Ερπητική Ουλοστοματίτιδα στα παιδιά
21 Απριλίου 2023
Ερπητική ουλοστοματίτιδα. Έχετε ακούσει ξανά για τη συγκεκριμένη ασθένεια; Αν είστε γονείς πιθανότατα θα τη μάθετε με αρκετά... επώδυνο τρόπο, δηλαδή με το κλάμα και τη γκρίνια του παιδιού σας. Δεν είναι αποκλειστικά παιδική ασθένεια αλλά όταν γίνεται συμπτωματική αυτό συμβαίνει κυρίως σε μικρά παιδιά έως τριών ετών αλλά και μεταξύ τριών και πέντε.
Πρόκειται για την πιο συχνή ενδοστοματική λοίμωξη. Οφείλεται στον ιό του έρπητα που είναι διαδεδομένος και προσβάλλει όλες τις ηλικίες. Σύμφωνα με υπολογισμούς περίπου το 90 με 95% του παγκόσμιου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες είναι φορείς του ιού. Ωστόσο η επαφή ενός ατόμου με τον ιό δε δημιουργεί, απαραίτητα, και συμπτώματα και κλινικές εκδηλώσεις. Το 10% απ' όσους προσβληθούν από τον ιό θα εμφανίσει συμπτώματα, με τις δύο κορυφώσεις να εστιάζονται στις ηλικίες μεταξύ 3-5 ετών και λίγο μετά την εφηβεία (20-23).
Πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Η εκδήλωση των συμπτωμάτων εμφανίζεται κυρίως στη στοματική κοιλότητα και αυτό ονομάζεται πρωτοπαθής ερπητική ουλοστοματίτιδα. Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι επώδυνη για το παιδί αφού προκαλεί διόγκωση (μέχρι και αίμα) στα ούλα αλλά και φυσαλίδες που σπάνε. Συνήθως αρχίζει με πυρετό και διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων. Υπάρχει αίσθημα αδιαθεσίας και ανορεξίας. Μετά τις πρώτες, περίπου 2-4 ημέρες, εμφανίζονται οι αλλοιώσεις στη στοματική κοιλότητα.
Υπάρχει διαφορά μεταξύ ενηλίκων και παιδιών καθώς στους πρώτους οι βλάβες αρχικά εντοπίζονται σε αμυγδαλές και φάρυγγα. Στα παιδιά αντιθέτως στα ούλα, τη γλώσσα και τα χείλη και εξαπλώνεται σε όλο το στόμα. Κι επειδή πρόκειται για μια ιδιαίτερη κατάσταση, υπάρχει συχνά μια παρερμηνεία. Ένας μη εξοικειωμένος γιατρός ενδέχεται να διαγνώσει αμυγδαλίτιδα και να χορηγήσει αντιβιοτικά που, προφανώς, δεν θα έχουν αποτέλεσμα.
Ποιά είναι η θεραπεία
Όσον αφορά στη θεραπεία, κυρίως εστιάζεται στο να ανακουφιστεί ο ασθενής με αναλγητικά και αντιπυρετικά. Ρόλο παίζει και το τι τρώει και πίνει κατά τη διάρκεια της νόσησης όπως βεβαίως και η σωστή στοματική υγιεινή που ευνοεί τη γρήγορη επούλωση. Κατά τους θερινούς μήνες θα πρέπει να υπάρξει έξτρα προσοχή ώστε να λαμβάνει τα απαραίτητα υγρά ο ασθενής (αυτά μπορεί να είναι νερό ή ακόμα και ένα χαμομήλι και διάφορα άλλα που θα συστήσει ο γιατρός) προκειμένου να μην υπάρξει αφυδάτωση.
Όπως γίνεται αντιληπτό η λήψη φαγητού είναι δύσκολη κατά τη νόσηση με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η στοματική κοιλότητα. Γι' αυτό συνήθως ο γιατρός θα συμβουλέψει για τροφές σε υγρή μορφή αλλά και σκευάσματα με βιταμίνες που θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες του οργανισμού και δυνατό το ανοσοποιητικό σύστημα.
Υπολογίζεται ότι η αυτοϊαση της νόσου γίνεται σε ένα διάστημα μεταξύ 15 και 20 ημερών που κάνει τον κύκλο της ωστόσο με τα κατάλληλα φάρμακα (αντιικά) αυτός ο χρόνος θα μειωθεί σχεδόν στο μισό. Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζετε ότι ο ιός μετά την πρώτη λοίμωξη παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα κατάσταση. Γι' αυτό και ύστερα από ένα κρυολόγημα ή περιόδους στρες ή όπου γενικότερα το ανοσοποιητικό του ατόμου είναι εξασθενημένο ενδέχεται να υπάρξει υποτροπή. Η πιο γνωστή υποτροπιάζουσα λοίμωξη είναι ο επιχείλιος έρπητας.
Extra info: Για την ερπητική ουλοστοματίτιδα ευθύνεται ο ιός του απλού έρπητα, ο Herpes Hominis virus. Αυτός ανήκει στους ερπητοϊούς. Είναι αρκετά διαδεδομένος στον άνθρωπο και συναντάται σε 2 τύπους. Ο πρώτος είναι υπεύθυνος για τις εκδηλώσεις στο στόμα, στα χείλια και στο δέρμα (κυρίως) του προσώπου. Ο δεύτερος είναι υπεύθυνος για τις εκδηλώσεις στα γεννητικά όργανα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .