Οξεία ή χρόνια βρογχίτιδα; Η σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση
8 Απριλίου 2021
Πέρασες μόλις ένα κρυολόγημα και σου... ξέμεινε ένας ενοχλητικός βήχας που δε λέει να φύγει; Σκέφτηκες μήπως έχεις οξεία βρογχίτιδα; Βρογχίτιδα ορίζεται η φλεγμονή των βρογχικών σωλήνων που μεταφέρουν αέρα από και προς τους πνεύμονες και συνήθως διαρκεί μερικές μέρες και δεν έχει μόνιμα αποτελέσματα. Αν ωστόσο ο βήχας επιμένει για εβδομάδες ή και μήνες, τότε θα πρέπει να εξετάσεις την πιθανότητα (ύστερα από επίσκεψη σε γιατρό) να υποφέρεις από χρόνια βρογχίτιδα που συνδέεται στενά με την ανθυγιεινή συνήθεια του καπνίσματος. Το σίγουρο είναι πως έχεις «όπλα» να την καταπολεμήσεις αποτελεσματικά και να επιστρέψεις στην καθημερινότητά σου. Υπάρχουν ουκ ολίγα εξαιρετικά σκευάσματα τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά που και το ανοσοποιητικό θα τονώσουν και τα συμπτώματα της βρογχίτιδας θα περιορίσουν γρήγορα. Πριν απ' όλα βεβαίως επιβάλλεται να γίνει η σωστή διάγνωση.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΞΕΙΑΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑΣ: Αν αποφασίσεις να επισκεφθείς έναν γιατρό για να κάνει τη διάγνωση, πρέπει να είσαι έτοιμη / ος (αν χρειαστεί) για ακτινογραφία θώρακος, «καλλιέργεια» φλέγματος ή σπιρομέτρηση αφενός και να απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις:
- Πόσο καιρό βήχεις;
- Βήχοντας βγάζεις φλέγμα;
- Υπάρχει αίμα στο φτύσιμό σου;
- Είχες πυρετό ή πόνο και σφίξιμο στο στήθος;
- Είχες κρυολόγημα πριν αρχίσεις να βήχεις;
- Φτερνίζεσαι συνεχώς;
- Έχεις δυσκολία στην αναπνοή;
- Συναναστράφηκες με ανθρώπους που είχαν ίδια συμπτώματα;
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑΣ:
- Ξεκούραση και κατανάλωση υγρών
- Σιρόπι για τον βήχα ή παυσίπονο ή εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό
- Χρήση υγραντήρα
- Κόψιμο καπνίσματος
- Αποφυγή μολυσμένου αέρα ή σκόνης
- Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών
Extra tip1: Αν έχουν περάσει πολλές μέρες και ο βήχας δεν υποχωρεί παρ' όλες τις προσπάθειες, επισκεφθείτε απαραιτήτως γιατρό γιατί μπορεί να προέρχεται από κάτι άλλο (π.χ. βακτηριακή μόλυνση που απαιτεί άλλη αντιμετώπιση).
Extra tip2: Διαφόρων ειδών αλλεργίες ή άσθμα είναι απολύτως λογικό να επιβαρύνουν την βρογχίτιδα.
Extra info: Συνήθως ο γιατρός δεν συστήνει αντιβιοτικό για τη βρογχίτιδα εκτός αν υποψιαστεί / διαγνώσει ότι αυτή προέρχεται από βακτηριακή λοίμωξη.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .