Shape
carespot.gr
carespot.gr

Οι 5+1 τρόποι να αποτοξινώσεις το συκώτι σου

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

2 Απριλίου 2021

Αν υπάρχει ένα όργανο που μπορεί να χαρακτηριστεί «βιοχημικό εργοστάσιο του σώματος», αυτό είναι το ήπαρ, ή πιο απλά το συκώτι. Λίγοι γνωρίζουν πόσο σπουδαίος είναι ο ρόλος του στην γενικότερη ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας και κατ' επέκταση της ίδιας μας της ζωής και της ποιότητάς της. Το συκώτι που είναι και το μεγαλύτερο ζωτικό όργανο που έχουμε, φροντίζει για πολλές λειτουργίες. Π.χ. συμβάλλει στην πήξη του αίματος, την παραγωγή πρωτεϊνών και ενζύμων και τη μετατροπή των θρεπτικών στοιχείων των τροφών σε συστατικά του αίματος. Παράλληλα παράγει ουσίες που βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αποβάλλει ό,τι κάνει κακό και προκαλεί λοιμώξεις ενώ είναι «υπεύθυνο» για την παραγωγή της χολής που είναι άκρως απαραίτητη στην πέψη. 


Όπως κάθε τι λοιπόν, έτσι και το συκώτι θέλει την απαραίτητη φροντίδα για να αντεπεξέρχεται στις πολλές και σημαντικές απαιτήσεις που έχει απ' αυτό ο οργανισμός μας. Η φροντίδα του έχει όνομα και λέγεται: αποτοξίνωση. Υπάρχουν τρόποι να το αποτοξινώσεις κι εκείνο να συνεχίσει να δουλεύει ακατάπαυστα διατηρώντας ψηλά τα επίπεδα της υγείας σου και της ποιότητας της ζωής σου. Υπάρχουν καταπληκτικά και άκρως αποτελεσματικά συμπληρώματα διατροφής αλλά και πιο πρακτικοί και φυσικοί τρόποι αποτοξίνωσης. Το ιδανικό είναι να συνδυάζονται και τα δύο για πιο άμεσα και δραστικά αποτελέσματα. 


Συμβουλές για αποτοξίνωση και υγεία στο συκώτι:

1) Συμπληρώματα διατροφής: Υπάρχουν εξαιρετικά και διαφόρων μορφών (π.χ. κάψουλες, φακελίσκοι) και συστατικών (π.χ. γαϊδουράγκαθο, κουρκουμάς, αγκινάρα) σκευάσματα που θα βοηθήσουν το συκώτι σας να καθαρίσει άμεσα. 

2) Νερό: Έχετε σίγουρα ακούσει ότι το να πίνεις πολύ νερό κάνει καλό στην υγεία. Σ' αυτό το γενικό «κάνει καλό στην υγεία» συμπεριλαμβάνεται η αποτοξίνωση του ήπατος.

3) Γυμναστική: Ναι, η άθληση προσφέρει και στην υγεία του συκωτιού σου όπως και όλου του οργανισμού σου. Τι κάθεσαι; Τρέχα!

4) Αλκοόλ / ζάχαρη: Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς (και) του συκωτιού σου είναι η κατανάλωση αλκοόλ γι' αυτό... κόψε το ή περιόρισέ το. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τη ζάχαρη, όσο λιγότερη, τόσο το καλύτερο. 

5) Διατροφή: Το τι τρως παίζει μεγάλο ρόλο στο πόσο υγιές είναι το συκώτι σου. Μην αμελείς τα φρούτα και τα λαχανικά και γενικώς ό,τι παράγει η φύση. Βάλε στην καθημερινότητά σου μήλα, αβοκάντο, καρότα, πράσινο τσάι, σκόρδο, χυμό λεμονιού. Επίσης απέφευγε τα ανθυγιεινά λιπαρά, προτίμησε τα υγιεινά από «πηγές» όπως τα καρύδια, οι κολοκυθόσποροι, τα αμύγδαλα, τα αυγά και ο σολωμός. 


Ενδείξεις προβλήματος στο συκώτι:

α) Κνησμός (φαγούρα) δίχως εξάνθημα, μελανιές και εύκολη αιμορραγία

β) Αραχνοειδή αιμαγγειώματα, δηλαδή αγγεία που έχουν όψη αράχνης κάτω από το δέρμα

γ) Κακή αναπνοή, κόκκινες παλάμες

δ) Κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης

ε) Αλλαγή σε ούρα και κόπρανα


Extra tip: Σημαντική για την υγεία του συκωτιού σου είναι και η ψυχική σου υγεία. Προσπάθησε να διατηρήσεις την ηρεμία σου και να μην αγχώνεσαι. Γι' αυτό συνίσταται, εκτός της άθλησης που βοηθάει, και η γιόγκα. 



Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .