Shape
carespot.gr
carespot.gr

Ημικρανία: Πως προλαμβάνεται και θεραπεύεται

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

16 Μαΐου 2024

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, μόνο στην Αμερική υπολογίζονται σε 39 εκατομμύρια, υποφέρουν τακτικά από ημικρανίες. Αν είστε κι εσείς ένας απ' αυτούς τους ανθρώπους γνωρίζετε πολύ καλά περί τίνος πρόκειται και πόσο συχνά επηρεάζεται η λειτουργικότητά σας και κατ' επέκταση η καθημερινότητά σας. Ναυτία, ζαλάδα, τάση για εμετό, ευαισθησία σε ήχους και φώτα είναι τα κυριότερα γνωρίσματα / συμπτώματα των ημικρανιών που οδηγούν το άτομο σε αυτοπεριορισμό και απομόνωση έως ότου περάσει μια κρίση. Στο συγκεκριμένο blog θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε σχετικά με τον τρόπο που μπορείτε και να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης ημικρανίας. Επίσης θα μιλήσουμε για τους τρόπους (εφόσον έρθει η ημικρανία) να επιτευχθεί η μείωση της έντασης και της διάρκειας των συμπτωμάτων αλλά και η σωστή αντιμετώπιση / θεραπεία

1. Αποφύγετε δυνατούς θορύβους και έντονο φωτισμό

Οι δυνατοί θόρυβοι, τα έντονα (που αναβοσβήνουν επίσης) φώτα και κάθε είδους διεγερτικό αισθήσεων αποτελούν παράγοντες που προκαλούν «επεισόδιο» ημικρανίας. Κάποια απ' αυτά τα ερεθίσματα είναι δύσκολο να αποφευχθούν αλλά η γνώση ότι συμβαίνουν σε συγκεκριμένες στιγμές και συγκεκριμένα περιβάλλοντα βοηθάει την προσπάθεια αποφυγής τους. Αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • οδήγηση τη νύχτα
  • παρακολούθηση σινεμά ή θεάτρου
  • επίσκεψη σε κλαμπ και τοποθεσίες με μεγάλα πλήθη
  • παραμονή σε σημείο που έχει αντηλιά

Επίσης συστήνεται να μειώνεται ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης ή άλλου είδους οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών (π.χ. κομπιούτερ) προκειμένου να ξεκουράζονται τα μάτια. Βοηθάει επίσης η αναπροσαρμογή των επιπέδων φωτός στις οθόνες. 

2. Δώστε σημασία στις επιλογές φαγητού

Συγκεκριμένα φαγητά και ποτά μπορούν να πυροδοτήσουν «επεισόδια» ημικρανίας και μεταξύ αυτών είναι τα εξής:

  • σοκολάτα
  • κόκκινο κρασιά
  • επεξεργασμένο κρέας
  • γλυκαντικά
  • τυρί

Γνωρίζοντας ποιά τρόφιμα και πρόσθετα φέρνουν «επεισόδια» ημικρανίας είναι ξεκάθαρο ότι μπορείτε να τα αποφεύγετε. Τα φαγητά και τα ποτά με καφεΐνη ή αλκοόλ, ειδικά τα κόκκινα κρασία ή η σαμπάνια, αποτελούν συνηθισμένους παράγοντες πρόκλησης «επεισοδίου» ημικρανίας. Είναι πιθανό να χρειαστεί να περιορίσετε ή να αποφύγετε εντελώς την κατανάλωση των παραπάνω. 

3. Κρατήστε ημερολόγιο πονοκεφάλων

Κρατώντας ημερολόγιο μπορεί να αναγνωρίσετε καλύτερα τους παράγοντες που σας προκαλούν ημικρανία. Ιδού μερικά παραδείγματα των πραγμάτων που θα μπορούσατε να σημειώνετε στο ημερολόγιο:

  • τι τρώτε και πίνετε όταν σας πιάνει ημικρανία
  • τι σωματική άσκηση κάνετε και τι πρόγραμμα έχετε 
  • τι καιρό έχει
  • τι έντονα συναισθήματα πιθανώς βιώνετε
  • τι φάρμακα παίρνετε σε μέρα με «επεισόδιο» ημικρανίας
  • τι χρόνο και ένταση έχουν οι πονοκέφαλοι

Σημειώνοντας τα παραπάνω θα σχηματίσετε μια πολύ καλή εικόνα για τις ημικρανίες σας και θα προσδιορίσετε τους παράγοντες που σας προκαλούν «επεισόδια» ώστε να μπορείτε να τους αποφεύγετε. 

4. Δώστε σημασία στις ορμονολογικές αλλαγές

Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στις ημικρανίες. Αρκετοί άνθρωποι, ειδικά οι γυναίκες, έχουν την τάση να βιώνουν περισσότερες ημικρανίες κατά ή ακριβώς πριν από την περίοδό τους. Είναι πιθανό να χρειαστεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τις διατροφικές επιλογές αλλά και τις συνήθειες γυμναστικής κι αυτό γιατί μπορεί να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα. Τα στοματικά αντισυλληπτικά και θεραπείες αντικατάστασης ορμονών είναι πιθανό να αυξήσουν τη συχνότητα και την ένταση των επεισοδίων ημικρανίας. Μερικές γυναίκες είναι πιθανό να βρουν ανακούφιση εφόσον αλλάξουν τη μέθοδο αντισύλληψης. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις γυναικών που έχουν λιγότερες ημικρανίες όταν λαμβάνουν αντισυλληπτικά. 

5. Πάρτε συμπληρώματα διατροφής 

Κι ενώ οι ημικρανίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με ή δίχως φάρμακα, είναι σημαντικό ένας άνθρωπος να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η λήψη συγκεκριμένων βοτάνων και μεταλλικών στοιχείων μπορεί να βοηθήσει με την παρεμπόδιση εμφάνισης επεισοδίων ημικρανίας. Η έλλειψη μαγνησίου έχει αποδειχθεί ότι συνεισφέρει στην εμφάνιση ημικρανιών. Γι' αυτό η λήψη συμπληρώματος διατροφής που περιέχει μαγνήσιο είναι πιθανό να μειώσει τα επεισόδια ημικρανίας. 

Μιλήστε με τον γιατρό σας για τις φυτικές θεραπείες και άλλες μη συνταγογραφούμενα συμπληρώματα που θα μειώσουν / χαλαρώσουν τα συμπτώματα. 

6. Δώστε προσοχή στον καιρό

Οι αλλαγές στον καιρό μπορούν να επηρεάσουν τις ημικρανίες. Η υψηλή υγρασία και οι καυτές θερμοκρασίες, ακόμα και οι βροχερές μέρες, μπορούν να ενεργοποιήσουν τους παράγοντες που πυροδοτούν επιθέσεις ημικρανίας. Αν ο καιρός γίνεται άβολος για εσάς ίσως χρειάζεται να μείνετε σε εσωτερικούς χώρους και να αποφύγετε να βγείτε έξω για όσο διαρκούν τα φαινόμενα. Προφανώς σε κάποιες περιστάσεις (π.χ. εργασία ή άλλου είδους υποχρεώσεις) δεν είναι πάντα εφικτό να αποφύγει ένας άνθρωπος να βγει σε εξωτερικό χώρο. Μπορεί ωστόσο να μειώσει το χρόνο αυτό. 

7. Φάτε και κοιμηθείτε με πρόγραμμα

Η κατανάλωση γευμάτων πριν από την τυπική τους ώρα ή η παράλειψή τους μπορεί να πυροδοτήσει επιθέσεις ημικρανίας. Για τους περισσότερους ανθρώπους θεωρείται καλό να τρώνε περίπου μία ώρα μετά το ξύπνημα και ύστερα ανά 3-4 ώρες. Η πείνα αλλά και η αφυδάτωση προκαλούν ημικρανίες γι' αυτό πρέπει να είστε βέβαιοι ότι πίνετε αρκετά υγρά (κυρίως νερό) και δεν παραλείπετε γεύματα με συνέπεια να πεινάτε διαρκώς. 

Η έλλειψη ύπνου επίσης μπορεί να διεγείρει τα επεισόδια ημικρανίας. Συστήνεται λοιπόν σε κάθε άνθρωπο να κοιμάται επαρκώς, τουλάχιστον 7-8 ώρες το 24ωρο. Στον αντίποδα, δεν πρέπει να κοιμάται κάποιος υπερβολικά, πάρα πολλές ώρες, γιατί κι αυτό μπορεί ν' αποτελέσει παράγοντα πυροδότησης ημικρανίας. 

8. Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης

Αν και δεν γίνεται να αποφευχθούν εντελώς οι παράγοντες στρες στην καθημερινότητα, μπορεί ένας άνθρωπος να διαχειριστεί με επιτυχία πως αντιδρά σ' αυτούς. Οι επιθέσεις ημικρανίας είναι συνηθισμένες σε γεγονότα που προκαλούν άγχος/στρες. Οι τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και η βιοανάδραση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες. 

9. Διαλέξτε ασκήσεις χαμηλής έντασης

Η τακτική άσκηση αποτελεί σημαντικό μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Όμως η έντονη άσκηση, όπως η άρση βαρών, μπορεί να πυροδοτήσει επεισόδια ημικρανίας. Δώστε προσοχή στο πως αντιδρά το σώμα σας σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Επιλέξτε για δραστηριότητες που βοηθούν στη μείωση του στρες χωρίς να πιέζεται έντονα το σώμα. Η γιόγκα, η ελαφριά αερόβια άσκηση και το τάι τσι μπορούν να αποτελέσουν καλές επιλογές. Επίσης η λήψη αντιφλεγμονώδους φαρμάκου πριν από την άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων, ωστόσο συστήνεται πρώτα η συμβουλή από γιατρό γι' αυτό. 


Προγραμματίστε 

Το να μάθετε να αποφεύγετε συγκεκριμένους παράγοντες που πυροδοτούν τις κρίσεις ημικρανίας με το να προγραμματίζετε πράγματα εμπρός αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της αντιμετώπισης του προβλήματος. Ουσιαστικά προσπαθείτε να τις προλάβετε στο ξεκίνημά τους με συνέπεια να γίνεται εφικτή η αποφυγή των έντονων συμπτωμάτων. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ημικρανία ή πονοκέφαλος; Ποιά είναι η διαφορά;


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .