Shape
carespot.gr
carespot.gr

Οι 7 απλές συμβουλές για πιο εύκολη εμμηνόπαυση

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

8 Φεβρουαρίου 2022

Ως εμμηνόπαυση ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία μια ενήλικη γυναίκα δεν έχει περίοδο για 12 συνεχόμενους μήνες και δεν μπορεί πια να μείνει έγκυος φυσιολογικά. Συνήθως αυτή συμβαίνει στις ηλικίες μεταξύ 45 έως 55 ετών (σ.σ.: η μέση ηλικία είναι τα 51 έτη) αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί είτε νωρίτερα είτε και αργότερα. Τα πρώτα συμπτώματα εμμηνόπαυσης εμφανίζονται ακόμα και 4 χρόνια πριν από την τελευταία της περίοδο. 

Κατά την εμμηνόπαυση μια γυναίκα εμφανίζει διάφορα συμπτώματα που κάνουν δύσκολη την καθημερινότητά της και την επηρεάζουν ψυχολογικά. Τι είδους συμπτώματα; Εμφανίζει αϋπνία, στέγνωμα του κόλπου, κατάθλιψη, άγχος, κενά μνήμης, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, δυσκολία συγκέντρωσης, συχνή ούρηση, πονοκεφάλους, ταχυκαρδίες, στέγνωμα του δέρματος, του στόματος και των ματιών, σκλήρυνση του στήθους, πόνο στις αρθρώσεις, απώλεια μαλλιών, δυσκολία και εξάψεις στον ύπνο, απώλεια μάζας των οστών και των μυών, τριχοφυΐα σε άλλα μέρη του σώματος και αύξηση σωματικού βάρους. Πέρα από τα διάφορα σκευάσματα και προϊόντα που πρέπει να προμηθευτεί μια γυναίκα για να περάσει πιο εύκολα αυτή τη δύσκολη φάση, υπάρχουν και μερικές απλές συμβουλές που βοηθούν. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα. Ποιές είναι αυτές; Ιδού.


  • Ντύσου με άνετα και χαλαρά ρούχα που δεν είναι στενά στο σώμα σου. Ειδικά το βράδυ φρόντισε το νυχτικό ή οι πυτζάμες να είναι όσο πιο άνετα γίνεται και με δροσερά υφάσματα που επιτρέπουν σε όλο το σώμα να αναπνέει ώστε να αποφεύγονται οι λεγόμενες εξάψεις. Προσοχή επίσης πρέπει να δίνεται στα σκεπάσματα (μην είναι βαριά) αλλά και τη θερμοκρασία του δωματίου. 
  • Κάνε γυμναστική και διατήρησε σωστό σωματικό βάρος. Το να γυμνάζεται κανείς και να διατηρεί το σωματικό του βάρος σε κανονικά και υγιή επίπεδα συνίσταται σε κάθε άνθρωπο. Ισχύει το ίδιο και για γυναίκες που βρίσκονται σε διαδικασία εμμηνόπαυσης. Μια ήπια άσκηση (20 με 30 λεπτά την ημέρα) και η ελαφριά μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων θα βοηθήσει και στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. 
  • Μίλα για ό,τι αισθάνεσαι. Στην περίοδο της εμμηνόπαυσης μια γυναίκα βλέπει το σώμα της να αλλάζει και αυτό την επηρεάζει ποικιλοτρόπως, προφανώς και ψυχολογικά αφού αισθάνεται να μεγαλώνει και να μην είναι το ίδιο επιθυμητή πια. Γι' αυτό λοιπόν είναι καλό να εξωτερικεύει ό,τι αισθάνεται και να μιλάει ανοιχτά για τις ανάγκες της στον σύντροφο, σε φίλες αλλά (γιατί όχι;) και σε έναν ειδικό, ψυχολόγο. Τα αισθήματα θλίψης, άγχους και κατάθλιψης είναι συχνά και πρέπει το άτομο να φροντίσει να τα καταπολεμήσει. 
  • Σκέψου τα συμπληρώματα. Όταν το σώμα βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής πρέπει να είναι και αρκετά υγιές και ανθεκτικό. Αν λοιπόν μια γυναίκα δεν παίρνει όλα όσα χρειάζεται μέσω της διατροφής, είναι καλό να πάρει συμπληρώματα γιατί μπορεί να της λείπουν πολύτιμα συστατικά, μετάλλα και βιταμίνες. Π.χ. το ασβέστιο, τη βιταμίνη D ή το μαγνήσιο
  • Χαλάρωσε. Έχεις όπλα για να καταπολεμήσεις την κακή και γεμάτη εναλλαγές διάθεση, το στρες και την κατάθλιψη. Χαλάρωσε. Η γυμναστική, που αναφέραμε πιο πάνω που θα οδηγήσει και σε ποιοτικό ύπνο, θα βοηθήσει. Ωστόσο μπορεί να βοηθήσει και η γιόγκα, ο χορός αλλά και διάφορες παρόμοιες δραστηριότητες. Ακόμα και η προπόνηση στη σωστή αναπνοή. 
  • Ενυδατώσου. Μην ξεχνάς να πίνεις πολύ νερό. Παράλληλα μην ξεχνάς να... ποτίζεις και το δέρμα σου, δηλαδή να κάνεις χρήση ενυδατικής κρέμας για να αποφεύγεται η ξηρότητα. Επίσης μην κάνεις διαρκώς μπάνιο και ειδικά με καυτό νερό. 
  • Πες όχι σε κάπνισμα και αλκοόλ. Είναι βέβαιο πως γνωρίζεις ότι το κάπνισμα και το αλκοόλ κάνουν κακό στην υγεία σου. Στην περίοδο της εμμηνόπαυσης αυτό το κακό γίνεται μεγαλύτερο αφού αμφότερα κάνουν τα συμπτώματα χειρότερα. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ