Shape
carespot.gr
carespot.gr

Οστεοαρθρίτιδα: Τι αυξάνει τη θνησιμότητα

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

21 Ιουλίου 2021

Οστεοαρθρίτιδα. Αποτελεί μια εκφυλιστική πάθηση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Επηρεάζει τις αρθρώσεις, κυρίως, ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας αλλά μπορεί να προκληθεί και από τραυματισμό ή παχυσαρκία. Όσο περνούν τα χρόνια ο χόνδρος φθείρεται και κατά συνέπεια υπάρχει ανάλογη φθορά στους συνδέσμους σε όλο το σώμα και κυρίως σε χέρια, γόνατα, αγκώνες, ισχία ή ακόμα και ώμους. Μπορεί να υπάρξει αντιμετώπιση στα συμπτώματα αυτής της πάθησης όμως πρέπει να τονιστεί ότι η ζημιά που προκαλείται στο οστό δεν είναι αναστρέψιμη. Σημαντικό είναι ο ασθενής να έχει σταθερό και κανονικό σωματικό βάρος ώστε να μην επιβαρύνονται περισσότερο τα οστά και οι σύνδεσμοι. Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει και ήπια σωματική άσκηση που μπορεί να επαναφέρει τη λειτουργικότητα του ατόμου σε συνδυασμό και με ανάλογη θεραπεία που θα ορίσει / αποφασίσει ο γιατρός. 

Αντιθέτως, αν ένας ασθενής παραμένει σωματικά εντελώς ανενεργός, κινδυνεύει. Αυτό ακριβώς είναι και το θέμα μας σ' αυτό το blog. Όπως έδειξε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 10.000 ασθενείς που ήταν άνω των 50 ετών και η οποία διεξήχθη σε βάθος 10ετίας, η οστεοαρθρίτιδα συνδέεται με αύξηση των πιθανοτήτων θνησιμότητας των ασθενών της. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες έχουν πραγματικά αυξημένες πιθανότητες, κατά 11%, ενός πρόωρου θανάτου σε σχέση με όλους όσοι καταφέρνουν να διατηρούν μια ήπια σωματική άσκηση. Ήπια σωματική άσκηση θεωρείται και το απλό περπάτημα που θεωρείται ευεργετικό. Μην ξεχνάμε ότι ένας αν-ενεργός άνθρωπος, εκτός του ότι βλέπει τον οργανισμό του να επηρεάζεται, αποκτά παρενέργειες και στον ψυχολογικό τομέα. Αυτές είναι πολύ σημαντικές. Το άγχος και η κατάθλιψη, ως γνωστόν, αποτελούν την αρχή για μια σειρά άλλων δεινών στην υγεία ενός ατόμου. 

Μην ξεχνάμε ότι η οστεοαρθρίτιδα, από μόνη της, δεν θεωρείται απειλητική για τη ζωή. Όχι άμεσα τουλάχιστον. Ωστόσο μπορεί να απειλήσουν τη ζωή του ασθενούς οι συνέπειές της σε σώμα και ψυχολογία. Στο διά ταύτα, πρέπει να ενθαρρύνονται οι άνθρωποι με οστεοαρθρίτιδα να κάνουν καθημερινά μικρούς περιπάτους. Ακόμα κι αν είναι δύσκολο για κάποιους, οι ψυχοσωματικές επιπτώσεις θα είναι σημαντικές.


Extra info: Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια πάθηση που επηρεάζει, περισσότερο, τις γυναίκες. Η συχνότητα αυξάνει με την πάροδο των ετών. Μετά τα 65 χρόνια η στατιστικές λένε ότι 3 στα 4 άτομα πάσχουν από τη συγκεκριμένη πάθηση ενώ πάνω από το 85% των ατόμων έχουν ευρήματα σε εξετάσεις / ακτινογραφίες ακόμη και όταν δεν έχουν παρατηρήσει (τουλάχιστον σοβαρά) συμπτώματα.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .