Μελατονίνη: Γιατί και πόση να πάρεις και τι να προσέξεις
19 Μαΐου 2021
Έχεις μεγαλώσει αρκετά και δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς; Σε έχει κυριεύσει το άγχος λόγω διαφόρων προβλημάτων της καθημερινότητας και στριφογυρνάς στο κρεβάτι; Εργάζεσαι νύχτα και δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς τη μέρα με συνέπεια να είσαι διαρκώς μισοκοιμισμένη/ος; Έκανες μόλις υπερατλαντικό ταξίδι και υποφέρεις από το τζετ λαγκ; Αν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω και δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, υπάρχει λύση. Μελατονίνη λέγεται και μπορείς να την πάρεις ως συμπλήρωμα διατροφής για να αφεθείς στην αγκαλιά του Μορφέα. Πριν απ' όλα ωστόσο, επιβάλλεται να διαβάσεις όλα τα παρακάτω ώστε να γνωρίζεις πως θα πάρεις με ασφάλεια μελατονίνη και δεν υπάρξουν παρενέργειες.
Ας αρχίσουμε με το βασικό. Η μεταλονίνη είναι μια ορμόνη που παράγει φυσικά ο οργανισμός κάθε ανθρώπου και πιο συγκεκριμένα μια περιοχή του εγκεφάλου. Ο ρόλος της είναι να καθορίζει τον κύκλο του ύπνου και το πότε κοιμόμαστε και πότε ξυπνάμε. Γι' αυτό εξάλλου και όταν υπάρχει φως (τη μέρα) μειώνεται ή αναστέλλεται εντελώς η παραγωγή της ενώ όσο νυχτώνει αυξάνεται (και κορυφώνεται τα μεσάνυχτα) αφού ο οργανισμός μας... συμβουλεύει να πέσουμε για ύπνο. Γι' αυτό λοιπόν η μελατονίνη, που αποτελεί και συμπλήρωμα διατροφής προορισμένο για ανθρώπους που ο οργανισμός τους έχει μειώσει τη φυσική παραγωγή της, αποτελεί μια αποτελεσματική αντιμετώπιση αϋπνίας καθώς και τζετ λαγκ (από υπερατλαντικό ταξίδι). Συνήθως μειώνεται η φυσική παραγωγή μελατονίνης από τον οργανισμό μας όσο μεγαλώνουμε γι' αυτό και προβλήματα αϋπνίας αντιμετωπίζουν κυρίως οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν συμβαίνει και με νεότερους.
Ένα σημαντικό ζήτημα είναι πόσο ασφαλής είναι η καθημερινή χρήση της και ποιά η σωστή δοσολογία. Αναφορικά με το δεύτερο έρευνες έχουν τοποθετήσει την ημερήσια δοσολογία από 0,1 έως 10 mg. ενώ άλλες μείωσαν πιο πολύ το εύρος από 1 έως 5. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η μελατονίνη χρειάζεται 1-2 ώρες για να δράσει, συνεπώς πάρε τη 1-2 ώρες πριν την ώρα που θες να πας για ύπνο. Αν παίρνεις για πρώτη φορά είναι πιο ασφαλές να πάρεις μικρότερη δόση και πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σου. Αναφορικά με την επικινδυνότητα, έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση μελατονίνης για μικρό χρονικό διάστημα είναι απολύτως ασφαλής για ενήλικες αλλά και για παιδιά (δίχως άλλα προβλήματα υγείας) και δεν υπάρχει ανησυχία. Όσον αφορά στη χρήση μεγαλύτερης διάρκειας οι έρευνες δεν είναι όσο πολλές και μεγάλες θα μπορούσαν για ασφαλή συμπεράσματα. Όσες έχουν γίνει κάνουν λόγο για ήπιες παρενέργειες σε κάποιους ανθρώπους.
Δοκίμασε το ZZZQUIL NATURA Συμπλήρωμα Διατροφής με Μελατονίνη
Το ZzzQuil NATURA είναι συμπλήρωμα διατροφής με Μελατονίνη, Βιταμίνη Β6 και ένα συνδυασμό βοτάνων από Χαμομήλι, Λεβάντα και Βαλεριάνα. Πάρτε 1 ζελεδάκι 30 λεπτά πριν τον ύπνο και αφήστε ένα διάστημα τουλάχιστον 6 ωρών για ύπνο.
Αν προτιμάς σε μορφή κάψουλας τότε το EVIOL Sleep Well είναι μία ιδανική επιλογή.
Αποτελεί μοναδική σύνθεση μελατονίνης μαζί με βαλεριάνα, η οποία συμβάλλει στη ρύθμιση του ύπνου! Δεν περιέχει γλουτένη. 1 κάψουλα την ημέρα μετά τo βραδινό γεύμα πριν την ώρα του ύπνου.
Μην το παρακάνεις με τη δοσολογία γιατί:
- Θα μοιάζεις να βρίσκεσαι σε λήθαργο.
- Ενδέχεται να έχεις πονοκέφαλο.
- Ίσως αισθανθείς ναυτία.
- Αν είσαι παιδί μάλλον θα... βραχείς στον ύπνο σου.
*Λιγότερο πιθανές παρενέργειες μεγάλης δόσης είναι υπόταση, υπερβολικό άγχος ή κατάθλιψη, κοιλιακές κράμπες, ερεθισμοί.
Μην πάρεις μελατονίνη αν παίρνεις φάρμακα:
- Για την αραίωση του αίματος.
- Ανοσοκατασταλτικά.
- Για τον διαβήτη.
- Για την πίεση.
- Αντισυλληπτικά.
Μην πάρεις μελατονίνη αν:
- Είσαι έγκυος.
- Σχεδιάζεις να μείνεις έγκυος.
- Θηλάζεις.
- Πάσχεις από επιληψία.
- Είχες πρόσφατα αλλεργική αντίδραση.
- Έχεις πρόβλημα στο συκώτι ή το νεφρό.
Extra care1: Αν έχεις πάρει μια δόση μελατονίνης το βράδυ και πάλι δεν μπορείς να κοιμηθείς μην πάρεις δεύτερη αφού και πιθανότατα δεν θα έχει αποτέλεσμα. Αντιθέτως συζήτησέ με τον γιατρό σου προκειμένου να βρει εναλλακτικές θεραπείες για την αϋπνία σου.
Extra care2: Μην... ανακατεύεις το συμπλήρωμα μελατονίνης με άλλα χάπια για τον ύπνο, αντικαταθλιπτικά ή αλκοόλ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .