Shape
carespot.gr
carespot.gr

Γιατί δακρύζουν τα μάτια συνέχεια;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

24 Ιανουαρίου 2024

Έχετε ακούσει τη λέξη: επιφορά; Μήπως έχετε ακούσει τη λέξη: δακρύρροια; Μ' αυτές τις λέξεις περιγράφεται μια αρκετά άβολη κατάσταση η οποία κάνει τα μάτια να δακρύζουν διαρκώς. Η λίπανση των ματιών μέσω των δακρύων αποτελεί μια φυσιολογική και απαραίτητη διαδικασία αφού έτσι προφυλάσσεται το μάτι. Όμως όταν τα μάτια δακρύζουν παραπάνω απ' όσο πρέπει ή και αδυνατούν να στραγγίξουν τα δάκρυα από τα μάτια, τότε δεν θεωρείται φυσιολογικό. Το φαινόμενο αποκαλείται δακρύρροια ή επιφορά και έχει και συγκεκριμένες αιτίες και θεραπεία. Κάποιες φορές ωστόσο η επιφορά αποτελεί παροδικό φαινόμενο και δεν χρειάζεται θεραπεία. Όμως, από την άλλη, τα υπερβολικά δάκρυα ίσως αποτελούν σημάδια μιας σοβαρής κατάστασης και γι' αυτό κρίνεται επιβεβλημένη η επίσκεψη σε εξειδικευμένο γιατρό. Ας δούμε μαζί όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη δακρύρροια ή επιφορά.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι προκαλεί το στέγνωμα του ματιού και πως γιατρεύεται


Τι είναι δακρύρροια / επιφορά;

Η δακρύρροια ή επιφορά είναι μια κατάσταση που οδηγεί στο υπερβολικό δάκρυσμα. Η επιπλέον έκκριση δακρύων συμβαίνει όταν κάτι προκαλεί παραπάνω δάκρυα ή εμποδίζει το στράγγισμά τους από τα μάτια. Η κατάσταση μπορεί να συμβεί για μια σειρά από λόγους, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν χρειάζονται θεραπεία. Μπορεί να είναι μια προσωρινή κατάσταση αλλά ενδέχεται να αποτελεί σημάδια μιας πιο σοβαρής που χρήζει ιατρικής βοήθειας. Π.χ. μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει μόλυνση ή μπλοκάρισμα των δακρυϊκών πόρων. Σε τέτοια περίπτωση είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον γιατρό. 


Ποιούς επηρεάζει η δακρύρροια / επιφορά;

Ο καθένας μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με μια τέτοια κατάσταση. Οι περισσότεροι το βιώνουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Η δακρύρροια/επιφορά συμβαίνει συχνά, μια τέτοια χρόνια κατάσταση είναι πιο συχνή σε μωρά και ενήλικες άνω των 50 ετών. 


Πως επηρεάζει η δακρύρροια / επιφορά το σώμα;

Το να έχει κάποιος άνθρωπος δακρύρροια / επιφορά επηρεάζει σίγουρα τη ζωή του. Αν το δάκρυσμα αφορά το ένα από τα δύο μάτια τότε μιλάμε για μια μονομερή δακρύρροια / επιφορά. Αν το φαινόμενο αφορά και τα δύο μάτια τότε λέμε ότι έχουμε διμερή δακρύρροια / επιφορά. 

Ανάλογα με το τι προκαλεί τη δακρύρροια / επιφορά, είναι πιθανό να προκληθούν και παράπλευρα προβλήματα μέσα ή γύρω από τα μάτια όπως:

 • πόνος στο μάτι
 • φαγούρα στο μάτι
 • κοκκίνισμα στο μάτι
 • θολή όραση
 • πονοκέφαλοι «πίσω» από τα μάτια, τα κόκκαλα από τα μάγουλα ή τη βάση της μύτης


Ποιά τα συμπτώματα δακρύρροιας / επιφοράς;

Πως καταλαβαίνει κάποιος άνθρωπος ότι έχει την κατάσταση που ονομάζεται δακρύρροια / επιφορά; Αν έχει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • μάτια που είναι πολύ βρεγμένα ή νερουλά
 • δάκρυα που τρέχουν διαρκώς στα μάγουλα
 • δάκρυα που σχηματίζονται στα μάτια παρότι δεν κλαίει ή γελάει ο άνθρωπος


Τι προκαλεί δακρύρροια / επιφορά;

Τα υγρά/δακρυσμένα μάτια που επιμένουν αποτελεί συνήθως ένα σημάδια μιας άλλης κατάστασης που επηρεάζει τα μάτια ή το σύστημα των δακρύων. Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες είναι οι εξής:


 • αλλεργίες
 • βλεφαρίτιδα
 • μπλοκαρισμένοι δακρυϊκοί πόροι
 • στεγνά μάτια
 • κριθαράκι
 • χαλαζίας
 • εκφυλιστικό εντρόπιο
 • τραυματισμός 
 • καπνός / μολυσμένος αέρας
 • γδάρσιμο στον κερατοειδή
 • βρωμιά 
 • χημικά που ήρθαν σε επαφή με τα μάτια
 • μολύνσεις όπως επιπεφυκίτιδα και ιγμορίτιδα


Πως γίνεται διάγνωση δακρύρροιας / επιφοράς;

Ο γιατρός είναι ο αρμόδιος να κάνει την διάγνωση εφόσον εξετάσει και λάβει υπόψιν κάποια δεδομένα που αφορούν στα συμπτώματα. Είναι πιθανό να βάλει χρωματιστές σταγόνες στα μάτια σας προκειμένου να διαπιστώσει πως στεγνώνουν. Υποτίθεται ότι τα φυσικά δάκρυα του ανθρώπου θα ξεβγάλουν τις χρωματιστές που έβαλε ο γιατρός μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Αν δεν συμβεί αυτό τότε είναι πιθανό να καταλήξει ο γιατρός ότι είναι μπλοκαρισμένοι/βουλωμένοι οι πόροι των δακρύων. Και γι' αυτό πιθανότατα ο ασθενής θα υποβληθεί σε αξονική τομογραφία και ακτίνες Χ. Επίσης ο γιατρός είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει ενδοσκόπιο για να εξακριβώσει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη ρινική κοιλότητα. 


Πως θεραπεύεται δακρύρροιας / επιφοράς;

Η θεραπεία της δακρύρροιας / επιφοράς εξαρτάται από την αιτία που προκαλεί το πρόβλημα. Αρκετοί άνθρωποι βιώνουν προσωρινή δακρύρροια / επιφορά που συνήθως φεύγει μόνη της και χωρίς την παραμικρή απαραίτητη θεραπεία.

Ωστόσο ο γιατρός θα εξετάσει και θα αποφασίσει τι προκαλεί το πρόβλημα και απ' αυτό θα εξαρτηθεί και η θεραπεία. Οι πιο συνηθισμένες θεραπείες περιλαμβάνουν τις εξής:

1.Φάρμακα: Τα φάρμακα θα είναι η λύση για τη δακρύρροια / επιφορά εφόσον αυτή προκαλείται από αλλεργία ή μόλυνση. Αν υπάρχει και σύνδρομο στεγνών ματιών τότε ο γιατρός ίσως γράψει τεχνητές σταγόνες / δάκρυα. 

2.Καθαρισμός: Αν το πρόβλημα έχει προκληθεί από κάποιο ξένο «σώμα» που έχει μπει στο μάτι, τότε ο γιατρός θα το αφαιρέσει προσεκτικά και θα εξετάσει αν έχει δημιουργηθεί κάποια ζημιά ώστε να την αντιμετωπίσει κατάλληλα. Αν η ζημιά είναι σοβαρή ίσως χρειαστεί επέμβαση.

3.Άνοιγμα δακρυϊκών πόρων: Εφόσον ο γιατρός διαπιστώσει ότι η δακρύρροια / επιφορά προέρχεται από το μπλοκάρισμα των πόρων των δακρύων θα φροντίσει να τους ανοίξει. Μπορούν να ξεβγαλθούν και να ανοίξουν με αλατούχο διάλυμα. Ενδεχομένως να χρειαστεί άλλος τρόπος για το άνοιγμα των δακρυϊκών πόρων. Αν υπάρχει σοβαρή ζημιά σ' αυτούς τους πόρους ίσως χρειαστεί εγχείρηση. 

4.Επιδιόρθωση βλεφάρων: Αν το φυσικό σχήμα των βλεφάρων προκαλεί επιφορά ο γιατρός θα επιδιορθώσει τη ζημιά κι αυτό μπορεί να συμβαίνει χειρουργική επέμβαση. 


Πως ελέγχονται τα συμπτώματα των ματιών που δακρύζουν;

Ο γιατρός πιθανότατα θα σας ενημερώσει σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος και διαχείρισης και ελέγχου των συμπτωμάτων. Αν σας συνταγογραφήσει φάρμακο φροντίστε να το λαμβάνετε υπακούοντας πιστά στις οδηγίες. 

Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο αν σας έχει συνταγογραφηθεί αντιβιοτικό για πιθανή μόλυνση. Πρέπει να πάρετε το αντιβιοτικό για όσο σας έχει πει ο γιατρός ακόμα κι αν βλέπετε σημαντική βελτίωση. Αν δεν ακολουθήσετε πλήρως τις οδηγίες και σταματήσετε την αντιβίωση πιο σύντομα απ' όσο σας συστήσει ο γιατρός δεν θα ολοκληρωθεί η θεραπεία και πιθανότατα θα επανεμφανιστούν τα συμπτώματα. 

Μην τρίβετε τα μάτια σας. Μην ακουμπάτε τη μπίλια του ματιού με τίποτα εφόσον προσπαθείτε να σκουπίσετε τα μάτια που «τρέχουν». Κι αυτό επειδή είναι πιθανό να την τραυματίσετε.


Πρόληψη δακρύρροιας / επιφοράς

Μπορεί κάποιος να μειώσει τους κινδύνους και τις πιθανότητες για να αποκτήσει δακρύρροια / επιφορά ωστόσο αφορά μόνο συγκεκριμένες αιτίες, όχι όλες. Π.χ. αν η δακρύρροια / επιφορά προκύπτει από μόλυνση στον αέρα, αλλεργία ή τραυματισμό, είναι αδύνατο να γίνει κάτι ώστε να προληφθεί. 

Αυτό που μπορεί να συστηθεί είναι κάθε άνθρωπος να φοράει τον κατάλληλο εξοπλισμό, μεταξύ αυτών και μεγάλα ματογυάλια, εφόσον κάνει κάποια δουλειά η οποία θέτει σε κίνδυνο τα μάτια. 

Επίσης, αν είναι εφικτό, αποφύγετε ό,τι πυροδοτεί πιθανές αλλεργίες. 


Πότε να επισκεφθώ άμεσα γιατρό;

Είναι επιβεβλημένο να επισκεφθείτε το συντομότερο γιατρό αν νομίζετε ότι έχετε δακρύρροια / επιφορά και παρουσιάζετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • έντονο πόνο στο μάτι
 • πρήξιμο
 • πρήξιμο / όγκο στο μάτι
 • τα μάτια «τρέχουν» ασταμάτητα
 • αλλαγή / μείωση / απώλεια στην όρασηΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ