Shape
carespot.gr
carespot.gr

Διαβήτης τύπου 1 και covid-19: Η μελέτη SOS που σημαίνει συναγερμό

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

1 Οκτωβρίου 2021

Με τον «εφιάλτη» της πανδημίας covid-19 να μην έχει απομακρυνθεί ακόμα είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει όλοι να προσέχουμε τους εαυτούς μας και όλους όσοι αγαπάμε. Η υπευθυνότητα μας αφορά όλους αφού όπως έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά πια ο ιός δεν κοιτάει... ταυτότητα και ηλικίες. Χτυπάει τους πάντες, ψάχνοντας ευάλωτους οργανισμούς και ανοσοποιητικά συστήματα για να διεισδύσει και να κάνει τη ζημιά του. 

Στην κατηγορία αυτή, δηλαδή των πιο ευάλωτων οργανισμών και επικίνδυνων με σοβαρή νόσηση ανήκουν οι άνθρωποι άνω των 40 ετών με διαβήτη τύπου 1. Όπως έδειξε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism» η συγκεκριμένη κατηγορία ενήλικων πρέπει να είναι πιο προσεκτική αφού οι πιθανότητες για νοσηλεία και (δυστυχώς) θάνατο εφόσον προσβληθούν από τον κορωνοϊό, είναι αυξημένες

«Όπως δείχνει η μελέτη που πραγματοποιήσαμε εκείνοι που είναι άνω των 40 ετών και έχουν διαβήτη τύπου 1 νοσούν πιο σοβαρά από COVID-19 σε σχέση με παιδιά και νέους ενήλικες που συνήθως βιώνουν πιο ήπια τη νόσο», ανέφερε η Κάρλα Ντεμέτερκο-Μπέργκεν από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Τα ευρήματα αναδεικνύουν πόσο σημαντικές είναι εξατομικευμένες θεραπείες λόγω ηλικίας και για ανοσοποίηση και διαχείριση εκείνων που νοσούν από διαβήτη τύπου 1 και ταυτόχρονα COVID-19», συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας πόσο κομβικό είναι οι άνθρωποι να συνεχίζουν να τηρούν αποστάσεις, να κάνουν χρήση μάσκας και να απολυμαίνουν συχνά και τα χέρια τους. 

Αναφορικά με τις μελέτες, διεξήχθησαν σε 56 κλινικές των ΗΠΑ. Οι ασθενείς που ήταν πάνω από 40 ετών είχαν 7 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσηλευθούν για τη λοίμωξη από κορωνοϊό συγκριτικά με τις πιο νέες ηλικιακές ομάδες. Μάλιστα οι πάσχοντες από διαβήτη και COVID-19 (άνω των 40 ετών) είχαν περισσότερες πιθανότητες για διαβητική κετοξέωση ή σοβαρή υπογλυκαιμία. Μέχρι και στον θάνατο έφτασαν κάποιοι. 

Και κατέληξε η ερευνήτρια / γιατρός Κάρλα Ντεμέτερκο-Μπέργκεν: «Η μελέτη έχει στόχο να αποτρέψει τα κακά αποτελέσματα για ενήλικες με διαβήτη 1 υπογραμμίζοντας τις βασικές αποφάσεις υγείας που πρέπει να παίρνει ο καθένας ατομικά όσο εξελίσσεται η πανδημία».


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .