Shape
carespot.gr
carespot.gr

Οι 5 κινήσεις που πρέπει να κάνεις αμέσως μετά από ένα κάταγμα

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

17 Μαρτίου 2022

Κάταγμα είναι το σπάσιμο ενός οστού σε ένα ή περισσότερα σημεία από ατύχημα, αθλητικό τραυματισμό ή βίαιο τραύμα. Συνήθως δεν απειλούν τη ζωή του ασθενούς, ωστόσο απαιτούν άμεση ιατρική βοήθεια. Αλήθεια, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις ως τραυματίας ή κάποιος που βοηθάει τραυματία σε περίπτωση κατάγματος; Γνωρίζεις τις πρώτες βοήθειες ενός κατάγματος; Αν όχι, είναι η ώρα να τις μάθεις. Δεν είναι πολύπλοκες και μπορούν να βελτιώσουν πολύ την κατάσταση. Όπως θα διαπιστώσεις παρακάτω, δεν θα γίνουν όλα σε κάθε περίπτωση. Χρειάζεται κοινή λογική για να ξεχωρίσει κανείς ποιά από τα παρακάτω χρειάζονται σε κάθε περίσταση. 


1.Κάλεσε ασθενοφόρο / ιατρική βοήθεια. Αν το σπάσιμο είναι σοβαρό και δε γίνεται να μετακινηθείς ή να οδηγήσεις μόνος / η, τότε πρέπει να έρθει ένα ασθενοφόρο να σε παραλάβει. Αν είναι εφικτή η μετακίνηση, πήγαινε στα επείγοντα του πλησιέστερου νοσοκομείου για ιατρική βοήθεια. 

2.Σταμάτα την αιμορραγία: Αν το σπάσιμο έχει προκαλέσει και αιμορραγία επιβάλλεται να προσπαθήσεις να τη σταματήσεις αμέσως. Ύψωσε το πόδι ή το χέρι (εκτός αν είναι άλλο σημείο του σώματος που είναι δύσκολο) και πίεσε την πληγή χρησιμοποιώντας μια αποστειρωμένη γάζα ή εναλλακτικά (αν δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμη γάζα) χρησιμοποίησε έναν επίδεσμο ένα καθαρό ρούχο. Πίεσε μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Οι ανοιχτές πληγές στο κάταγμα είναι επικίνδυνες όχι μόνο λόγω της αιμορραγίας αλλά επειδή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης. 

3.Ακινητοποίησε το σπασμένο μέρος: Μετά από ένα κάταγμα, κάθε επιπλέον κίνηση κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αν γνωρίζεις πως θα δημιουργήσεις ή βάλεις έναν νάρθηκα στο άκρο που έχει σπάσει, κάντο. Ειδάλλως φρόντισε να το κρατάς τελείως ακίνητο έως ότου έρθει ιατρική βοήθεια. 

4.Πάγος και ανύψωση: Το πρήξιμο αρχίζει σχεδόν αμέσως μετά το κάταγμα. Γι' αυτό είναι σημαντικό να γίνουν πράγματα για να μικρύνουν το πρήξιμο. Πρώτα λοιπόν βάλε πάγο στο σημείο του σπασίματος. Ωστόσο μη βάλετε κατευθείαν πάνω στο δέρμα τον πάγο αλλά να υπάρχει ενδιάμεσα μια καθαρή πετσέτα. Ύστερα ανυψώστε το σπασμένο σημείο, αν είναι δυνατόν, πάνω από το ύψος της καρδιάς. Και αυτή η ενέργεια θα έχει ως συνέπεια το πρήξιμο να μην το μέγιστο δυνατό αλλά να περιοριστεί και παράλληλα θα είναι λιγότερες οι πιθανές επιπλοκές και φυσικά ο πόνος. 

5.Μη φας ή πιεις: Σε περίπτωση που μιλάμε για σημαντικό κάταγμα ή κατάγματα (το δεύτερο ισχύει ειδικά αν πρόκειται για τρακάρισμα με το αυτοκίνητο ή πτώση από ψηλά) η άμεση αναισθησία και εγχείρηση θεωρείται απαραίτητη. Γι' αυτό λοιπόν πρέπει να μην φάτε ή πιείτε οτιδήποτε όσο περιμένετε ιατρική βοήθεια κι ας αισθάνεστε πείνα ή δίψα. 

 

Extra info: Αν δεν είστε εσείς ο τραυματίας αλλά παρέχετε τη βοήθεια σε κάποιον τότε να θυμάστε ότι είναι σημαντική και η ψυχολογική παράμετρος, ειδικά σε πιο σοβαρά κατάγματα. Δώστε ενθάρρυνση λέγοντας πως όλα θα πάνε κάλα. Επίσης, αν ο τραυματίας μπορεί να μετακινηθεί, βοηθήστε τον να καθίσει καλύτερα έως ότου έρθει ιατρική βοήθεια. Ειδάλλως σκεπάστε τον για να είναι ζεστός εφόσον κάνει κρύο. 


Extra blog: Τι είναι διάστρεμμα και πως να ΜΗΝ το πάθεις.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ