Shape
carespot.gr
carespot.gr

Κορωνοϊός: Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι

4 Φεβρουαρίου 2021

Είναι γνωστό σε όλους ότι η covid-19 είναι πιο επικίνδυνος για τις αποκαλούμενες ευπαθείς ομάδες. Σε αυτές ανήκουν άνθρωποι με χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας (σ.σ.: σε πνεύμονες, καρδιά, συκώτι, ή υποφέρουν από κάποια μορφή καρκίνου) αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας και πιο συγκεκριμένα οι άνω των 65 ετών. Μιλώντας για τη δεύτερη κατηγορία, όσο μεγαλώνει η ηλικία τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές από τον κορωνοϊό που μπορεί να οδηγήσουν τον ασθενή σε νοσοκομείο, διασωλήνωση και, σε κάποιες περιπτώσεις δυστυχώς, τον θάνατο. Πιο συγκεκριμένα, οι 8 στους 10 θανάτους από covid-19 στις ΗΠΑ αφορούν ανθρώπους από 65 ετών και άνω. Ας δούμε λοιπόν τι μπορείς να κάνεις αν ανήκεις σε ηλικιακή ομάδα που η προσοχή σου πρέπει να είναι μεγαλύτερη.


Πώς να μειώσεις τον κίνδυνο να κολλήσεις covid-19:

  • Φόρα μάσκα όταν έρχεσαι σε επαφή με άλλους.
  • Περιόρισε, όχι διέκοψε εντελώς, τις κοινωνικές επαφές.
  • Κράτα απόσταση 2μ. με άλλους ανθρώπους.
  • Πλένε συχνά τα χέρια σου με σαπούνι και αν δεν υπάρχει διαθέσιμο εκείνη τη στιγμή, χρησιμοποίησε αντισηπτικό με τουλάχιστον 60% αλκοόλη.
  • Απέφευγε να αγγίζεις τα μάτια, τη μύτη και γενικώς το πρόσωπο.
  • Κάλυψε με τον αγκώνα σου το στόμα και τη μύτη όταν βήχεις ή φτερνίζεσαι και μετά πλύνε τα χέρια σου.
  • Πλένε συχνά και απολύμανε τις επιφάνειες στο σπίτι, ειδικά αυτές που αγγίζεις συχνά.


«Μέτρα» τις κοινωνικές επαφές

Δεν είναι καλό να απομονωθείς φοβούμενος να κολλήσεις τον ιό και οι σοβαροί λόγοι εξηγούνται πιο κάτω. Αυτό που οφείλεις να κάνεις είναι να... μετράς τις κοινωνικές σου επαφές, ακόμα και στον πιο στενό σου οικογενειακό ή φιλικό περίγυρο. Και όταν λέμε να μετράς, εννοούμε να φροντίζεις να ξέρεις τις απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως «πόσοι θα είναι στο σπίτι;», «θα φοράνε όλοι μάσκα;», «για πόση ώρα θα μείνεις εκεί;».


Ψώνια σε ώρες... ενηλίκων

Επέλεξε προσεκτικά τις ώρες που θα βγεις από το σπίτι για να επισκεφθείς το φαρμακείο ή το σούπερ μάρκετ για τα απολύτως απαραίτητα κι εφόσον δεν μιλάμε για προϊόντα που μπορούν να έρθουν στην πόρτα σου. Απόφυγε τις λεγόμενες ώρες αιχμής όπου ο κόσμος θα είναι πολύς. Διάλεξε τις ώρες... ενηλίκων, δηλαδή είτε πολύ πρωί που οι νεότεροι κοιμούνται, είτε αργά το βράδυ.


Τι οδηγεί στην αύξηση σοβαρών επιπλοκών:

Αν ακολουθείς κάποια ιατρική / φαρμακευτική αγωγή για άλλη ασθένεια, δεν πρέπει να την εγκαταλείψεις ή να την παραλείψεις για κάποιο διάστημα ειδικά αν δεν ρωτήσεις πρώτα τον γιατρό σου. Προσπάθησε να φροντίσεις για απόθεμα τουλάχιστον 30 ημερών των φαρμάκων σου ώστε να μην επισκέπτεσαι πολύ συχνά το φαρμακείο. Μην καθυστερείς να ζητάς ιατρική βοήθεια αν χρειάζεται φοβούμενος τον covid-19 και ότι μπορεί να τον... κολλήσεις κάπου. Τηλεφώνησε άμεσα στον γιατρό σου αν βλέπεις ανησυχητικά συμπτώματα.


Κοινωνική απομόνωση ο... έξτρα κίνδυνος:

Πριν καν την πανδημία έρευνες είχαν επιβεβαιώσει ότι το 1/3 του πληθυσμού μεγαλύτερης ηλικίας στον Δυτικό Κόσμο, όπως π.χ. οι Αμερικάνοι, βίωναν κοινωνική απομόνωση. Είχαν λιγοστές κοινωνικές επαφές και αισθάνονταν μοναξιά. Η πανδημία έκανε πιο έντονο αυτό το πρόβλημα και άγγιξε συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των πληθυσμών. Αυτή η απομόνωση έχει επιβαρύνει την υγεία καθώς ως γνωστόν υπάρχει μεγάλη σύνδεση της ψυχολογίας με διάφορες ασθένειες. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβλήματα που προκαλούνται από την κακή ψυχολογία προκαλούν πρόωρους θανάτους σε ίδιο ποσοστό με το κάπνισμα ή την παχυσαρκία! Μεγαλύτεροι άνθρωποι χωρίς συχνές κοινωνικές επαφές οδηγούνται σε κατάθλιψη και συχνά φτάνουν μέχρι και αυτοκτονικές τάσεις.


Τι να κάνεις:

  • Βάλε πρόγραμμα: Προσπάθησε να οργανώσεις μια καθημερινή ρουτίνα. Σήκω από το κρεβάτι συγκεκριμένη ώρα, ντύσου και κάνε μικρές δραστηριότητες. Από πλύσιμο πιάτων, ενασχόληση με κηπουρική, διάβασμα εφημερίδας, βιβλίων, λύση σταυρόλεξων, τηλεφωνήματα σε συγγενείς και φίλους ή ακόμα και παρακολούθηση online μαθημάτων / σεμιναρίων.
  • Διατήρησε φυσική κατάσταση: Διάλεξε εύκολες ασκήσεις γυμναστικής για το σπίτι. Εννοείται ένας μικρός περίπατος είναι κάτι παραπάνω από αρκετός και βοηθάει πολύ στην υγεία.
  • Αποδέξου τον κίνδυνο: Μην υποτιμάς τους κινδύνους για την υγεία σου από την κοινωνική αποστασιοποίηση. Μην απομονώνεσαι. Αν αισθάνεσαι ότι έχεις εγκαταλειφθεί απ' όλους, μην ντραπείς να ζητήσεις βοήθεια ακόμα και από τις αρμόδιες υπηρεσίες που είναι εκεί για σένα.
  • Μην φοβάσαι να βγεις: Ο κίνδυνος για την υγεία σου από τον covid-19 μην σε οδηγήσει στο άλλο άκρο, δηλαδή την απόλυτη απομόνωση και τον τρόπο να βγεις από το σπίτι για λίγο. Ο καθαρός αέρας θα σου κάνει καλό αρκεί να έχεις κατά νου ότι δεν πρέπει να βγεις δίχως τις απαραίτητες προφυλάξεις. Έχε πάντα τη μάσκα στο πρόσωπό σου, αντισηπτικό και (γιατί όχι;) γάντια στα χέρια. Φυσικά απόφυγε να πλησιάσεις περισσότερο από τα 2μ. οποιονδήποτε, ειδικά όσους δεν φορούν μάσκα.
  • Σκέψου και τους άλλους: Είναι λογικό να ανησυχείς για την υγεία σου και να έχεις αποστασιοποιηθεί, όμως μερικά απλά πράγματα, όπως ένα τηλεφώνημα σε δικούς σου ανθρώπους που βιώνουν την ίδια κατάσταση, θα κάνει πολύ καλό και στη δική σου ψυχολογία και του άλλου προσώπου. Και ως γνωστόν, η καλή ψυχολογία έχει σημαντική επίδραση στην καλή υγεία. Ο εθελοντισμός και μια καλή πράξη μόνο ευεργετικές συνέπειες μπορούν να έχουν.
  • Δέξου βοήθεια: Μην φοβάσαι ή διστάζεις να δεχθείς τη βοήθεια κάποιου. Η οικογένειά σου, οι φίλοι σου και φυσικά οι αρμόδιες υπηρεσίες θέλουν να βοηθήσουν αρκεί να βρουν την πόρτα σου ανοιχτή.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .