Shape
carespot.gr
carespot.gr

Ποιο είναι το καλύτερο γάλα για το νεογέννητό σου;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

21 Απριλίου 2016

Αν και το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο και το πιο ωφέλιμο γάλα για τα βρέφη πολλές φορές υπάρχουν διάφοροι λόγοι υγείας, επαγγελματικοί ή κοινωνικοί για τους οποίους δεν μπορείς να θηλάσεις ή το νεογέννητό σου. Έτσι θα χρειαστεί να του δώσεις γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας, τη λεγόμενη φόρμουλα. Ποιο είναι, όμως, το καλύτερο γάλα για το νεογέννητό σου;


Γάλατα υπάρχουν πολλά!

Γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας, από 0-6 μηνών: Πρόκειται για τροποποιημένα γάλατα αγελάδος που υφίστανται εκτεταμένη επεξεργασία προκειμένου να αλλαχτεί η σύστασή τους ενώ προστίθενται πρωτεΐνες, μέταλλα, προβιοτικά, ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν και στο μητρικό γάλα. Τα βρέφη δεν μπορούν να χωνέψουν σωστά το γάλα της αγελάδας, επιπλέον περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις πρωτεΐνης και ιχνοστοιχείων που μπορεί να «κουράσουν» τους νεφρούς ή να προκαλέσουν διάρροια και να ερεθίσει τον βλεννογόνο του εντέρου.

Γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας, από 6-12 μηνών: Σε αυτά τα γάλατα αφαιρούνται οι πολλές πρωτεΐνες και αυξάνονται οι υδατάνθρακες, ως επί το πλείστον η ζάχαρη.

Ειδικά γάλατα: Αυτά είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να βοηθήσουν σε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάσει το βρέφος κατά την κατανάλωση γάλακτος. Υπάρχει μία μεγάλη γκάμα στα γάλατα και για ειδικούς λόγους. Αυτά είναι για κολικούς, για δυσκοιλιότητα, για πρόωρα βρέφη, για τα μωρά που παρουσιάζουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εμετούς ή αναγωγές (αντιαναγωγικά) για ήπια αλλεργία  στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος (υποαλλεργικά μερικής υδρόλυσης), για διαγνωσμένη αλλεργία στο γάλα (υποαλλεργικά εκτεταμένης υδρόλυσης), για βρέφη με αλλεργία στο γάλα της αγελάδας και σε εντερικές παθήσεις (στοιχειακά), για γαστρεντερίτιδες (χωρίς λακτόζη), για μεταβολικά νοσήματα.


Του ταιριάζει το γάλα;

Ο παιδίατρος θα συστήσει το γάλα που πρέπει να καταναλώνει το μωρό σου. Μην αλλάζεις γάλα βασιζόμενη στη συμβουλή ή το παράδειγμα της… φίλης σου. Για κάθε σου απορία να απευθύνεσαι στον παιδίατρό σου. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που προειδοποιούν ότι ίσως να μην του ταιριάζει το γάλα. Γι’ αυτό αν μετά την κατανάλωση γάλακτος το μωρό κάνει εμετό, εμφανίσει διάρροια ή δυσκοιλιότητα, εξανθήματα ή ατοπική δερματίτιδα, δεν παίρνει βάρος και δεν κοιμάται καλά τότε σημαίνει ότι χρειάζεται αλλαγή στο γάλα του.


Πώς να το προετοιμάσεις

Η Ευρωπαϊκή Ντιρεκτίβα για τα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος συνιστά:

1 Βράσε καλά το νερό για 5 με 10 λεπτά.

2 Άφησέ το να κρυώσει, λιγότερο από μισή ώρα, έως ότου φτάσει τους 70 βαθμούς Κελσίου. Τότε ρίξε την σκόνη στο νερό και ανάμειξέ τη. Έπειτα άφησε το γάλα να κρυώσει φτάνοντας στους 36 – 37 βαθμούς Κελσίου. Τότε είναι έτοιμο να δοθεί στο μωρό.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .