Μανταρίνι το φρούτο που σκοτώνει ιούς και βακτήρια και παράγει κολλαγόνο!
23 Νοεμβρίου 2021
Έχουν υπέροχη γεύση κι εκτός του ότι είναι απολαυστικά αποτελούν και «ενέσεις» βελτίωσης της γενικότερης υγείας και τόνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Για τα μανταρίνια ο λόγος που είναι ένα κατ' εξοχήν χειμερινό φρούτο που συναντάται σε αφθονία τις βροχερές και κρύες μέρες του χρόνου και δεν κοστίζει ιδιαίτερα, άρα είναι προσιτό σε όλους. Λόγω της υπέροχης γεύσης τους και του μικρού τους μεγέθους, υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση σε αρκετό κόσμο ότι τα μανταρίνια είναι απλά ένα φρούτο-γλύκισμα και όχι κάτι αληθινά πολύτιμο για έναν οργανισμό. Ας αρχίσουμε από το βασικό: πρόκειται για ένα πολύ πολύ θρεπτικό φρούτο ισάξιο των πορτοκαλιών με τα οποία... συγγενεύουν.
Ένα μανταρίνι μεσαίου μεγέθους έχει μόλις 47 θερμίδες, άρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη σιλουέτα ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί αίσθημα πλήρωσης και μειώνει την πείνα. Επίσης έχει 12γρ. υδατάνθρακες, 2γρ. φυτικές ίνες, 26% της απαραίτητης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C, κάλιο και ελάχιστη πρωτεΐνη και λιπαρά. Επίσης έχουν αντιοξειδωτική δράση περιορίζοντας τη ζημιά από το οξειδωτικό στρες. Και όταν λέμε ζημιά εννοούμε αύξηση των πιθανοτήτων για εμφάνιση ασθενειών όπως η αρθρίτιδα, ο καρκίνος ή καρδιακά προβλήματα. Τα μανταρίνια, ακόμα και στη φλούδα τους, πέρα από την πολύτιμη βιταμίνη C έχουν κρυπτοξανθίνη και φλαβονοειδή όπως η ναριγίνη, η εσπεριδίνη και η νομπελιτίνη.
Όπως υπογραμμίσαμε και στον πρόλογο, τα μανταρίνια ενισχύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το ανοσοποιητικό για να καταπολεμήσει ιούς και βακτήρια και το καταφέρνει αυτό δρώντας στα T cells, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που προστατεύουν τον οργανισμό. Έρευνες έχουν δείξει ότι η επίδραση στα T cells του οργανισμού από την κατανάλωση μανταρινιών μπλοκάρει πιθανότητες ασθενειών που οδηγούν σε θανάτους. Επίσης η βιταμίνη C δυναμώνει τα φαγοκύτταρα που καταπολεμούν τα βακτήρια.
Στα συν της υγείας από την κατανάλωση μανταρινιών περιλαμβάνεται και η βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν προστατεύουν από την αύξηση πιθανοτήτων για εμφάνιση διαταραχών όπως η σχιζοφρένεια, το Αλτσχάιμερ ή η νόσος Πάρκινσον. Εκτός όλων των παραπάνω που είναι πολύ σημαντικά, τα μανταρίνια φροντίζουν και για την ομορφιά ενός ανθρώπου και να δείχνει νεότερος. Πως; Με το να βελτιώνουν την υγεία και την εμφάνιση του δέρματος. Η βιταμίνη C έχει και αυτή την ιδιότητα, να βοηθάει στην αύξηση παραγωγής κολλαγόνου από τον οργανισμό. Όσο μεγαλώνουμε μειώνεται η φυσική παραγωγή κολλαγόνου ενώ η βιταμίνη C προάγει την παραγωγή του το οποίο μειώνει τα σημάδια γήρανσης και παράλληλα ευνοεί την επούλωση πιθανών πληγών.
Extra info: Το πολύ καλό με το μανταρίνι είναι ότι καταναλώνεται τόσο εύκολα όσο μπορεί να το βρει κανείς στην αγορά. Τρώγεται σκέτο, ως σνακ. Γίνεται χυμός. Γίνεται σμούθι (smoothie). Μπορεί να μπει και σε σαλάτα ή ακόμα και σάλτσα!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .