Shape
carespot.gr
carespot.gr

Φακίδες: Τα 5+1 βήματα για προστασία και εξαφάνιση

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

15 Σεπτεμβρίου 2021

Έχεις φακίδες και είναι κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα; Σε καταλαβαίνουμε. Όμως, μπορεί να νομίζεις ότι δεν υπάρχει λύση αλλά κάνεις λάθος. Ας τις... συστήσουμε ωστόσο λίγο πριν μιλήσουμε για τις λύσεις. Οι φακίδες είναι μικρές σκουρόχρωμες κουκίδες στο δέρμα που δημιουργούνται από τη μελανίνη. Η μελανίνη προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Σε αντίθεση με τις «ελιές», οι φακίδες είναι εντελώς επίπεδες και δεν προεξέχουν από το δέρμα ενώ δεν πονάνε ούτε κάνουν άλλη ζημιά στον οργανισμό. Κανείς δεν γεννιέται με φακίδες παρότι η εμφάνισή τους μπορεί να έχει και γενετική προδιάθεση. Απλά... πυροδοτούνται από την έκθεση στον ήλιο.

Όσο περισσότερο βγαίνει ένας άνθρωπος στον ήλιο τόσο περισσότερη μελανίνη παράγει ο οργανισμός του ως φυσική άμυνα στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι περισσότεροι άνθρωποι με φακίδες είναι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα αν και μπορούμε να τις συναντήσουμε και σε πιο σκουρόχρωμους. Σε μερικούς ανθρώπους οι φακίδες είναι ουσιαστικά μόνιμες, εφόσον δεν υπάρχει κάποια προσοχή και αντιμετώπιση ενώ σε άλλους έχουν παροδικό χαρακτήρα και το καλοκαίρι (λόγω ήλιου) γίνονται έντονες και τον χειμώνα αποχρωματίζονται. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις, αν έχεις φακίδες και θες να τις ξεφορτωθείς ιδού μερικοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις. 


  • Αντηλιακό: Το αντηλιακό δεν θα σε βοηθήσει να ξεφορτωθείς αυτές που ήδη έχεις. Θα αποτρέψει να αποκτήσεις καινούργιες και αυτές που έχεις να γίνουν έντονες. Γενικώς, όπως έχουμε αναφέρει και σε πολλά άλλα blog, το αντηλιακό επιβάλλεται να είναι σύντροφός μας χειμώνα - καλοκαίρι, ακόμα και με συννεφιά. Δεν είναι μόνο θέμα ρυτίδων, αλλά υγείας του δέρματος. 
  • Λέιζερ: Υπάρχει ειδική θεραπεία με λέιζερ που στοχεύει στις φακίδες και τις αποχρωματίζει. Σε σχετική έρευνα που έγινε το 2015 αποδείχθηκε ότι μειώθηκε το 50% των φακίδων στο 62% των συμμετεχόντων. 
  • Κρυοχειρουργική: Είναι μια μέθοδος όπου χρησιμοποιείται υπερβολικό κρύο με τη μορφή υγρού αζώτου ώστε να παγώσει και να καταστρέψει τα μη φυσιολογικά κύτταρα του δέρματος. Γενικά πρόκειται για ασφαλή μέθοδο και δεν απαιτεί αναισθησία ενώ έχει και μικρό χρόνο αποθεραπείας. 
  • Λευκαντική κρέμα: Υπάρχουν ουκ ολίγες κρέμες για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτές οι τοπικές κρέμες αποχρωματισμού ή, πιο λαϊκά λευκαντικές κρέμες, έχουν αποτελέσματα αφού εξαφανίζουν τις πιο ελαφριές φακίδες και κάνουν λιγότερο εμφανείς τις μεγαλύτερες και σκουρόχρωμες. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της καταστολής της παραγωγής μελανίνης. 
  • Ρετινοεϊδής κρέμα: Η ρετινοεϊδής κρέμα είναι μια χημική ένωση από βιταμίνη Α και χρησιμοποιείται σε δέρμα που έχει υποστεί ζημιά από την ηλιακή ακτινοβολία αλλά και για να αποχρωματιστούν οι φακίδες. Σε έρευνα του 2014 αποδείχθηκε ότι αυτές οι κρέμες προσφέρουν και φωτοπροστασία απορροφώντας την υπεριώδη ακτίνα Β και αποτρέπουν τη δημιουργία άλλων φακίδων.
  • Χημικό peeling (πίλινγκ): Πρόκειται για μέθοδο απολέπισης περιοχών του δέρματος που έχουν ζημιά. Περιέχει γλυκολικό οξύ ή τριχλωροοξυκό οξύ και διεισδύει στα μεσαία στρώματα του δέρματος. Όταν απομακρυνθεί το δέρμα που έχει ζημιά τότε θα «γεννηθεί» καινούργιο. 


Extra care1: Οι φακίδες δεν είναι καρκινογόνες. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί η λάθος εντύπωση για το τι ακριβώς έχεις στο δέρμα σου. Η παρατεταμένη και δίχως αντηλιακή προστασία έκθεση στον ήλιο αυξάνει τις φακίδες και, παράλληλα, τις πιθανότητες για μελάνωμα. Το μελάνωμα είναι πιο συνηθισμένο σε ανθρώπους με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Αν δεις κάτι που θεωρούσες φακίδα να μεγαλώνει πολύ να επισκεφθείς άμεσα δερματολόγο για εξέταση. 

Extra care2: Το αντηλιακό και η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο συνιστούν τον καλύτερο τρόπο για να αποτρέψεις τη δημιουργία φακίδων. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .