καιρούς πανδημίας. Η πληροφόρηση είναι ίσως παραπάνω απ' όση πρέπει και συχνά οδηγεί σε σύγχυση για το που σταματάει η αλήθεια κι αρχίζει ο μύθος. Να τα βάλουμε σε μια τάξη; Ας προσπαθήσουμε. 


Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες κλινικές μελέτες σχετικά με την αποδοτικότητα των εμβολίων ισχύουν τα ακόλουθα:

  • AstraZeneca: Μετά την 1η δόση και σε περίπου 21 ημέρες ο οργανισμός φτάνει σε ανοσία που αγγίζει το 70% και το 100% μετά τη 2η δόση.
  • Pfizer/BionTech: Μετά την 1η δόση και σε περίπου 7 ημέρες ο οργανισμός φτάνει σε ανοσία που αγγίζει το 52% και ανεβαίνει στο 89% στις 14 μέρες. Μετά τη 2η δόση η ανοσία βρίσκεται πια στο 95,3%.
  • Moderna: Μετά την 1η δόση και σε περίπου 14 ημέρες ο οργανισμός φτάνει σε ανοσία που αγγίζει το 92% και το 95% μετά τη 2η δόση.
  • Johnson & Johnson: Μετά τη μία και μοναδική δόση του συγκεκριμένου εμβολίου ο οργανισμός φτάνει σε ποσοστό ανοσίας μεταξύ 85% - 99%.


Αναφορικά με τα αποτελέσματα του εμβολίου σε οργανισμό που έχει ήδη νοσήσει και ξεπεράσει τον ιό πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ στις ΗΠΑ έδειξε ότι τα αντισώματα εκτινάσσονται. Ένας οργανισμός που έχει νοσήσει λοιπόν και εμβολιαστεί έχει απειροελάχιστες πιθανότητες να νοσήσει ξανά ακόμα και από τις διάφορες μεταλλάξεις του ιού. Στη μελέτη συμμετείχαν 63 άνθρωποι που είχαν αναρρώσει αφού προηγουμένως νόσησαν από κορωνοϊό. Απ' αυτούς το 41% είχε ήδη εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech ή Moderna (τεχνολογία mRNA) και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Η πυκνότητα αντισωμάτων παρέμεινε σταθερή σε διάστημα 6 με 12 μηνών μετά την ασθένεια ενώ η δράση τους αυξήθηκε 50 φορές (!) μετά και τον εμβολιασμό. 


Όπως γίνεται αντιληπτό λοιπόν, είναι προφανώς σημαντικό να εμβολιαστεί κάποιος για να θωρακίσει τον οργανισμό του από τον ιό είτε έχει ήδη ασθενήσει είτε όχι. Εξίσου σημαντικό ωστόσο είναι να μην εγκαταλείψει, μετά τον εμβολιασμό, μονομιάς τα μέτρα προφύλαξης. Καλό θα είναι να συνεχίσει να φοράει μάσκα, ειδικά σε κλειστούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό ανθρώπων, και να κρατάει αποστάσεις ειδικά από ανθρώπους που δεν γνωρίζει. Εννοείται συνίσταται να αθλείται (περπατάει, τρέχει, κάνει ποδήλατο, κολύμπι κτλ) τακτικά αφού η γυμναστική δυναμώνει τις άμυνες του οργανισμού και χαρίζει υγεία. 


Extra info1: Είναι απαραίτητο να υπογραμμιστεί ότι αν κάποιος παίρνει τακτικά κάποιου είδους φάρμακο για άλλο θέμα υγείας που τον απασχολεί και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό, θα πρέπει να είναι σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση για covid-19 ακόμα κι αν είναι πλήρως εμβολιασμένος. 

Extra info2: Όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, όπως προαναφέρθηκε, έχουν σαφώς λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν, ωστόσο δεν θα πρέπει να αγνοηθούν συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας, κόπωση, κεφαλαλγία ή απώλεια γεύσης και όσφρησης σε περίπτωση που κάνουν την εμφάνισή τους. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot 

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .