Shape
carespot.gr
carespot.gr

Οι γνωστές και η νέα παρενέργεια της 3ης δόσης εμβολίου για Covid-19

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

16 Δεκεμβρίου 2021

Ετοιμάζεσαι να κάνεις την 3η δόση εμβολίου κατά covid-19, την οποία ως τώρα έχουν κάνει περίπου 2,5 εκατομμύρια Έλληνες, και αναρωτιέσαι ποιές και πόσο σοβαρές θα είναι οι παρενέργειες; Πριν απ' όλα, μην σε πιάνει άγχος. Όλες οι μελέτες συμφωνούν απόλυτα μεταξύ τους. Οι παρενέργειες είναι ήπιες και δεν διαρκούν πολύ. Θα είναι λίγο πιο έντονες εφόσον κάποιος εμβολιάστηκε με AstraZeneca τις δύο πρώτες φορές και τώρα κάνει Pfizer. Αυτό έδειξε μελέτη σε 830 εθελοντές άνω των 50 ετών στην Αγγλία. Το θετικό ωστόσο είναι ότι σε άλλη έρευνα επιβεβαιώθηκε ότι οι ενισχυτικές δόσεις προσφέρουν πάνω από 90% προστασία στους ενηλίκους άνω των 50 ετών κι αυτό, στο κάτω κάτω, είναι το πιο σημαντικό απ' όλα. 


Αναφορικά με τις παρενέργειες, όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, δεν διαφέρουν απ' αυτά που γνωρίζουμε με μία μόνο εξαίρεση. Πιθανότατα θα αισθανθούμε (κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω) μικρό πόνο στο σημείο της ένεσης, αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο ή στις αρθρώσεις. Η νέα παρενέργεια που αφορά στην ενισχυτική δόση έχει να κάνει με την πιθανότητα διόγκωσης των μασχαλιαίων λεμφαδένων. Πιθανώς να αισθανθείτε μια μικρή ενόχληση και να δείτε ένα ελαφρύ πρήξιμο στη μασχάλη για κάποιες μέρες. Θα υποχωρήσει ωστόσο δίχως ειδική θεραπεία και δεν αποκλείεται ο γιατρός να σας συστήσει παυσίπονο και γι' αυτό αλλά και για κάποια από τις άλλες παρενέργειες. 


Πέρα από τον εμβολιασμό ο οποίος είναι ο ένας από τους δύο τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας, δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι το άλλο «όπλο» είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση. Φοράμε μάσκα σε κλειστούς χώρους και ειδικά όταν ερχόμαστε σε επαφή με αγνώστους ή βρισκόμαστε σε μέρη με συνωστισμό. Πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας. Κάνουμε χρήση αντισηπτικού προκειμένου να εκμηδενίσουμε τις πιθανότητες να μεταφερθεί ο ιός στον οργανισμό μας. Αποφεύγουμε να πιάνουμε το πρόσωπο με τα χέρια και να κάνουμε χειραψίες με αγνώστους. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot 


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .