Shape
carespot.gr
carespot.gr

Γιατί κινδυνεύει η υγεία σου αν στρώνεις το κρεβάτι μόλις ξυπνήσεις

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

30 Ιουλίου 2021

Ποιό είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις με το που ξυπνάς το πρωί και σηκώνεσαι από το κρεβάτι σου; Αν η απάντηση που δίνεις είναι «φτιάχνω το κρεβάτι στρώνοντάς το» τότε οφείλουμε να σε προειδοποιήσουμε ότι βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου. Ναι, όπως το διάβασες. Βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου. Γιατί; Επειδή δίνεις την ευκαιρία σε ανεπιθύμους... επισκέπτες να ζήσουν και να βασιλέψουν στο κρεβάτι σου. Τι εννοούμε; Ας τα πάρουμε με τη σειρά. 

Ο ανθρώπινος οργανισμός ενός ενήλικα είναι πιθανό να αποβάλλει μέχρι και μισό λίτρο ιδρώτα κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Ειδικά τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού η ποσότητα (αναλόγως και με τα κιλά του κάθε ανθρώπου) μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Απώλεια υγρών, προφανώς, υπάρχει και σε όσους κοιμούνται το μεσημέρι και δη τις ζεστές μέρες. Ο ιδρώτας λοιπόν που καταλήγει στο στρώμα, το σεντόνι, το πάπλωμα ή την κουβέρτα και φυσικά το μαξιλάρι σας, αποτελεί την τέλεια συνθήκη για να αναπτυχθούν μύκητες, μικρόβια και ακάρεα σκόνης. Έχετε υπόψιν σας πως εκτός από ιδρώτα, ο οργανισμός όταν κοιμάται «αφήνει» στο κρεβάτι και τα σκεπάσματα νεκρά κύτταρα που ευνοούν ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη διαφόρων ειδών μύκητες και μικρόβια. Κι επειδή λοιπόν ένας άνθρωπος, κατά μέσο όρο, αλλάζει σεντόνια και μαξιλαροθήκες μία φορά την εβδομάδα, αυτοί οι ανεπιθύμητοι μικρο-οργανισμοί που απειλούν την υγεία μας έχουν αρκετό καιρό για να πολλαπλασιαστούν. Άνθρωποι με αλλεργίες κινδυνεύουν περισσότερο δίχως αυτό να σημαίνει ότι οι άλλοι παραμένουν ανεπηρέαστοι. 

Αν λοιπόν στρώσουμε άμεσα το κρεβάτι μας, με το που σηκωθούμε, βελτιώνουμε ακόμα περισσότερο τις συνθήκες για την ανάπτυξη αυτών των μικρο-οργανισμών. Τι πρέπει να κάνουμε με το που ξυπνήσουμε και σηκωθούμε από το κρεβάτι; Να αφήσουμε το κρεβάτι να... ανασάνει! Είτε να το αφήσουμε όπως είναι, είτε (ακόμα καλύτερα) να βγάλουμε τα σκεπάσματα στο μπαλκόνι για να αεριστούν και (αν έχει ήλιο) να λιαστούν. Απαραίτητο επίσης είναι να ανοίξουμε τα παράθυρα ώστε να μπει καθαρός αέρας στο δωμάτιο και να αεριστούν και τα σκεπάσματα. Ιδανικός χρόνος για τη διαδικασία είναι η μία ώρα. 


Extra tip1: Για την αποφυγή μετάδοσης υγρασίας και άλλου είδους λεκέδων στο στρώμα, που είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθούν και αναπτύσσουν μύκητες, καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε ένα κάλυμα στρώματος που τοποθετείται κάτω από το κατωσέντονο.

Extra tip2: Μας αρέσει να τρώμε στο κρεβάτι χαζεύοντας τηλεόραση ή να παίρνουμε εκεί το πρωϊνό μας ωστόσο αυτή είναι μία ακόμα λανθασμένη κίνση. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ κάθε είδους τρόφιμο στο κρεβάτι για προφανείς λόγους. 

Extra tip3: Απαραίτητο είναι να πλένουμε ολόκληρο το μαξιλάρι κάθε έξι μήνες. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .