Shape
carespot.gr
carespot.gr

Doomscrolling, τι είναι, τι κακό κάνει στην υγεία και πως να βάλεις stop

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

11 Μαρτίου 2022

Doomscrolling (ή doomsurfing). Έχεις ακούσει ή διαβάσει ποτέ αυτές τις λέξεις; Ακόμα κι αν δεν έτυχε να υποπέσουν στην αντίληψή σου, δυστυχώς πιθανότατα ανήκεις στη συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού που έχει αυτή τη συνήθεια και επηρεάζει αρνητικά την πνευματική του υγεία. Τι είναι το doomscrolling; Είναι μια σύνθετη αγγλική (και ουσιαστικά παγκόσμια) λέξη που περιγράφει τον εθισμό του μέσου σύγχρονου ανθρώπου με τις αρνητικές ειδήσεις. Ουσιαστικά δηλαδή περιγράφει τη μανία ενός ανθρώπου να scrollάρει στο timeline του στα κοινωνικά δίκτυα και να... κολλάει στις αρνητικές ειδήσεις. 

Ο συγκεκριμένος όρος πρωτοεμφανίστηκε το 2018, ωστόσο έγινε ευρέως γνωστός από το 2020 και έπειτα, όταν δηλαδή ξέσπασε η πανδημία covid-19 και μεγάλωσε τις ανησυχίες και τους φόβους κάθε ανθρώπου στον πλανήτη. Είτε από το κινητό, που είναι πιο εύκολο, είτε από τον σταθερό ή φορητό υπολογιστή, οι άνθρωποι που σερφάρουν στο διαδίκτυο έχουν την τάση να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αρνητικές ειδήσεις που αφορούν καταστροφές, εγκλήματα και ό,τι άλλο κακό. Το doomscrolling λοιπόν έχει μπει για τα καλά στη ζωή όλων και επιδρά αρνητικά στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Επιβαρύνει τις γνωστές και πολλές ψυχικές διαταραχές των ανθρώπων στις σύγχρονες κοινωνίες με τον πολύ αγχωτικό τρόπο ζωής. Η υπερέκθεση σε κακές ειδήσεις και καταστροφολογία 

Τι πρέπει να κάνει κανείς για να ξεφύγει από τις... δαγκάνες του doomscrolling; 


1. Αν χρησιμοποιούσες μέχρι τώρα το ξυπνητήρι του κινητού για να ξυπνήσεις, πάρε ένα κανονικό και όταν πέφτεις για ύπνο το βράδυ κλείσε το τηλέφωνο και άστο μακριά από το κρεβάτι (όχι στο κομοδίνο), αν είναι δυνατόν και εκτός κρεβατοκάμαρας για να μην μπεις στον πειρασμό για ένα γρήγορο scrollάρισμα στα social media.

2. Βάλε χρονοδιάγραμμα στο τσεκάρισμα του κινητού, όταν δεν χτυπάει από κλήση ή ειδοποίηση. Μην το κοιτάς διαρκώς ούτως ή άλλως. 

3. Βάλε χρονοδιάγραμμα στην ώρα που βλέπεις social media. Μη βλέπεις διαρκώς όλη την ημέρα. Μείνε off line για όσο περισσότερο γίνεται. 

4. Κάνε μικρά πράγματα για σένα, όπως π.χ. βγες για ένα γρήγορο τρέξιμο (χωρίς το κινητό) ή περπάτημα, όταν ξυπνήσεις. Αν έχεις σκύλο ακόμα καλύτερα, είναι η τέλεια ευκαιρία για από... σύνδεση από το διαδίκτυο.

5. Πες «stop» στον εαυτό σου. Ναι, το ξέρουμε, είναι ελκυστικό να τσεκάρεις τα κοινωνικά δίκτυα και τα προφίλ των άλλων. Πες όμως ένα δυνατό stop στον εαυτό σου και άσε το κινητό στην άκρη. 

6. «Μπες» σε σάιτ που προβάλλουν θετικές ειδήσεις. Δεν είναι όλα αρνητικά, υπάρχουν και καλές πράξεις και ειδήσεις εκεί έξω. Εντόπισε μερικά εξ' αυτών και να τα επισκέπτεσαι καθημερινά ως έναν τρόπο να σκέφτεσαι θετικά.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .