Shape
carespot.gr
carespot.gr

Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

22 Μαρτίου 2022

Περίπου 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα δίχως πρόσβαση σε καθαρό και ασφαλές για την υγεία τους νερό. Ακριβώς γι' αυτό, από το 1993 μέχρι και σήμερα, έχει θεσπιστεί η 22η Μάρτη κάθε χρόνο ως μέρα του νερού. Μια ημέρα αφιερωμένη στο νερό, αυτό το πολύτιμο αγαθό που θεωρείται αυτονόητο αλλά με την κλιματική αλλαγή αρχίζει σιγά σιγά να μην είναι και τόσο. Τα υπόγεια ύδατα είναι αόρατα στο γυμνό μάτι αλλά τόσο ορατά στην καθημερινότητα και τη ζωή όλων. Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού είναι να τεθούν άπαντες σε συναγερμό και να φροντίσουν ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερη έλλειψη αυτού του πολύτιμου αγαθού με φρόνιμη διαχείριση των αποθεμάτων που λιγοστεύουν χρόνο με το χρόνο. 

Τα υπόγεια ύδατα υπερ-χρησιμοποιούνται σε πολλές περιοχές του πλανήτη όπου σπαταλώνται ή χάνονται σαφώς περισσότερα απ' αυτά που αναπληρώνονται από τη βροχή ή το χιόνι. Σημαντική παράμετρος είναι και η μόλυνση στα υπόγεια ύδατα και η οποία δεν «γιατρεύεται» από τη μία στιγμή στην άλλη αλλά χρειάζονται δεκαετίες. Επίσης είναι άγνωστο πόσα υπόγεια ύδατα μπορεί να υπάρχουν κάτω από τα πόδια μας αφού δεν είναι εφικτή παντού μια γεώτρηση. 

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Να φροντίσουμε όλοι ώστε να σταματήσει η μόλυνση των υπόγειων υδάτων και παράλληλα να γίνεται με σύνεση και ισορροπία η χρήση των υπάρχοντων αποθεμάτων. Από τα υπόγεια ύδατα εξάλλου εξαρτάται η γεωργία, η βιομηχανία, τα οικοσυστήματα και η κλιματική αλλαγή. Χρειάζεται λοιπόν μέτρο στη χρήση του νερού ώστε να μην αυξηθεί άμεσα ο αριθμός των ανθρώπων στον πλανήτη που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.


Extra info: Πόσο νερό χρειάζεται να πίνει την ημέρα ένας ενήλικας; Για τους άνδρες συνολικά τα ημερήσια υγρά είναι 3,7 λίτρα και για τις γυναίκες 2,7 λίτρα. Είναι ξεκάθαρο πως από άνθρωπο σε άνθρωπο η σωστή ποσότητα μπορεί να διαφέρει. Π.χ. ένας άνθρωπος που κάνει δουλειά που έχει σωματική κόπωση ή κάποιος που αθλείται χρειάζεται αυτά τα υγρά, ίσως και παραπάνω. Κάποιος άλλος που κάνει καθιστική ζωή έχει λιγότερες ανάγκες από τις παραπάνω. Θα πρέπει να τονιστεί επίσης πως το 20% των υγρών που παίρνει ένας οργανισμός προέρχεται από τις τροφές, π.χ. τα φρούτα όπως το καρπούζι έχουν σχεδόν στο 100% νερό.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .