Shape
carespot.gr
carespot.gr

Επεξεργασμένα τρόφιμα και παχυσαρκία: Δες ποιά είναι και γιατί να τα αποφεύγεις

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

9 Ιουνίου 2021

Κάθε φορά που περνάς μπροστά από το ράφι του σούπερ μάρκετ με τα αλμυρά σνακ (π.χ. πατατάκια) ή έξω από το αγαπημένο σου take away μαγαζί με εύκολες λιχουδιές (π.χ. μπέργκερ, πίτσα) πρέπει να ξέρεις δύο πράγματα. 1) Το λιγότερο κακό που θα συμβεί είναι ότι αυτό το επεξεργασμένο τρόφιμο που επέλεξες θα προσθέσει κιλά στο σώμα σου. 2) Είναι βέβαιο ότι μεσομακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει προβλήματα υγείας. Ναι, καταλαβαίνουμε ότι στις σύγχρονες εποχές είναι δύσκολο να υιοθετήσεις υγιεινές διατροφικές συνήθειες αφού απαιτούν περισσότερο χρόνο και χρήμα από το junk food. Όμως, στο κάτω κάτω, για την υγεία σου πρόκειται και είναι κάτι που πρέπει να ξανασκεφτείς... Τα επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν όλο και περισσότερο την εύκολη και βολική συνήθεια του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Τα μη ή ελάχιστα επεξεργασμένα, τα επεξεργασμένα και τα εξαιρετικά (πολύ) επεξεργασμένα. Τα τελευταία που αποτελούν και την χειρότερη και πιο επικίνδυνη για την υγεία και τη σιλουέτα κατηγορία (σ.σ.: τσέκαρε τη λίστα πιο κάτω). Τα μη ή ελάχιστα επεξεργασμένα είναι φυτικής ή ζωϊκής προέλευσης που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία και δεν έχουν προστεθεί συστατικά όπως λίπος, ζάχαρη ή αλάτι. Τα επεξεργασμένα είναι τα τρόφιμα δίχως επεξεργασία αλλά με λίπος, αλάτι ή ζάχαρη. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα είναι τρόφιμα που έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία για να προστεθούν συστατικά σαν τα υδρογονωμένα έλαια, αρωματικούς παράγοντες και γαλακτοματοποιητές. 


Αν αμφιβάλλεις για το κατά πόσο σε παχαίνουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα μάθε το εξής: Οι 4 στις 5 επιστημονικές έρευνες συμφωνούν 100%. Επεξεργασμένα τρόφιμα και παχυσαρκία πάνε μαζί. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μία απ' τις πολλές έρευνες που διεξήχθησαν και στις οποίες συμμετείχαν άνθρωποι από 30 έως 33 ετών διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που κατανάλωναν επεξεργασμένα τρόφιμα για 14 μέρες έπαιρναν 500 θερμίδες παραπάνω τη μέρα και περίπου ένα κιλό την εβδομάδα. Αντιθέτως οι άλλοι στους οποίους δίνονταν μη επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν απώλεια βάρους, σχεδόν ένα κιλό την εβδομάδα! Κι αυτό γιατί όπως διαπιστώθηκε από τους ερευνητές σε όσους έτρωγαν μη επεξεργασμένα φαγητά αυξάνονταν τα τα επίπεδα ορμόνης που ευθύνεται για τον περιορισμό της πείνας και μειώνονταν τα επίπεδα της γκρελίνης που προκαλεί... λιγούρα. 

Πέρα από τα παραπανίσια κιλά βεβαίως, μεσομακροπρόθεσμα η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά ότι αυτές οι τροφές αυξάνουν τη χοληστερόλη και αποτελούν μεγάλο... εχθρό της καρδιάς. Επίσης αυξάνουν τις πιθανότητες για διαβήτη αλλά ακόμα και κάποιων μορφών καρκίνου. Υπάρχουν φυσικά και άλλες αισθητικές παράμετροι, εκτός των παραπανίσιων κιλών αφού κάνουν τον οργανισμό να γερνάει πιο γρήγορα... 



Top10 χωρών που καταναλώνουν επεξεργασμένα τρόφιμα:

1) ΗΠΑ 

2) Γερμανία

3) Ολλανδία

4) Ιρλανδία

5) Αυστραλία

6) Βέλγιο

7) Ηνωμένο Βασίλειο

8) Μεξικό

9) Φινλανδία

10) Καναδάς


Top10 υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων:

1) Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

2) Επεξεργασμένο κρέας (π.χ. μπέικον, πεπερόνι)

3) Cookies, κέικ

4) Λευκό ψωμί / μαργαρίνη

5) Αναψυκτικά και συσκευασμένοι χυμοί

6) Παγωτά / έτοιμα σιρόπια

7) Προτηγανισμένες πατάτες / πατατάκια / αλμυρά σνακ / έτοιμα ποπ κορν

8) Επεξεργασμένα τυριά

9) Έτοιμες / κατεψυγμένες πίτσες και γεύματα

10) Δημητριακά πρωϊνού


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.



Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .