Shape
carespot.gr
carespot.gr

Tips για μέγιστη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

18 Ιουνίου 2021

Αισθάνεσαι σιγουριά πως τρως κυκλικά ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός αλλά ταυτόχρονα έχεις αίσθημα αδυναμίας και το τσεκ απ δείχνει ότι έχεις ελλείψεις σε βιταμίνες, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό; Συμβαίνει και υπάρχει λογική εξήγηση γι' αυτό. Βλέπεις, δεν φτάνει μόνο να τρως τα πάντα. Παίζει ρόλο και ο τρόπος που τα τρως. Τι εννοούμε; Για να απορροφηθούν σωστά από τον οργανισμό οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τα μέταλλα και όλα τα μικρο-θρεπτικά συστατικά και να βοηθήσουν τον οργανισμό να λειτουργήσει σωστά πρέπει να φροντίσεις να τα πάρεις σωστά. Θες να δούμε μαζί τους σωστούς τρόπους ώστε από 'δω και στο εξής να μην έχεις κενά θρεπτικών συστατικών;


1) Κάθε «πράγμα» στον καιρό του.

Στις σύγχρονες εποχές υπάρχουν σχεδόν όλα τα φρούτα και όλα τα λαχανικά όλες τις εποχές. Μας αρέσει αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό. Φρόντισε να μάθεις ποιά φρούτα ή λαχανικά είναι της εποχής και επέλεγε να τρως αυτά. Μην τρως ό,τι σου αρέσει, τρώγε ό,τι είναι της εποχής γιατί θα είναι πιο θρεπτικό και θα έχει και αντιοξειδωτικές δράσεις. 


2) Μαγείρεψε καλά και σωστά.

Τα θρεπτικά συστατικά που θες να πάρεις μέσω των τροφών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κτλ) είναι πολύ ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες. Γι' αυτό λοιπόν μην τα παρα-μαγειρεύεις και ειδικά σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης, μην πετάς στο νεροχύτη το νερό στο οποίο βράζεις τρόφιμα αλλά να το πίνεις ως σούπα αφού είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα, μην ετοιμάζεις πολλή ώρα πριν την φας τη σαλάτα φρούτων ή λαχανικών αφού ο αέρας καταστρέφει μέρος των θρεπτικών συστατικών. 


3) Κάνε σωστούς συνδυασμούς.

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία συχνά αλληλοεπιδρούν και είτε βοηθάνε αλλά και εμποδίζουν το ένα το άλλο στη σωστή απορρόφηση από τον οργανισμό. Γι' αυτό καλό είναι να ξέρουμε τι συνδυάζουμε και τι όχι. Μερικοί από τους πιο πετυχημένους συνδυασμούς θρεπτικών συστατικών είναι οι ακόλουθοι:

  • Βιταμίνη D - Ασβέστιο: Σολομός, τόνος, συκώτι, κρόκοι αβγών & γαλακτοκομικά, λαχανικά, μπρόκολο. 
  • Κάλιο - Νάτριο: Φρούτα, λαχανικά & μαγειρευτό κρέας.
  • Σίδηρος - Βιταμίνη C: Φακές & λεμόνι, πορτοκάλι, ακτινίδιο, κόκκινη πιπεριά, μπρόκολο, κουνουπίδι. 
  • Φυλλικό οξύ - Βιταμίνη Β12: Συκώτι, μοσχάρι, σπανάκι, όσπρια, σπαράγγια & ψάρι, μύδια, βοδινό, γιαούρτι, αυγά, κοτόπουλο.
  • Βιταμίνη C - Βιταμίνη Ε: Πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, ακτινίδιο & αμύγδαλα, αβοκάντο, ελαιόλαδο, ηλιόσποροι. 
  • Θείο - Ψευδάργυρος: Λαχανικά, σκόρδο, κρεμμύδι, κρόκος αυγού, κρέας, όσπρια & στρείδια, κόκκινο κρέας, φυστίκια, συκώτι μοσχαριού, αυγό, καρύδια, κοτόπουλο, φασόλια, καλαμπόκι. 


Extra info1: Όσον αφορά τα φρούτα, τον χειμώνα επέλεγε πορτοκάλι, μήλο, μανταρίνι, την άνοιξη πορτοκάλι, μανταρίνι, φράουλες, το καλοκαίρι βερύκοκα, καρπούζια, πεπόνια, νεκταρίνια, ροδάκινα, κεράσια και το φθινόπωρο σταφύλια, αχλάδια, σύκα, ρόδια. 

Extra info2: Όσον αφορά στα λαχανικά, τον χειμώνε επέλεγε κουνουπίδι, λάχανο, μαρούλι, μπρόκολο, σπανάκι, την άνοιξη αγκινάρες, ραπανάκι, σπανάκι, πατζάρι, φρέσκο κρεμμύρι, το καλοκαίρι ντομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες, φασολάκια, κολοκυθάκια, μπάμιες και το φθινόπωρο κολοκύθες, ραπανάκια, πράσο, κρεμμυδάκι. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .