Shape
carespot.gr
carespot.gr

NMN: Τα εκπληκτικά αντιγηραντικά οφέλη του Μονονουκλεοτίδιου Νικοτιναμίδης

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

22 Φεβρουαρίου 2024

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που ψάχνονται αρκετά για να βρουν τρόπους να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης και να αυξήσουν το προσδόκιμο της ζωής, είναι πιθανό να έχετε ακούσει για το NMN. Όπου NMN βάλτε Nicotinamide Mononucleotide δηλαδή Μονονουκλεοτίδιο Νικοτιναμίδης. Τι είναι αυτό; Ένα μόριο που παράγει φυσικά το σώμα αλλά παρέχεται και με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής. Επιστήμονες, μεταξύ αυτών και Ντέιβιντ Σίνκλερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που ειδικεύεται σε θέματα μακροζωΐας, επέκτειναν τις έρευνές τους αναφορικά με άλλα πιθανά οφέλη του NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Μονονουκλεοτίδιο Νικοτιναμίδης) σε άλλους τομείς της υγείας. Τομείς όπως οι παρακάτω:

  • μακροζωΐα
  • διαβήτης
  • υγεία συκωτιού
  • λειτουργία εγκεφάλου
  • υγεία καρδιάς
  • ποιότητα ύπνου
  • σωματική απόδοση στην άσκηση


Βεβαίως, όπως συμβαίνει κάθε φορά με μια φρέσκια επιστημονική ανακάλυψη, απαιτούνται κι άλλες σχετικές έρευνες την επίδραση του NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο) στη γενικότερη υγεία ενός ανθρώπου ώστε να επιβεβαιωθούν τα πρώτα πολύ θετικά αποτελέσματα. 

Τι είναι το NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Μονονουκλεοτίδιο Νικοτιναμίδης);

Για να το θέσουμε απλά, το NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο) είναι ένα μόριο που βοηθάει τον οργανισμό να παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια. Το NMN είναι ένας τύπος μορίου που αποκαλείται νουκλεοτίδιο. Τα νουκλεοτίδια παίζουν αρκετούς ρόλους σ' ένα σώμα, μεταξύ αυτών είναι να χτίζουν DNA. 

Μέσα στα κύτταρα το NMN μετατρέπεται σε ένα άλλο μόριο που είναι γνωστό ως nicotinamide adenine dinucleotide (NAD). Το σώμα χρειάζεται το NAD για μια σειρά λειτουργιών που σχετίζονται με τον μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας. 

Είναι πιθανό να υποθέσει κανείς ότι το NMN είναι ένα ωμό προϊόν και το NAD ως η εξευγενισμένη έκδοσή που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα. Η ποσότητα NAD που μπορεί να παράξει ένας οργανισμός εξαρτάται από το απόθεμα NMN. 


Τα οφέλη του NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Μονονουκλεοτίδιο Νικοτιναμίδης)

Όλα τα κύτταρα στο σώμα χρησιμοποιούν το NAD και γι' αυτό έχουν ανάγκη το NMN που αποτελεί τον πρόδρομο για να λειτουργήσουν κατάλληλα. Το NAD βοηθάει τα κύτταρα να ρυθμίσουν μια σειρά από βασικές λειτουργίες ώστε αυτά να συμπεριφέρονται ομαλά και αρμονικά. Αυτές είναι οι εξής:

  • μεταβολισμός ενέργειας
  • επιδιόρθωση DNA
  • ρύθμιση γονιδιακής έκφρασης
  • κυτταρικές αντιδράσεις στο στρες


Είναι σημαντικό τα κύτταρα να έχουν άφθονο NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο) ώστε να μπορέσουν να παράξουν NAD και να υποστηρίξουν τις παραπάνω λειτουργίες. 

Τα επίπεδα NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο) φυσικά μειώνονται όσο περνάει ο χρόνος και γερνάει ένας άνθρωπος. Εύλογα μαζί με τα επίπεδα NMN μειώνονται αναλογικά και εκείνα του NAD. Κι αυτό έχει συνέπειες στην υγεία κατά την διαδικασία γήρανσης ενός ανθρώπου. 

Για παράδειγμα, έρευνα έδειξε άνθρωποι με διαφορετικά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, μεταξύ αυτών ήταν ο διαβήτης και ασθένειες του συκωτιού, είχαν συνήθως χαμηλότερα επίπεδα NMN και NAD στον οργανισμό τους. 

Τεστ σε εργαστήρια αλλά και ζώα έδειξαν ότι το NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο) μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε άλλες πτυχές της γήρανσης μεταξύ αυτών η υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. 


NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Μονονουκλεοτίδιο Νικοτιναμίδης) vs NR

Αν λοιπόν έχετε ακουστά για το NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο) είναι πιθανό να έχετα ακουστά και για το NR, δηλαδή το nicotinamide riboside / ριβοσίδη νικοτιναμίδης. Πρόκειται για μόριο παρόμοι με το NMN που λαμβάνεται επίσης ως συμπλήρωμα διατροφής από ανθρώπους για ομαλή και υγιή διαδικασία γήρανσης. Έρευνες έχουν δείξει ότι το σώμα μετατρέπει το NR σε NMN και αυτό μετά μετατρέπεται σε NAD. 


Πιθανά οφέλη του NAD

Εφόσον το NMN είναι τόσο άμεσα συνδεδεμένο με το NAD, δηλαδή το nicotinamide adenine dinucleotide, στα ελληνικά δινουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης αδενίνης, ας δούμε τι έχουν δείξει οι έως τώρα έρευνες σχετικά με τα πιθανά οφέλη του στην υγεία:


Αυξάνει τη μακροζωΐα: Στα κύτταρα το NAD ενεργοποιεί μια ομάδα πρωτεϊνών που ονομάζονται σιρτουΐνες που βοηθούν στην επιδιόρθωση του DNA. Η δραστηριότητα των σιρτουϊνών έχει σχετιστεί με τη μακροζωΐα. Στον αντίποδα τα χαμηλά επίπεδα NAD έχουν συνδεθεί με ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Προστατεύει τον εγκέφαλο: Το NAD θεωρείται ότι παίζει ρόλο στην παραγωγή μιας πρωτεΐνης που προστατεύει τα κύτταρα από την κατάπτωση της μιτοχονδριακής λειτουργίας και του οξειδωτικού στρες. Αυτοί οι στρεσογόνοι παράγοντες σχετίζονται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ. 

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων: Έρευνα σε ποντίκια έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα NAD στο αίμα αντιστρέφουν την αρτηριακή ζημιά που σχετίζεται με την ηλικία / γήρανση και παράλληλα προστατεύει από την πιθανή εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων. 

Ενδέχεται να προστατεύει από καρκίνο: Τα αυξημένα επίπεδα NAD είναι πιθανό να βοηθήσουν / συνεισφέρουν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και τη ζημιά στο DNA που σχετίζονται με την εμφάνιση μορφών καρκίνου.

Βοηθάει με το jet lag: Έρευνα έδειξε ότι το NAD προσαρμόζει το εσωτερικό βιολογικό ρολόιο κάθε ανθρώπου και πιθανώς τον βοηθάει να μειώσει τα συμπτώματα του λεγόμενου jet lag (τζετ λαγκ) που προκαλείται μετά από υπερατλαντικά αεροπορικά ταξίδια. Επίσης βοηθάει στην προσαρμογή άλλων διαταραχών του κιρκάδιου ρυθμού.

Αντιμετωπίζει τη γήρανση των μυών: Μελέτες σε γηραιά ποντίκια έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα NAD βοήθησαν με την μυϊκή λειτουργία, τη δύναμη και τη διάρκεια.


Οφέλη λήψης συμπληρώματος NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο)

Έχοντας πλήρη γνώση του τι προσφέρει το φυσικό NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο) στην ανθρώπινη υγεία, οι επιστήμονες θεωρούν ότι ανάλογα θετικά είναι τα αποτελέσματα και της λήψης συμπληρωμάτων NMN το οποίο φέρεται να αντιστρέφει τις συνέπειες της γήρανσης. Μερικοί ειδικοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι το NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο) αποτελεί κάτι σαν ελιξήριο νεότητας. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν και τα τεστ σε ζώα. 


Έχει αληθινά θετικά αποτελέσματα το NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο); Τα οφέλη του!

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο) μπορούν να αντιστρέψουν τις συνέπειες της γήρανσης σ' έναν άνθρωπο, έχοντας φυσικά πια αρκετή γνώση για τα οφέλη του. Όπως προαναφέρθηκε και νωρίτερα, μερικοί ισχυρίζονται ότι το NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο) μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα... ελιξήριο νεότητας. Ας δούμε πιο προσεκτικά το τι έχουν δείξει οι μελέτες των συμπληρωμάτων NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο) και τι μπορεί να κάνουν στους ανθρώπους.  

Μελέτες σε ζώα, ειδικά σε ποντίκια, δείχνουν ότι το NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο) μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από οφέλη και μεταξύ αυτών είναι η αντιστροφή των συνεπειών της γήρανσης αλλά και της βελτίωσης της γνωστικής ικανότητας. Όμως δουλεύει όντως ένα συμπλήρωμα σε ανθρώπους;

Αυτή είναι μια ερώτηση που δεν απαντάται 100% αυτή τη στιγμή. Οι έρευνες σε ανθρώπους είναι σχετικά νέες ακόμα και λίγες. Μια μελέτη εστίασε στην επίδραση που έχει η λήψη 250mg NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο) κάθε μέρα για 10 εβδομάδες σε γυναίκες που βρίσκονταν μετεμμηνοπαυσιακή φάση με προ-διαβήτη και παχυσαρκία. Όσες πήραν NMN αύξησαν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. 

Να σημειωθεί ότι δύο από τους συγγραφείς που σχετίστηκαν με τη μελέτη έχουν παρατεθεί ως ιδρυτές πατέντας που αφορά στη χρήση του NMN. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη εξέτασε την επίδραση του NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο) σε ερασιτέχνες δρομείς κατά την άσκηση. Σ' αυτή τη μελέτη 48 δρομείς 27 έως 50 ετών πήραν από του στόματος συμπληρώματα NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο) σε ποσότητα 300, 600 και 1200 mg ημερησίως για 6 εβδομάδες ενώ σε κάποιους χορηγήθηκε και ψεύτικο φάρμακο. 

Στο φινάλε αυτών των 6 εβδομάδων, όσοι πήραν NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο) στο περιθώριο της άσκησής τους είχαν αυξήσει την αερόβια αντοχή τους σε σχέση μ' εκείνους που είχαν πάρει το ψεύτικο φάρμακο. Μάλιστα όσο υψηλότερη ήταν η δόση τόσο πιο υψηλή ήταν η αντοχή. Οι ερευνητές πρότειναν / σκέφτηκαν πως ίσως είχε σχέση και με τα υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης οξυγόνου. 

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη εξέτασε την επίδραση λήψης NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο) στην ποιότητα του ύπνου σε ενήλικες Ιάπωνες 65 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες σ' αυτή τη μελέτη έλαβαν 250mg από NMN ή ψεύτικο φάρμακο για 12 εβδομάδες. Αν και δεν είδαν κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στην ποιότητα του ύπνου, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπήρξε βελτίωση σ' εκείνους που πήραν NMN σε υπνηλία και μυϊκή αντίδραση σε σχέση μ' εκείνους στους οποίους χορηγήθηκε ψεύτικο φάρμακο.


Μπορεί να βοηθήσει το NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο) με τη γήρανση;

Τα επίπεδα NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο) αλλά και του NAD στον οργανισμό μειώνονται όσο γερνάει ένας άνθρωπος. Γι' αυτό αρκετοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα συμπληρώματα NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο) βοηθούν σε κάποιες καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με την ηλικία / γήρανση. 

Μελέτη σε 10 άνδρες από την Ιαπωνία έδειξε ότι η λήψη NMN (100, 250 ή 500mg.) αύξησε τα επίπεδα των υποπροϊόντων ΝΜΝ στο αίμα, μεταξύ αυτών και του NAD. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να αυξηθεί με την ηλικία και αποτελεί έναν από τους λόγους που ο διαβήτης είναι πιο συνηθισμένος σε μεγαλύτερους ενήλικες. Αν και μελέτες δεν έχουν εστιάσει στην επίδραση της λήψης συμπληρώματος NMN, οι διαθέσιμες έρευνες υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ή την επανάκτηση της ευαισθησίας ινσουλίνης. 

Περισσότερες μελέτες σ' αυτές τις επιδράσεις χρειάζονται και φυσικά ώστε να εξακριβωθούν τα πιθανά οφέλη. Η λήψη συμπληρώματος NMN έχει δείξει επίσης ότι μειώνει την υπνηλία και βελτιώνει την αντίδραση των μυών στους μεγαλύτερους ενήλικες. Αμφότερα βελτιώνουν τη φυσική αλλά και την πνευματική υγεία των ηλικιωμένων. 


Πως αυξάνονται φυσικά τα επίπεδα NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο);

Το NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο) υπάρχει σε μια σειρά από τρόφιμα και καταναλώνοντάς τα μπορεί κανείς να αυξήσει απολύτως φυσικά τα επίπεδα στον οργανισμό του. Οι τροφές είναι οι εξής:


  • αβοκάντο 0.36 έως 1.60 mg ανά 100 grams
  • broccoli — 0.25 έως 1.12 mg ανά 100 grams
  • cabbage — έως 0.9 mg ανά 100 grams
  • tomatoes — 0.26 έως 0.30 mg ανά 100 grams
  • raw beef — 0.06 έως 0.42 mg ανά 100 grams


Μικρές ποσότητες NMN βρίσκονται και σε αγελαδινό γάλα, αγγούρια και ένα συγκεκριμένο είδος φασολιών. Μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι το έντερο απορροφά NMN άμεσα αλλά περισσότερες μελέτες ώστε να εξακριβωθεί πως η κατανάλωση τροφών πλούσιες σε NMN αυξάνουν τα επίπεδα NAD στα κύτταρα. 


Είναι το NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο) ασφαλές - Υπάρχουν παρενέργειες; Ποιά η δοσολογία; 

Το NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο) είναι ένα ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής για να αυξηθούν τα επίπεδα NAD γιατί είναι ανεκτό από τον οργανισμό. Μάλιστα σε όποιες έρευνες έγιναν, είτε σε ανθρώπους είτε σε ποντίκια, δεν διαπιστώθηκε κάποια σοβαρή παρενέργεια. Και στους δύο υπήρχαν πολύ μικρές παρενέργειες γι' αυτό τα συμπληρώματα NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο) θεωρούνται απόλυτα ασφαλή. Η έρευνα σε ανθρώπους έδειξε ότι δόσεις NMN έως και 1.200mg καθημερινά θεωρούνται απόλυτα ασφαλείς. 

Η απόλυτα ιδανική δοσολογία είναι περίπου αδύνατο να εξακριβωθεί. Ωστόσο από τις μελέτες που έχουν γίνει ως τώρα θεωρείται ότι είναι ασφαλής η πρόσληψη NMN σε ποσότητα από 250mg. έως και 1.200 καθημερινά. 


Συμπέρασμα

Αρκετοί άνθρωποι μεταξύ αυτών και ειδικοί, υποστηρίζουν ότι η λήψη με συμπληρώματα διατροφής NMN είναι πιθανό να προσφέρει μια σειρά από οφέλη στην υγεία ενός ανθρώπου. Ενώ έχουν γίνει πάρα πολλές δοκιμές σε ζώα όπου βρέθηκε ότι η λήψη με συμπληρώματα διατροφής NMN αντέστρεψε τις συνέπειες της γήρανσης στον οργανισμό και κυρίως τα προβλήματα υγείας που δημιουργούσε, αναμένονται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους. 

Πρώιμες μελέτες υποστηρίζουν ότι το NMN (Nicotinamide Mononucleotide / Νικοτιναμίδιο Μονονουκλεοτίδιο) σε μορφή συμπληρώματος και δόση έως 1.200mg καθημερινά ευνοεί την καλή υγεία που σχετίζονται με την ευαισθησία ινσουλίνης. Επίσης ευνοεί την αερόβια άσκηση και την αντοχή του ανθρώπου σ' αυτή.

Συστήνεται ωστόσο πως καλό θα είναι, πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα, να ρωτήσετε τον φαρμακοποιό και τον γιατρό σας.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .