Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τα συμπτώματα που μαρτυρούν ότι έχεις κατάθλιψη και δεν το ξέρεις

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

16 Φεβρουαρίου 2022

«Κατάθλιψη είναι μια σκληρή ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Είναι πολύ εύκολο, όταν αρχίσουν τα συμπτώματα, για έναν άνθρωπο να... γλιστρήσει κάτω στη «μαύρη τρύπα» της κατάθλιψης όπου τα συμπτώματα πολλαπλασιάζονται και το ένα... ταΐζει το άλλο αυξάνοντας την έντασή τους». Αυτό που μόλις διαβάσατε είναι η περιγραφή της κατάθλιψης από τη Μισέλ Λόντον, εξειδικευμένης γιατρού στην ψυχολογία στο νοσοκομείο Memorial του Σικάγο

Το να είναι κανείς δυστυχισμένος δεν είναι το ίδιο με το να υποφέρει από κατάθλιψη. Συχνά περιγράφεται / αναφέρεται ελαφρά τη καρδία ως κατάθλιψη μια κακή μέρα ή εβδομάδα που είχαμε στη δουλειά ή ένας χωρισμός στα προσωπικά μας. Όμως η κατάθλιψη είναι κάτι πιο περίπλοκο, δεν είναι απλά μια έντονη αλλά στιγμιαία ή μικρής διάρκειας στενοχώρια. Υπάρχουν συμπτώματα που διαχωρίζουν την κατάθλιψη από τη λύπη ή το παροδικό αίσθημα δυστυχίας. Επίμονα, ακούνητα και «σκοτεινά» συναισθήματα είναι το αποτέλεσμα μιας κατάθλιψης την οποία θα αρχίσει κάποιος να κερδίζει αν αναγνωρίσει και αποδεχθεί ότι τον έχει «επισκεφθεί». 

Δεν υπάρχει εξέταση για την κατάθλιψη που θα κάνει ένας γιατρός για να καταλήξει στο πόρισμα. Απλά θα εξετάσει λεπτομερώς έναν ασθενή για να καταλήξει στο σχετικό συμπέρασμα. Θα ρωτήσει πότε άρχισαν τα συμπτώματα, πόσο διαρκούν, τι ένταση έχουν, αν υπάρχει ιστορικό κατάθλιψης στην οικογένεια ή αν υφίσταται εξάρτηση από αλκοόλ ή άλλες ουσίες. Επίσης είναι πιθανό να ρωτήσει αν υπήρξε στο παρελθόν πρόβλημα με κατάθλιψη στον ίδιο ασθενή. 

Αν ο γιατρός αποκλείσει ότι οφείλεται σε κάποια φυσική αιτία θα αρχίσει τη θεραπεία με συνεδρίες (ψυχοθεραπεία) με κάποιον ειδικό και πιθανότατα χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Έχετε υπόψιν σας ότι δεν είναι μια γρήγορη ή εύκολη διαδικασία, θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες έως ότου φανούν τα αποτελέσματα. Ιδού λοιπόν τα συμπτώματα / σημάδια κατάθλιψης τα οποία θα πρέπει να σας κινητοποιήσουν αν τα δείτε «πάνω» σας ή σε κάποιον από τους αγαπημένους σας.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ / ΣΗΜΑΔΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

  • Δυσκολία στη συγκέντρωση και στην απομνημόνευση λεπτομερειών αλλά και στη λήψη αποφάσεων. 
  • Συχνό αίσθημα κόπωσης. 
  • Αισθήματα ενοχής, ευτέλειας και ανικανότητας.
  • Μόνιμο αίσθημα απαισιοδοξίας. 
  • Ξεσπάσματα θυμού με το παραμικρό. 
  • Αϋπνία, υπερβολικός ύπνος ή πρόωρο (χαράματα) ξύπνημα δίχως να υπάρχει λόγος. 
  • Διαρκής ανησυχία και ανικανότητα για χαλάρωση και απόλαυση μιας στιγμής, ανεξέλεγκτα συναισθήματα. 
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για «πράγματα» / συνήθειες / χόμπι που παλιά έδιναν χαρά και ικανοποίηση, ακόμα και το σεξ. 
  • Υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή απώλεια όρεξης. 
  • Συχνοί πόνοι, πονοκέφαλοι, κράμπες που δε λένε να φύγουν. 
  • Προβλήματα στο πεπτικό σύστημα που δεν λύνονται ακόμα και με ιατρική / φαρμακευτική βοήθεια.
  • Επίμονα συναισθήματα λύπης, ανησυχίας ή απόλυτου «κενού». 
  • Σκέψεις ή και απόπειρες αυτοκτονίας. 


Extra info1: Χρειάζεται μέγιστη προσοχή το άτομο από το στόμα του οποίου βγαίνουν εκφράσεις όπως «θα ήταν καλύτερα να μην ήμουν εδώ», «είμαι άχρηστος / ανίκανος» ή έχει αρχίσει ξαφνικά να οδηγεί επικίνδυνα (π.χ. περνάει με κόκκινο φανάρι) δίχως να ενδιαφέρεται για το τι μπορεί να συμβεί. 

Extra info2: Η κατάθλιψη χωρίζεται σε τρία είδη, την ήπια, τη μέτρια και την έντονη.


Extra blog: Κατάθλιψη εορτών και πως να την αντιμετωπίσεις.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .