Shape
carespot.gr
carespot.gr

Διεθνής Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

27 Δεκεμβρίου 2021

Η πανδημία της Covid-19 βρήκε, σε μεγάλο βαθμό, απροετοίμαστη την παγκόσμια κοινότητα και υπογράμμισε την ανάγκη για διαρκή επαγρύπνηση του ανθρώπου αναφορικά με θέματα υγείας. Εν μέσω όλης αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής περιπέτειας αποφασίστηκε και ορίστηκε η 27η Δεκέμβρη ως Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας. Η θέσπιση έγινε το 2020 και καταλαβαίνει κανείς ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο η πανδημία. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς και τα κράτη σε όλο τον πλανήτη συμφωνούν ότι η Covid-19 έδωσε την αφορμή για κατακόρυφη αύξηση των επιπέδων συναγερμού και διατήρησή τους στο... κόκκινο από εδώ και στο εξής.  

Γιατί; Επειδή προφανώς οι μελλοντικές πανδημίες ή επιδημίες (δυστυχώς φαίνεται να συμφωνούν όλοι ότι θα υπάρξουν κι άλλες) πιθανότατα θα έχουν μεγαλύτερη ένταση και βαρύτητα από την τρέχουσα! Πιο πολύ από ποτέ λοιπόν είναι ανάγκη για δημιουργία ανθεκτικών και επαρκών συστημάτων υγείας που θα μπορούν να φτάνουν ακόμα και στους πλέον ευάλωτους και αδύναμους. Επειδή εκτός από τις ανθρώπινες ζωές που προφανώς είναι και το πιο σημαντικό, παρόμοιες υγειονομικές κρίσεις απειλούν και τις παγκόσμιες οικονομίες. Οι μεσομακροπρόθεσμες συνέπειες μιας πανδημίας επηρεάζουν σημαντικά και την κοινωνική / οικονομική ζωή. Πέρα από την επιβάρυνση των συστημάτων υγείας υπάρχει διατάραξη σε κάθε τομέα όπως οι αλυσίδες εφοδιασμού βασικών αγαθών και τροφίμων

Με τη θέσπιση αυτής της μέρας λοιπόν ο Π.Ο.Υ. υπογραμμίζει την ανάγκη ευαισθητοποίησης αλλά και ανταλλαγής πληροφοριών και επιστημονικής γνώσης / πρακτικών ώστε τα αντανακλαστικά σε κάτι ανάλογο στο μέλλον να είναι καλύτερα σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και φυσικά παγκόσμιο επίπεδο. Τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ από την πλευρά τους έχουν δεσμευτεί την συμμετοχή στην υγειονομική περίθαλψη χωρίς καμία διάκριση με προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους που κινδυνεύουν περισσότερο. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot 


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .