Shape
carespot.gr
carespot.gr

16 συνδυασμοί τροφών που κάνουν καλό στην υγεία!

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

14 Απριλίου 2021

Υπάρχουν τροφές που είναι γευστικές. Υπάρχουν τροφές που είναι θρεπτικές. Υπάρχουν και κάποιες που κάνουν πολύ καλό στην υγεία μας! Ειδικά αν αυτές τις συνδυάζεις με κάποιες άλλες. Ας μιλήσουμε για τα... δίδυμα τροφών που θρέφουν και δυναμώνουν τον οργανισμό μας μειώνοντας τις πιθανότητες να προσβληθεί από κάποιες ασθένειες!  Η λίστα, όπως μπορείτε να δείτε, είναι μεγάλη. Όσο πιο φυσικές είναι οι τροφές που καταναλώνουμε, τόσο το καλύτερο δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν είναι καλό να τις συνδυάζουμε και με συμπληρώματα διατροφής προκειμένου να δίνουν στον οργανισμό μας πιο εύκολα «πράγματα» που έχει ανάγκη.


1) Βραστό αυγό - σαλάτα: Αποτελεί διαδεδομένη και αγαπημένη πολλών συνήθεια και μόνο κακό δεν κάνει. Ο κρόκος αυγού βοηθάει τον οργανισμό να απορροφήσει τα καροτενοειδή αντιοξειδωτικά των λαχανικών που βοηθούν στην καταπολέμηση εμφάνισης ασθενειών. 

2) Τηγανιτές πατάτες - λαχανικά: Μπορεί τα τηγανιτά φαγητά, άρα και οι πατάτες, να μην αποτελούν και την πλέον υγιεινή διατροφική συνήθεια ωστόσο με τον σωστό συνδυασμό γίνονται και εξαιρέσεις. Οι τηγανιτές που είναι γεμάτες θρεπτική αξία και τα λαχανικά που αποτελούν το ακριβώς αντίθετο βοηθούν στην επίτευξη ισορροπίας σε θερμίδες.

3) Μαρινάδα - μπριζόλα: Η ψητή μπριζόλα είναι κάτι που αρέσει στη συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού. Ωστόσο το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες στο γκριλ «γεννά» ουσίες που λέγονται ετεροκυκλικές αμίνες που μπορούν μεσομακροπρόθεσμα ν' αποτελέσουν καρκινογόνο παράγοντα. Γι' αυτό συνίσταται να μαρινάρεται με διάφορα μπαχαρικά όπως το δενδρολίβανο που μειώνουν έως και 88% τη δημιουργία των συγκεκριμένων παραγόντων. 

4) Ελαιόλαδο - λάχανο: Μπορεί το υπερβολικό λάδι να μην κάνει καλό ωστόσο οι διατροφολόγοι συνιστούν μια ικανοποιητική ποσότητα στην πράσινη σαλάτα που θα βοηθήσει στην απορρόφηση από τον οργανισμό βιταμινών Α, D, E και K. Ιδανικά, σ' αυτό το πιάτο, μπορείς να προσθέσεις βραστά καρότα, γλυκοπατάτες και μπρόκολο. 

5) Αμύγδαλα - γιαούρτι: Η βιταμίνη D αποτελεί μια πολύ σημαντική βιταμίνη για την υγεία του οργανισμού αφού δυναμώνει τα οστά, την ψυχολογική διάθεση και τονώνει το ανοσοποιητικό. Ένα κυπελλάκι γιαούρτι προσφέρει το 1/4 της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού γι' αυτό είναι καλό να προσθέσουμε λίγα αμύγδαλα και να τα φάμε μαζί. Σύμφωνα με έρευνες, το λίπος του αμύγδαλου αυξάνει κατά 32% τη βιταμίνη D στο αίμα. 

6) Σαρδέλλα - σπανάκι: Το λίπος ψαριού και το μαγνήσιο αποτελούν έναν συνδυασμό που αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα. Μακροπρόθεσμα, όπως έχουν δείξει οι έρευνες, αυτός ο διατροφικός συνδυασμός βοηθάει στο να μειωθούν οι πιθανότητες καρδιακών παθήσεων αλλά και καρκίνου του εντέρου. 

7) Κουρκουμάς - μαύρο πιπέρι: Είναι ευρέως γνωστές οι αντι-καρκινικές ιδιότητες του κουρκουμά. Εξίσου γνωστό είναι ότι αυτό το μπαχαρικό δεν αρέσει σε αρκετό κόσμο και τον αποφεύγει. Ο συνδυασμός με μαύρο πιπέρι έχει αποδειχθεί ότι κάνει την απορρόφηση του κουρκουμά (και τη γεύση) πιο εύκολη. 

8) Αβοκάντο σε τοστ: Αν δεν το έχεις ήδη δοκιμάσει, κάνε το. Εκτός του ότι έχει ωραία γεύση, το αβοκάντο θα επιβραδύνει την ταχύτητα καύσης υδατανθράκων και μετατροπής τους σε ζάχαρη. Για έξτρα γεύση και περισσότερα οφέλη προσθέστε από πάνω αλάτι και πιπέρι, ακόμα και λίγο χυμό λεμονιού. 

9) Σως τομάτας - σπανάκι: Το σπανάκι περιέχει σίδηρο ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για τον οργανισμό. Το πρόβλημα είναι ότι ο σίδηρος από τα λαχανικά δεν απορροφάται το ίδιο εύκολα σε σχέση με άλλες «πηγές». Γι' αυτό λοιπόν είναι καλό να συνδυάζεται το σπανάκι με τομάτες οι οποίες περιέχουν βιταμίνη C που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και από τα λαχανικά. 

10) Φακές - καφέ ρύζι: Αν αποφεύγεις το κρέας πρέπει να βρεις εναλλακτικούς τρόπους ώστε να δίνεις στον οργανισμό την ποσότητα πρωτεΐνης που έχει ανάγκη. Σύμφωνα με έρευνες είναι προτιμότερο η πρωτεΐνη να δίνεται στον οργανισμό μέσω διαφόρων γευμάτων / σνακ κατά τη διάρκεια της μέρας και όχι μόνο ενός. Ένας έξοχος συνδυασμός θεωρείται το καφέ ρύζι με τις φακές. Αν τα τυλίξεις σε τορτίγια καλαμποκιού και προσθέσεις και φασόλια το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα πιο καλό για τον οργανισμό. 

11) Σολωμός - λαχανικά: Οι πράσινες τροφές είναι γνωστό ότι ωφελούν τον οργανισμό και δεν του κάνουν κακό. Η βιταμίνη D και το κάλσιο βρίσκονται σε γαλακτοκομικά. Τι γίνεται αν κάποιος δεν αγαπά τα γαλακτοκομικά; Σολωμός (ακόμα και σε κονσέρβα που είναι πιο οικονομικός) πάνω σε λαχανικά αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική. 

12) Καφέ ρύζι - σκόρδο - κρεμμύδι: Το σκόρδο και το κρεμμύδι αυξάνουν τον σίδηρο και τον ψευδάργυρο που δίνουν στον οργανισμό τα σιτηρά. Υπάρχει βεβαίως και το αρνητικό της κακής αναπνοής αλλά δεν γίνεται να τα έχουμε όλα... 

13) Νερό - ανθρακικό: Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμελούν (ή δεν τους αρέσει) να πίνουν το αρκετό νερό που έχει ανάγκη ο οργανισμός σε ένα 24ωρο. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι ίδιοι άνθρωποι πίνουν πιο εύκολα και περισσότερο νερό εφόσον έχει ανθρακικό. Άρα αυτή η εναλλακτική προτείνεται και θα βοηθήσει τον οργανισμό. 

14) Κόκκινο κρασί - μαύρο πιπέρι: Τα... καυτερά κάνουν καλή δουλειά και πάλι! Το μαύρο πιπέρι έχει την ιδιότητα να βελτιώνει τη δράση των αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στο κόκκινο κρασί. Κι επειδή λογικά σας φαίνεται δύσκολο να προσθέσετε μαύρο πιπέρι στο ποτήρι με το κρασί, φροντίστε να συνδυάσετε ένα σνακ / δείπνο με φαγητό που έχει μαύρο πιπέρι. 

15) Πράσινο τσάι - λεμόνι: Όταν προστίθενται μερικές σταγόνες από χυμό λεμονού στο φλυτζάνι πράσινου τσάι η βιταμίνη C βοηθά να διατηρούνται και να απορροφούνται οι αντιοξειδωτικές κατεχίνες που κάνουν το... ταξίδι μέσω του πεπτικού συστήματος. 

16) Φυστίκι Αιγίνης - σταφίδα: Η στεγνή τροφή όπως οι ξηροί καρποί βοηθούν την υγεία του μεταβολισμού και μειώνουν τις πιθανότητες διαβήτη σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal. Φυστίκια Αιγίνης και σταφίδες μαζί δίνουν στον οργανισμό ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. 



Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .