Shape
carespot.gr
carespot.gr

Διαβήτης και Covid-19 ένας επικίνδυνος συνδυασμός

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

26 Δεκεμβρίου 2021

Είναι πολλές, άπειρες για να ακριβολογούμε, οι πληροφορίες που έχουμε λάβει όλοι την τελευταία διετία που ο πλανήτης έχει χτυπηθεί από την πανδημία covid-19. Σε όλη αυτή τη περίοδο υπήρξαν και σοβαρές αλλά, δυστυχώς, και ουκ ολίγες ασόβαρες προσεγγίσεις ενός τόσο σοβαρού ζητήματος που αφορά την παγκόσμια υγεία. Στο συγκεκριμένο blog θα προσπαθήσουμε να καθαρίσουμε το τοπίο για τη σχέση του διαβήτη με την covid-19. Και σ' αυτόν τον τομέα υπήρξαν ουκ ολίγες αντικρουόμενες πληροφορίες. Αν ανήκεις στο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που πάσχει από διαβήτη τότε είναι σημαντικό να γνωρίζεις και τα παρακάτω αναφορικά με την περίπτωση που κολλήσεις τον ιο. 

Το κακό είναι πως, όντως, ένας άνθρωπος που έχει διαβήτη, ανεξαρτήτως αν μιλάμε για τύπου 1 ή τύπου 2, είναι πιο ευάλωτος και πιθανότατα θα ασθενήσει πιο σοβαρά από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Βεβαίως, δεν ισχύει το ίδιο για όλους. Άνθρωπος με άνθρωπο είναι διαφορετικός. Π.χ. τα παιδιά που έχουν διαβήτη είναι δύσκολο να νοσήσουν σοβαρά. Επίσης είναι καλό να ξεκαθαριστεί ότι ένας διαβητικός ΔΕΝ έχει περισσότερες πιθανότητες να κολλήσει τον ιό από κάποιον μη διαβητικό. Να νοσήσει πιο σοβαρά, εφόσον κολλήσει, έχει περισσότερες πιθανότητες. Ρόλο, δυστυχώς αρνητικό, παίζει η ηλικία, τα κιλά και το φύλο. Ένα διαβητικός μεγαλύτερης ηλικίας και με αρκετά παραπανίσια κιλά έχει ακόμα πιο αυξημένες πιθανότητες να νοσήσει σοβαρά από covid-19 εφόσον κολλήσει τον ιό. 

Σύμφωνα με έρευνες οι άνδρες με διαβήτη έχουν κατά 28% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με τις γυναίκες. Οι διαβητικοί πάνω από 65 ετών έχουν πάνω από τρεις φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τους μικρότερους. Επίσης όσοι χρησιμοποιούν ινσουλίνη για να ελέγξουν τον διαβήτη τους βλέπουν τις πιθανότητες θανάτου αυξημένες κατά 75%!

Γιατί κινδυνεύει κανείς πιο σοβαρά από covid-19 όταν έχει και διαβήτη; Επειδή ο οργανισμός, προσπαθώντας να καταπολεμήσει τον ιό, απελευθερώνει αποθηκευμένη γλυκόζη (ζάχαρη) στο αίμα για να πάρει ενέργεια. Ωστόσο, την ίδια στιγμή το σώμα δεν μπορεί να παράξει αρκετή ινσουλίνη για να αντεπεξέλθει στις υψηλές ποσότητες γλυκόζης. Δηλαδή το σώμα επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της covid-19 και αμελεί και θέτει σε κίνδυνο το σώμα από τον διαβήτη. 

Γι' αυτό λοιπόν ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας συστήνει στους διαβητικούς να προσέχουν πολύ περισσότερο. Να εμβολιαστούν, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, εφόσον έχουν και το ΟΚ του προσωπικού τους γιατρού. Φυσικά να φοράνε μάσκα, να πλένουν τα χέρια τακτικά, να κάνουν χρήση αντισηπτικού συχνά και να κρατάνε αποστάσεις. Επίσης είναι σημαντικό να συνεχίσουν να ελέγχουν τακτικά και σχολαστικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους. 


Extra blog: Εγκυμοσύνη και διαβήτης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot 



Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .