Shape
carespot.gr
carespot.gr

Covid-19: Τι να τρως και να πίνεις πριν και μετά το εμβόλιο

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

7 Μαΐου 2021

Έχεις μόλις κάνει ή ετοιμάζεσαι να κάνεις το εμβόλιο για covid-19 και έχεις απορίες σχετικά με το τι πρέπει να τρως ή να πίνεις αυτές τις μέρες; Υπάρχει αρκετός κόσμος που δεν γνωρίζει αν πρέπει να αλλάξει κάτι στο διατροφολόγιό του. Ακούει / διαβάζει πολλά αλλά δεν ξέρει τι να κρατήσει και τι να αγνοήσει. Έχουμε τις απαντήσεις και σ' αυτό. Προφανώς και υπάρχουν οδηγίες ώστε να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες παρενεργειών δίχως αυτό να σημαίνει ότι εξαλείφονται 100%. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει τις δικές του ανάγκες. Ωστόσο υπάρχει ένας γενικός διατροφικός κανόνας για το πριν και το μετά του covid-19 εμβολίου. Ιδού:


Πιες άφθονα υγρά: Όλοι ξέρουν ότι ένας οργανισμός έχει ανάγκη να μένει ενυδατωμένος αφού κάνει καλό και στο δέρμα αλλά και βοηθάει τα όργανα να λειτουργούν σωστά. Αν λοιπόν το νερό (ακόμα και το ανθρακούχο) ή το αγαπημένο σου τσάι κρίνονται απαραίτητα τις υπόλοιπες μέρες της ζωής σου, οι μέρες πριν και μετά το εμβόλιο covid-19 δεν αποτελούν εξαίρεση. 

Μεσογειακή διατροφή: Αν είσαι άνθρωπος που του αρέσουν τα έτοιμα αλλά όχι και τόσο υγιεινά φαγητά, προσπάθησε να αλλάξεις έστω για μερικές μέρες το διατροφολόγιό σου. Η μεσογειακή διατροφή (ναι, είσαι στον κατάλληλο τόπο!) θεωρείται ιδανική να υιοθετηθεί πριν και μετά από το εμβόλιο κι αυτό γιατί είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τα ψάρια και τα αυγά μαζί με το ελαιόλαδο θα σου κάνουν καλό και την περίοδο του εμβολίου και γενικώς. 

Κοτόσουπα: Θυμάσαι που ήσουν παιδί και η μαμά σου έφτιαχνε κοτόσουπα και ένιωθες άμεσα καλύτερα; Ε, αυτή η διατροφική συνήθεια σε μέρες που το σώμα σου δοκιμάζεται από διάφορες ασθένειες, είναι σωστή και για την περίοδο του εμβολίου. 

Φυτικές ίνες: Ένα γερό ανοσοποιητικό είναι κάτι που χρειάζεσαι όλη σου τη ζωή και ακόμα περισσότερο σε μια περίοδο πανδημίας. Η πρόσληψη φυτικών ινών ενεργοποιεί το σύστημα αυτό και αυξάνει τις αντοχές του. Γι' αυτό λοιπόν κατανάλωσε τρόφιμα (π.χ. όσπρια, γιαούρτι, ακτινίδια, δαμάσκηνα, αχλάδια, καρότα, μήλα, αγκινάρες, μπρόκολα, κρεμμύδια) με φυτικές ίνες πριν και μετά το εμβόλιο. 

Τσάι τζίντζερ: Είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες του συγκεκριμένου στο γαστρεντερικό και καλό είναι να μη λείπει από τη ρουτίνα σου τις μέρες πριν και μετά το εμβόλιο. 


Extra tip: Ότι η ζάχαρη κάνει κακό στην υγεία το γνωρίζουμε όλοι. Οι περίοδοι προ και μετά covid-19 εμβολίου δεν αποτελούν εξαίρεση. Μείωσε τη ζάχαρη στην καθημερινότητά σου πριν, μετά (εμβολίου) και... αεί.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.



Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot 

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .