Shape
carespot.gr
carespot.gr

Καλοκαίρι και απολέπιση: Να κάνεις ή όχι;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

18 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι. Η υγρασία, η ζέστη και ο ήλιος (ειδικά όταν υπάρχουν σε μεγάλες... δόσεις) αποτελούν αναμφίβολα έναν... εχθρό της επιδερμίδας σου. Κι εσύ είναι σίγουρο πως αναρωτιέσαι: να κάνω απολέπιση το καλοκαίρι ή όχι; Θα αναρωτιέσαι σίγουρα και το εξής: το καλοκαίρι πρέπει να κάνω περισσότερη απολέπιση ή λιγότερη; Μία απάντηση δεν υπάρχει. Κι αυτό γιατί το πόσο συχνά θα κάνεις απολέπιση τους καλοκαιρινούς μήνες εξαρτάται. Από τι; Από το πόσο τραυματισμένο ή όχι είναι το δέρμα σου. Και εξηγούμαστε. 


Υπό κανονικές συνθήκες το δέρμα σου δεν χρειάζεται περισσότερη ούτε λιγότερη απολέπιση τους καλοκαιρινούς μήνες. Χρειάζεται την ίδια που έκανες και τον χειμώνα ή το φθινόπωρο ή την άνοιξη. «Ο κύκλος της αντικατάστασης κυττάρων στο δέρμα δεν αλλάζει από εποχή σε εποχή. Συνήθως παραμένει σταθερός είτε τον χειμώνα είτε το καλοκαίρι», λέει η ειδική επί του θέματος, Λόρα Κλάιν συμπληρώνοντας ότι περίπου κάθε 28 μέρες, κατά μέσο όρο, αντικαθίστανται τα κύτταρα στο δέρμα. Συνεπώς αυτό που πρέπει να κάνεις εσύ είναι να συνεχίσεις την απολέπιση μια φορά την εβδομάδα σε πρόσωπο και σώμα. 


Μερικές φορές είναι σίγουρο ότι θα θέλεις να κάνεις πιο συχνά απολέπιση το καλοκαίρι αφού θα βλέπεις το δέρμα σου ξηρό και αφυδατωμένο. Μην το κάνεις, μείνε στο μία φορά την εβδομάδα. Αντί να κάνεις απολέπιση, φρόντισε να το ενυδατώσεις σωστά μη παραλείποντας τη ρουτίνα ομορφιάς. Θα πρέπει να κάνεις μικρή παύση από την απολέπιση το καλοκαίρι μόνο όταν μείνεις για πολλή ώρα στον ήλιο και πάθεις ηλιακό έγκαυμα. Μετά από μερικές μέρες το καμένο δέρμα σου θα έχει καεί και θ' αρχίσει να ξεφλουδίζει. Μην θεωρήσεις απαραίτητο να κάνεις απολέπιση. Αντιθέτως, άφησε το δέρμα σου να καθαρίσει μόνο του και τα μικρά κομμάτια ξηραμένου δέρματος να πέσουν μόνα τους και να εμφανιστεί το νέο από κάτω. 


Αυτό που πρέπει να κάνεις εσύ λοιπόν είναι να βρεις την κατάλληλη ενυδατική κρέμα και να την χρησιμοποιείς συστηματικά αλλά και τα κατάλληλα απολεπιστικά. Μην ξεχνάς φυσικά και ένα καλό σφουγγάρι το οποίο κάνει ελαφρά απολέπιση κάθε φορά που πλένεσαι. 


Extra tip: Αν θα πρέπει να διαφοροποιήσεις κάτι έχει να κάνει με την ώρα της απολέπισης. Προτίμησε να την κάνεις βραδινές ώρες το καλοκαίρι ώστε να δίνεις χρόνο στην επιδερμίδα σου να αποκαθίσταται. Επίσης, αν προγραμματίζεις μπάνιο στη θάλασσα τότε προγραμμάτισε την απολέπιση 1-2 μέρες νωρίτερα ώστε να ελαττώσεις τις πιθανότητες να καείς καθώς το δέρμα θα είναι πιο ευαίσθητο. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .